Festo с принос в оптимизацията на производството на кемпери и каравани в завод на компанията Technicon

08.07.2016 г.5 мин.


В началото на юли мечтите на повечето хора са свързани с белоснежни плажове, тюркоазена вода и морски бриз. А какво по-прекрасно преживяване от това да „акостираш“ на желаното местенце с кемпер или каравана и да се наслаждаваш на природата и почивката си, посрещайки изгрева на слънцето от самия морски бряг! Зад всичко това обаче, стои сериозна индустрия, която е специализирана в производството на кемпери и каравани. А компанията Festo е съдействала за оптимизацията на технологичния процес в завод на един от най-утвърдените производители в тази техническа област. Разберете как, като прочетете следващата статия!В последните години производството на кемпери бележи непрекъснат възход, което има положителен ефект върху проектирането и изработването на оборудване за производство на композитни материали. Наред с прецизното и ефективно производство, важен фактор са и кратките срокове за изпълнение и монтаж на готовата продукция. Компанията Technicon – Technik mit System, водещ производител в областта на автоматизацията на технологичните процеси при производство на сандвич панели чрез системи за нанасяне на лепило върху големи площи, разработи в тясно сътрудничество с Festo нова машина за нанасяне на еднокомпонентно лепило. „Комбинацията от маса за нанасяне на лепило и портална система създават високопроизводително съоръжение, което поставя нови стандарти по отношение на транспорта, монтажа и въвеждането в експлоатация на такъв вид оборудване, както и безпроблемното му интегриране в съществуващи производствени линии“, съобщиха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.


 

Производителите на оборудване за производство на леки композитни материали са притиснати от обстоятелствата: колкото по-бързо доставят машините на своите клиенти, толкова са по-конкурентоспособни. Основната предпоставка за това е прецизното и ефективно използване на суровините, което означава също производство, съобразено с опазването на околната среда. „С решенията на Festo, Technicon затвърждава своето лидерство в иновативните технологии чрез внедряване на нова система за нанасяне на лепила на големи площи“, коментират от компанията Technicon.

 

Дълготрайно уплътнение и изолация

Висококачествените лепила играят важна роля в производството на кемпери и каравани. Те са леки, ефективни и уплътняват в продължение на много години композитната конструкция, състояща се от външна обвивка, изолация и вътрешна стена.


Съоръжението на Technicon е предназначено за залепване на страничните, предните и задните стени, както и тавана и пода на караваните. Системата се състои от поточна лента, върху която се нанасят различните слоеве на композитния материал и движещ се над нея портал с дюзи, който нанася равномерно лепило и вода. Дюзите се контролират от 26 задвижки със сферичен кран VZBA и вентилен остров CPX-MPA на Festo.


Technicon използва лазерно устройство, което на базата на CAD-данни нанася лепилото индивидуално с изключителна прецизност посредством дюзи, отпечатани с 3D принтер и гарантира икономичен и перфектен резултат. Чрез такъв метод на залепване се избягва вредната и замърсяваща пулверизация на лепила. Дневно съоръжението нанася до един тон лепило.

 

Интеграцията ускорява пускането в експлоатация

При предшестващия модел на инсталацията за нанасяне на еднокомпонентно полиуретаново лепило, около поточната линия е била инсталирана масивна стоманена рамка.


По време на монтажа в производствения обект на клиента, порталът с дюзите за лепило е трябвало да се придвижва над поточната линия посредством карета – процес, който е свързан с повече разходи и отнема много време. Отделно измерването на стоманените профили и центровката с останалите машини отнема още около два дни, в зависимост от свободното пространство в производственото хале. „С новата инсталация за нанасяне на еднокомпонентно полиуретаново лепило това става много по-бързо и лесно. Монтажът на поточната линия и портала се извършва чрез използването на две EGC-оси на Festo с дължина 8500 mm. Така инсталацията вече може да се достави и инсталира като компактно съоръжение. Отпадат напълно операциите по монтажа и измерването, които отнемат време. Ето защо новата система е не само изключително ефективна и надеждна, благодарение автоматизацията и ноу-хау продуктите на Festo, но също така намалява в дългосрочен план транспортните и монтажни разходи“, заявиха в заключение от Фесто.


 

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg