Как компанията Ben & Jerry произвежда много сладолед с малко енергия, благодарение на решения на Festo

09.10.2019 г.5 мин.


С какво свързваме лятото? Със слънце, море и сладолед, разбира се! За да се получи това прохладно изкушение от мляко, захар и шоколад обаче, се изисква много енергия. „Компанията за производство на сладолед Ben & Jerry използва цифрови решения на Festo за устойчив мониторинг на процесите и намаляване на енергопотреблението“, разказаха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

 

 

Лятото е време за сладолед. Например, през 2018 г. германците са консумирали средно 8.7 l сладолед на глава от населението. За да произведе този така популярен и разхлаждащ десерт, компанията Ben & Jerry използва сгъстен въздух в много системи на завода си в Хелендорн, Холандия. Захващащите устройства, които отделят купичките, бъркалките, разбъркващи съставките, и опаковъчните машини използват пневматични задвижвания. Генерирането на сгъстен въздух изисква консумация на енергия, която производителят на сладолед иска да задържи на възможно най-ниско ниво.


Към настоящия момент компанията Ben & Jerry работи при пълно работно налягане във всички системи. Линията за разделянето на купичките например поддържа 6.4 bar пълно налягане в системата. Вероятно налягане по-малко с 1 bar е достатъчно, но операторите на инсталацията не е имало как да проверят. Това вече е различно.

 

 

Фокусът винаги е върху консумацията на енергия


Модулът за енергийна ефективност тип MSE6-E2M на Festo се използва в Хелендорн от началото на 2019 г. Той стриктно анализира енергопотреблението и определя дали системата се нуждае от повече сгъстен въздух, колко енергия е необходима за една партида, както и дали налягането е настроено коректно.


Порталът CPX-IOT, интерфейс между хардуера и софтуера, събира информация за състоянието на устройствата. Той подготвя данните и изпраща правилните интерпретации към облак. Чрез контролен панел – уеб-базирана информационна справка, която използва графики и светлинни индикатори за състоянието – специалистите на Ben & Jerry непрекъснато получават референтни данни и информация за състоянието на системите. Така могат постоянно да наблюдават потреблението на енергия. След това системните оператори могат да увеличат ефективността чрез подходящи конфигурации. Друго предимство е, че данните са достъпни от всяка точка на света, като дават на служителите контрол над производствените линии по всяко време и навсякъде.


Модулът за енергийна ефективност тип MSE6-E2M и порталът тип CPX-IOT са инсталирани в контролен шкаф от неръждаема стомана на колелца, който може да се премества за използване в различните системи.

 

 

Стъпка по стъпка към оптимално производство


„Използването на модула за енергийна ефективност тип MSE6-E2M в Хелендорн показва на Ben & Jerry, че всеки генератор има различна оптимална крива. Поради различните технически характеристики е възможно най-доброто налягане за процеса да варира значително“, коментираха от Фесто ЕООД. Към момента техническите специалисти измерват текущото състояние и го използват като базова стойност. Използва се регулатор на налягането, който намалява текущата стойност, след което измерването се повтаря. По този начин производителят на сладолед може да види от графиката кога се постига оптимално налягане в различни точки на системата.


В допълнение, контролният панел показва понижението на налягането след изключване на вентила. Техниците веднага определят дали има теч. Също така получават цялостен преглед на стойностите за налягането, дебита, енергопотреблението и икономиите. „Ето защо в компанията Ben & Jerry са в състояние да произвеждат много сладолед с малко енергия“, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.


Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg