Технологии на Festo в иновативна платформа определят най-ефективния антибиотик при лечение на инфекции

07.05.2021 г.4 мин.

Според Министерство на здравеопазването и хуманитарните служби на САЩ бактериалната резистентност към антибиотиците е една от най-смъртоносните и най-скъпоструващите заплахи пред човешкото здраве. Сред причините за това е, че лекарите предписват силни широкоспектърни антибиотици за прием в рамките на няколко дни. Всяко използване на тези мощни антибиотици дава възможност на бактериите да развиват резистентност към тях. „Досегашната практика показва, че на лекарите им отнема от два до четири дни да определят най-добрия и ефективен антибиотик за лечение на пациенти с инфекция. Нова диагностична платформа, в която са използвани дозиращи устройства и портални манипулиращи системи на Festo, определя най-ефективното лекарство за таргетна терапия в рамките само на 24 часа“, коментираха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

Диагностичните изследвания, на базата на които се определя антибиотичната терапия за конкретния пациент, обикновено отнемат няколко дни. Решението на този проблем е максимално ускоряване на процеса на определяне на подходящата антибиотична терапия.

С иновативната технология, разработена от стартъп компанията SeLux Diagnostics, времето за определяне на най-ефективния антибиотик се намалява до по-малко от 24 часа, а за 99% от случаите, дори до 5 часа. В резултат на това лекарите вече са в състояние да определят оптималното лечение от три до пет дни по-рано, намалявайки болничния престой и прекомерната употреба на антибиотици, съответно и опасността от развитие на резистентност към тях.

Тестване на до 50 антибиотици едновременно

Решението на SeLux е платформата NGP (б.ред. Next Generation Phenotyping, или Платформа за фенотипизиране от следващо поколение). В този контекст фенотипизирането означава процес, който дава точна представа за това, коя терапия е най-ефективна в лечението на инфекцията на конкретен пациент.

Платформата NPG се използва за смесване на кръвна плазма или други видове проби на пациента, съдържащи бактерията, с различни антибиотици. Използвайки микроплаки с 384 гнезда, системата има капацитета да тества съществуващи и бъдещи лекарства. Резултатите от цялостния анализ се изпращат към база данни. Алгоритъм проверява всеки разтвор на антибиотика и по този начин анализира кое лекарство действа най-добре и при каква доза.

Дозиращи устройства и портална система на обработка от Festo

В системата са инсталирани няколко дозиращи устройства и портални манипулиращи системи на Festo. „С дозаторите VTOE и VTOI е възможно да се постигне прецизно дозиране от порядъка на микролитър. Това подобрява производителността и гарантира висока надеждност и точност. Модулът за управление на вентили VAEM позволява прецизен контрол на дозиращите устройства“, поясниха от Фесто ЕООД.

„Платформата NPG включва и портална манипулираща система EXCM-30, която премества плаките с микротитри и ги сменя. Ротационният модул EHMD захваща и завърта епруветките и отваря или затваря капаците. Това го прави оптимално решение за работа с пациентските проби“, допълниха още от българското търговско дружество на немския технологичен лидер Festo.

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Тагове: Festo, Фесто

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg