Новият технологичен завод на Festo в Шархаузен проектиран с виртуално 3D лазерното сканиране

09.08.2017 г.4 мин.


Рулетка, химикал, бележник и ясен поглед върху нещата – нямаме нужда от нищо друго освен изброените пособия при измерването на пространства в сгради и снемане на размерите на съоръжения. Или пък имаме? Както в много други области от живота, и тук дигитализацията е в ход. „От няколко години насам 3D лазерното сканиране промени коренно подхода при документиране и планиране в археологията, архитектурата и индустрията. Триизмерната визуализация на сгради и сложни форми вече позволява много по-точен, надежден и бърз начин на работа“, коментираха за Инженер.bg от Фесто ЕООД, дъщерна фирма на пазарния лидер в сферата на автоматизираните технологии и индустриални обучения Festo.Лазерните скенери, както подсказва и името, работят с лазерни светлинни източници. По време на процеса на сканиране, няколко последователни стъпки се извършват милиони пъти – скенерът излъчва лазерен лъч, който се отразява от околните обекти. Лазерната светлина, излъчвана от уреда, се анализира чрез специални измервателни процедури.

 

От точков облак до реално изображение


3D лазерният скенер се монтира върху статив и започва да се върти бавно около вертикална ос с помощта на стандартен сервомотор. Огледало, което се движи пък по хоризонтална ос със скорост от няколко стотин оборота в минута, отклонява лазерния лъч. Така лазерът сканира всяка една повърхност около него в определен радиус, записва интензитета на отразения сигнал и създава милиони миниатюрни измервателни точки – до 976 000 в секунда. Тези точки се пренасят във вид на изображение на отделните равнини под формата на точков облак. Скенерът ги свързва със снимки на истинските обекти в пространството и крайният резултат е цялостно изображение на повърхностите в триизмерен вид.

 


Благодарение на т.нар. указателни сфери, които служат за ориентири на скенера, няколко сканирания могат да бъдат свързани едни с други, за да се създаде дигитално изображение, например на целия под на една сграда. Използвайки конвенционална CAD програма, различните обекти и проекции могат бъдат добавени към 3D изображенията, генерирани от скенера. „Това прави планирането много по-лесно“, категорични са от компанията.

 

Когато дигиталната фабрика отговаря на реалността


„Дори и новата конструкция на технологичния завод на Festo в Шархаузен бе проектирана с помощта на адитивен производствен метод, или 3D печат“, коментираха от българското дружество. „Чрез миниатюрен проект служителите имаха възможност да придобият първоначални впечатления за тяхното бъдещо работно място, докато строителството бе все още в ход. Когато се стигна до реконструкцията на производствените звена, Festo безапелационно се довери на 3D лазерното сканиране“, поясниха от фирмата. „То позволи бъдещите работни места в завода да бъдат планирани бързо и същевременно в детайли. Изненади след фазата на планиране, като скъпи корекции и удължаване на крайните срокове, бяха избегнати, тъй като техническите сградни системи бяха проектирани въз основа на реални данни, а липсващите размери бяха определяни бързо и лесно“, заявиха в заключение от Фесто.


 

Повече информация за Фесто ЕООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg