Внедрявайки най-съвременни системи за автоматизация, ЛогиСофт променя характера на онлайн търговския и куриерския бизнес у нас

31.01.2024 г.6 мин.

Днес ще Ви разкажем за една история на успеха, която се развива в нелеки и изключително предизвикателни времена. Точно тогава, когато световната криза, предизвикана от появата на коронавируса, извънредно бързо „погълна“ целия свят. Главни герои в нея са специалистите от утвърденото българско инженерингово дружество в индустриалната и интралогистичната автоматизация ЛогиСофт, които въпреки трудностите успяват да променят изцяло хода на развитие на търговския и куриерския сектор в България.


„Нашият път в куриерския бизнес в България започна точно по време на пандемията от Covid-19. Тогава, в светлината на бума на онлайн търговията и доставките, автоматизацията на куриерския сектор се превърна в наша неотложна мисия. Резултатите бяха повече от впечатляващи. Създадохме успешни партньорства с водещи компании за иновативна конвейерна техника и инвестирахме в най-съвременно оборудване за идентификация и индустриална автоматизация на световните гиганти Siemens и Leuze electronic“, коментира пред Инженер.bg инж. Крум Павлов, управител на ЛогиСофт.

Със спешна нужда от логистична автоматизация на всички свои 15 дистрибуторски центрове, един от водещите куриерски бизнеси в България с повече от 1 млн. клиенти и 45 млн. обработени пратки годишно – Speedy, част от dpd Group, се обръща към ЛогиСофт. За реализацията на проекта и автоматизацията на всички разпределителни хъбове на куриерската фирма, ЛогиСофт интегрира приблизително 10 000 конвейерни зони, с конвейер, механика, електроника и софтуер.

Интегрирани са 20 DWS системи за претегляне, измерване и сканиране на всички пратки в рамките на милисекунди. Въведени са повече от 350 модула Flowsort, заменяйки всички усилия за ръчно сортиране. Наред с това, степента на ефективност и коефициентът на производителност също значително се повишават, а цялата система е напълно адаптивна и е възможно да се управлява изцяло от клиента, следвайки системата за контрол и диагностика на ЛогиСофт с интегриран HMI дисплей за наблюдение в реално време на състоянието на всички колети.

„Изключително сме благодарни за безрезервното доверие в нас от куриерска фирма Speedy. В последните 2 години допринесохме за пълната модернизация на целия им бизнес в България. За тях внедрихме успешно 15 конвейерни системи във всички техни разпределителни центрове в страната, някои от които са с внушителни мащаби. Те се превърнаха в нашия най-голям български клиент“, поясни г-н Павлов.

Друга българска компания със сериозно утвърдени лидерски позиции на пазара у нас, доверила се на професионализма и автоматизираните решения на ЛогиСофт, е Ozone.bg, която е собственост на Озон Ентъртейнмънт АД. За нея инженеринговото дружество реализира мащабна система, която включва идентификация на пратките, проследяване на данни и сортираща линия с висока производителност. Проектът е 100% разработка и изпълнение на ЛогиСофт – от механиката до софтуерната интеграция.

„Горди сме с екстремно кратките срокове за реализацията на проекта – 1 месец механично изграждане от нулата и директно на обекта и само 1 ден софтуерно внедряване. В момента това  е най-бързата конвейерна система в България за онлайн търговия и единствената с до 4 етажа свръхкомпактна, стабилна и без никакви вибрации структура“, коментира управителят на ЛогиСофт. Още от първите дни на пускането в експлоатация системата безпроблемно поема огромния трафик на първия „Черен петък“ и до момента няма регистрирана нито една авария по отношение на софтуера или хардуерните компоненти.

„Така със създадените от нас сортиращи системи ние на практика променихме характера на онлайн търговския и куриерския бранш в България. В момента вероятно повече от 30 пратки в секунда преминават сумарно през нашите над 20 портала за идентификация, измерване на тегло и размери, като данните за тях се изпращат към ИТ нивото на клиента без самите процеси да се прекъсват. Получените дестинации достигат до съответната пратка в движение и чрез уникален ZPA алгоритъм с проследимост се транспортират сигурно до определения изход. Ролята на операторите е само да поставят и да отнемат пратките от системата, което ускорява десетократно тяхната ефективност“, категоричен е г-н Крум Павлов.

Едно от сериозните предимства на системата на ЛогиСофт e, че всички процеси се управляват само от един централен контролер, а не от множество самостоятелни подсистеми, каквато е световната практика. „Това води до минимизирани времена за интеграция и много по-лесна поддръжка – с един единствен софтуер за визуализация SCADA. Тази човеко-машинна система напълно съответства на модерните сега понятия като „дигитализация“, „Индустрия 4.0“, „енергийна ефективност“ и „нисък въглероден отпечатък“, а TIA Portal-базираният ни PLC софтуер за управление на конвейерни системи доказано е най-мощният в света“, допълни още инж. Павлов.  

Източник на снимковия материал: ЛогиСофт (Logisoft)

Тагове: електронна търговия, интралогистика, ЛогиСофт, логистика, процесна автоматизация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЛогиСофт ЕООД
www.logisoft.bg