Фесто: Роботизирани решения на ibk използват възможностите на GripperAI на Festo за вземане на детайли от контейнер „на сляпо“

18.05.2023 г.8 мин.

Захващане на всеки обект във всяка позиция! Класическите роботи за еднообразни повтарящи се, трудни задачи са вече нещо от миналото. Сега софтуерът GripperAI на Festo осигурява гъвкавост за всяка манипулираща операция. Независимо дали става въпрос за коботи, роботи или класически декартови системи за управление, GripperAI винаги използва изкуствен интелект (AI), за да определи точката на захващане. Това не е свързано с програмиране или обучение на робота: GripperAI сам се обучава, като по този начин спестява много дни работа. „В роботизираната клетка, разработена от компанията ibk, софтуерът GripperAI на Festo позволява вземане на детайли от контейнери напълно „на сляпо“. Неговата универсалност се състои в това, че може да бъде използван за решения за автономно манипулиране с почти всеки индустриален, колаборативен или декартов портален робот“, съобщиха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

Компанията ibk IngenieurConsult предлага роботизирани работни клетки от базово ниво, които могат да бъдат конфигурирани онлайн. Решението притежава потенциала да се превърне в патентован модел за много манипулиращи задачи, включително за персонализирани и интеграторни решения.

Кой потребител на индустриален, колаборативен или декартов портален робот не мечтае да може да разпознава и захваща непознати обекти, за които роботите не са били обучени предварително, включително с автоматична промяна на захвата. При конвенционалните роботизирани решения потребителят трябва да могат да използват CAD софтуер или ръчно да обучат робота на съответните движения. Сега GripperAI на Festo е в състояние да сбъдне тази мечта, при това в не много далечно бъдеще.

Партньорството в разработките като основа за увеличаване на производителността

Към настоящия момент Festo и ibk разширяват своето партньорство и навлизат заедно на пазара на колаборативната роботика, предназначена за производители на машини, както и за системни и фабрични оператори. Целта на това партньорство е да осигури производството на различни варианти на продукти по автоматизиран, гъвкав и по-рентабилен начин. Стремежът е към постигането на цялостни решения за типични задачи по комплектация в логистиката.

По-кратките жизнени цикли на продуктите изискват гъвкави машинни и системни концепции. Поради недостига на персонал търсенето на автоматизирани, но в същото време и гъвкави решения в областта на промишлеността и логистиката непрекъснато расте, като за предпочитане е те да бъдат самообучаващи се. Това е единственият начин да се намалят бизнес рисковете при инвестиране и експлоатация. Festo и ibk подкрепят разработката на решения за гъвкави и адаптивни производствени процеси, реализирани с иновативен AI алгоритъм за захващане на всякакви части.

„С GripperAI ние пускаме на пазара първото роботизирано решение за реализацията на автономни системи. Вече работим и върху други предизвикателни задачи, като динамично планиране на движението и оптимално опаковане. Те ще разширят нашето портфолио през следващите години“, коментира д-р Ян Сейлър, ръководител на направление „Advanced Analytics“ във Festo.

Напълно автономен процес на обучение

Festo GripperAI работи с всеки индустриален робот, кобот или манипулираща система с интерполация на траекторията. За разлика от много съществуващи решения, Festo GripperAI е автономно решение. Системите за машинно зрение или роботите на много производители се учат въз основа на изображения/информация от CAD софтуер. Също така роботите се обучават и ръчно чрез непрекъсната „практика“ на разпознаване на изображение и движение, както и изчисляване на точката на захващане. От друга страна, Festo GripperAI използва напълно автономен процес на обучение и позволява вземане на детайли от контейнери напълно „на сляпо“, работейки с обикновени и евтини 3D камери.

Предлагат се предварително заложени умения (способности) за избор на устройства с паралелен или вакуумен захват, които се адаптират или доразвиват според изискванията на клиента. Тези умения се предлагат като комплект в рамките на пакета GripperAI както индивидуално, така и модулно. По този начин потребителите плащат само за това, от което наистина се нуждаят.

„От самото начало се съсредоточихме върху възможността да обобщим AI възможностите с помощта на набора от данни Grasping Dataset на Festo. Този модулен и изключително иновативен продукт е доказателство, че сме успели да направим това“, подчертава Михаел Зинсбек, който отговаря за обучението на GripperAI във Festo Research.

Гъвкавост във всяко възможно отношение

Ако приложението изисква висока степен на гъвкавост за смяна на няколко инструмента, то тази смяна може да се задейства чрез Festo GripperAI. В бъдеще от този модул ще могат да се задават нови функции като позициониране и подаване. Внедряването на модула е гъвкаво и може да се извърши на самия грипер/инструмент, например чрез RaspberryPI през компютъра на робота или камерата, както и да се свърже към облак.

Начинът на ценообразуване също предлага значителна гъвкавост. Въпреки че е възможно да направите еднократна покупка на пълния софтуерен пакет GripperAI, препоръчително е да закупите и един лиценз за изисквано умение с годишна услуга за подновяване и актуализиране. В процес на подготовка е опцията за заплащане при използване, например чрез технологията BlockChain. Със системни интегратори като ibk IngenieurConsult, услугата за интегриране на робота и адаптирането му към условията на клиента се предлагат като пакетно решение.

„Предимство на съвместната работа с ibk е, че комплектът от роботизирана клетка и решение за автоматизация може да бъде избран и поръчан в онлайн магазина и на фиксирана цена. Това е достъпна оферта за много целеви групи – от лабораторна автоматизация и компании от средния и малък бизнес, до логистиката за автомобилната индустрия“, заявява Еберхард Клоц, мениджър глобални продажби на решения за Индустрия 4.0/Дигитализация във Festo.

Михаел Бекер, мениджър продажби в ibk IngenieurConsult, добавя: „Иновативните технологии на Festo като GripperAI са крайъгълен камък за нас, тъй като ни позволяват да се позиционираме в челните редици на пазара и да предложим допълнителна уникална добавена стойност за потребителите“.

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo, ibk IngenieurConsult GmbH

Тагове: Festo, изкуствен интелект, логистика, роботи, роботизация, роботизирани системи, Фесто

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg