Система на ЛогиСофт за автоматично управление на куриерски центрове оптимизира дейността на компаниите

19.07.2021 г.11 мин.

Нека си представим следната ситуация – в края на работния ден пред входните врати на Вашия куриерски разпределителен център вече са се струпали десетки бусове, пълни с колетни пратки, а на изходите нетърпеливо чакат още толкова. Как ще се справите? Претоварени ли са служителите Ви? Кога завършва работният им ден? Каква е ситуацията в празничните дни? Доволни ли са клиентите Ви? Получават ли пратките си навреме и къде изобщо са те? „Ние, от ЛогиСофт, можем да Ви помогнем! Нашите автоматични решения ще минимизират драстично ръчния труд и ще гарантират Вашето спокойствие. Освен това можете да минимизирате грешките, които неминуемо възникват в процеса на ръчна обработка, както и да оптимизирате разходите си, като едновременно повишите темпото и подобрите имиджа на Вашата куриерска компания!“, коментираха за Инженер.bg от водещата българска инженерингова компания ЛогиСофт.

Как на практика се автоматизират куриерските разпределителни центрове?

Вместо празно хале, в което ръчно се идентифицират, измерват, обработват и транспортират пратки, или стара автоматизирана система, която вече не отговаря на все по-нарастващите изисквания към куриерския бизнес, специалистите на ЛогиСофт ще внедрят „умна“ високоскоростна конвейерна система.

Налични са различни варианти на нейната структура за различни големини на колетните пратки:

 • Циклична – за по-големите пратки;

 • Линейна с изходи от тип „рибена кост“, подходяща за по-малки пратки.

Елементите на конвейерната система обхващат:

 • Входни конвейерни станции

Разположени са край главния високоскоростен конвейер. Операторите трябва само да поставят колетната пратка така, че етикетът да бъде на една от 5-те видими стени. Системата сама изтегля пратката в нужния момент.

 • Основен конвейер

Високоскоростен конвейер с линейна или кръгова структура, който автоматично транспортира колетните пратки от всички входове през измервателно-идентификационен портал до желания изход.

 • Изходни конвейерни станции

Разположени са край основния високоскоростен конвейер, като пратките излизат автоматично на тях. Операторите трябва само да вземат пристигналата пратка. Всеки вход може да бъде конфигуриран като изход или вход. Това се реализира динамично и в зависимост от конкретните изисквания.

 • Измервателно-идентификационен портал

„Той представлява затворена конструкция, в която са разположени по подходящ начин мощни лазернобазирани баркод скенери на Leuze Electronics. Te гарантират сигурното прочитане на до 10 баркод етикета на пратката, независимо от стената, на която са поставени и ъгъла на завъртането ѝ. Чрез 4-точкова прецизна и високоскоростна тензометрия се измерва теглото на конструкцията в движение, а чрез измервателни бариери – габаритните ѝ размери. Събраните консистентни данни се изпращат като телеграма към горно IT ниво за фактуриране и определяне на направление. След получаване на отговор пратката се транспортира автоматично до указания изход“, обясниха от ЛогиСофт.

При този подход само след няколко секунди поставена на входа пратка се транспортира автоматично до необходимия изход, като по пътя ѝ всички данни за нея се събират и изпращат за фактуриране автоматично. Като цяло разпределителните процеси, дори и в пиковите моменти, са финализирани до 4 пъти по-бързо и със значително по-малко персонал.

„Автоматичната система има отчетливи предимства пред ръчния подход на работа. Освен това има и много предимства пред подобни конкурентни системи. Това се дължи на основната концепция, на базата на която тя е изградена. Вместо множество самостоятелни подсистеми за отделните функции, ние предлагаме единна система“, допълниха от компанията.

Сред основните дейности на фирма ЛогиСофт е автоматизацията на големи интралогистични и индустриални комплекси, а отскоро и на решения за логистични и куриерски услуги.

ЛогиСофт притежава 25-годишен опит в областта на автоматизацията. Десетки наши решения са успешно внедрени в повече от 20 държави в Европа и Азия. Горди сме да бъдем първата компания в сферата на интралогистиката, чиято дейност бе отразена чрез обширно интервю в списание „Форбс България“. В куриерския бизнес се позиционирахме буквално „шоково“, в началото на коронакризата. В период на бум на онлайн търговията и доставките, необходимостта от автоматизация в сферата на куриерските услуги бе неотложна“, коментираха от дружеството. „Постигнахме страхотни резултати от новите си партньорства с водещите конвейерни компании у нас Kyowa Europe и Industrial Software. Резултатът от синергията в дейността на ЛогиСофт намира проявление в доказания в практиката продукт! Качество, цена, кратки срокове на изпълнение и инвестиционно спокойствие са отличителните характеристики, които ЛогиСофт може да Ви предостави“, допълниха от фирмата.

Успехите си ЛогиСофт дължи и на прилагането и адаптирането на целия си предишен опит. „Заложихме на върхова техника за идентификация и индустриална автоматизация на утвърдени световни производители като Siemens и Leuze Electronics. Специални благодарности изразиха от фирма Leuze затова, че с този проект постигаме „исторически успех“ по отношение на оборотите им в България. В момента осъществяваме и промени в целия бизнес в България на клиентите ни от куриерска фирма Спиди. Миналата година реализирахме два проекта в софийските центрове на фирмата. А до края на юли ще автоматизираме и последните два от всички техни регионални центрове в страната. Близо до финала сме и на проекта за автоматизация на голям разпределителен логистичен комплекс в Германия, в ролята ни на подизпълнители на компанията „next intralogistics“, допълниха от екипа на ЛогиСофт.

А ето и какви са хардуерните предимства на управляващата система:

 • Само един мощен централен процесор Siemens за управление на всички процеси;

 • Само един монитор за визуализация и прецизна диагностика;

 • Само един модул за дистанционна поддръжка;

 • Само една високоскоростна индустриална Profinet комуникация;

 • Само един тип конвейерни модули Conveylinx и Kyowa моторни ролки за цялата система, включително и за измервателната станция;

 • Опростена хардуерна структура и екстремно бърза електроинсталация на обекта;

 • „Хардуерна независимост“ – дължи се на залаганите стандартни високо технологични елементи, които могат лесно и бързо да бъдат подменени, независимо в коя точка на света се намира Вашият обект.

Какво отличава идентификационната система на ЛогиСофт?

„Залагаме на най-мощните, лазерно базирани баркод скенери на Leuze Electronics, които са бързи и с голям обхват. Тяхната нелека и предизвикателна задача е да „видят“ всички баркод етикети, независимо на коя от 5-те видими стени се намират и каква е тяхната ориентация. Позицията на кашоните с различни размери върху лентата също е без значение. Правилното пространствено разположение на скенерите и тяхната насоченост също допринасят за безкомпромисното прочитане на всички етикети. Скенерите са разположени в покрита Robotunits конструкция с възможност за лесна настройка на тяхната позиция в пространството“, заявиха от ЛогиСофт. „По този начин е възможно прочитането не само на перфектно разпечатани етикети, но и на такива, които са скрити под целофан, смачкани са или са разположени върху найлонови пакети с ярки цветове и отблясъци“, обясниха от българската компания.

На практика системата „вижда“ етикети, недоловими не само за човешкото око, но дори и за последно поколение камернобазирана техника. Това предимство се констатира още с първото пускане на системата.

Софтуерни предимства на решението:

 • Разработена от ЛогиСофт иновативна PLC програма за управление на конвейерни пътища с произволни структури и сложност, при това не само за стандартни касетки или палети, а за всевъзможни по размер и форма нестандартни колетни пратки;

 • Сигурно проследяване на материалния поток чрез двускоростно адаптивно управление;

 • Изключителна гъвкавост на конвейерния софтуер. „Митът за тежкото, трудно, бавно и дълго PLC програмиране е разбит „на пух и прах“, коментираха от компанията;

 • Само една екстремно бърза и циклична програма за управление на всички конвейерни станции вместо множество единични програми. Програмата обхожда всички управляеми обекти в наносекнудната област;

 • Кратко време за софтуерно конфигуриране и тест на системата в офис условия с 3D симулационен софтуер;

 • Нулево време за софтуерна настройка на обекта, доказано многократно при пуска на различни обекти. Системата стартира в рамките на ден и не се налагат допълнителни настройки и корекции нито на място, нито от дистанция;

 • Екстремно кратко време за сканиране на 1D баркод етикет – 13 000 сканирания в секунда;

 • Перфектна визуализация и максимално прецизна диагностика – осигурява спокойствие при експлоатация. Системата е прозрачна за своите потребители и няма нужда от софтуерни интервенции с цел идентификация на възникнал проблем;

 • Модулност на системата – независимо дали искате само идентификация на потока от горна страна, или имате нужда от мощна мащабна конвейерна система със сложни разклонения и повече от един измервателно-идентификационен портал, Вие получавате единно решение, отговарящо на Вашите специфични изисквания;

 • Изключително конкурентна цена, дължаща се на иновативната интегрирана концепция. Заложени са стандартни върхови технологични средства, елегантна хардуерна структура и гъвкав PLC софтуер, водещи до изключително краткото време за внедряване и пуск.

Източник на снимковия материал: ЛогиСофт

Тагове: Leuze, ЛогиСофт, процесна автоматизация

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЛогиСофт ЕООД
http://logisoft.bg/bg/