Ротек: Решение за устойчиво производство с иновативна технология за ХВП и платформа за автоматизация на Rockwell Automation

14.11.2023 г.7 мин.

Гъбите може би не са Вашата типична алтернатива на месото, но когато двамата основатели на компанията Meati Foods се срещат, те установяват, че споделят обща страст към устойчивото производство на хранителни продукти. Тайлър Хигинс е учен в областта на екологията, който през цялата си кариера се фокусира върху биологията, а Джъстин Уайтли е машинен инженер с докторска степен в областта на материалознанието. Докато все още са студенти, двамата основатели на Meati Foods изграждат системна концепция за биопроизводство, която се възползва и от двете дисциплини. „Двамата специалисти основават компания за производство на протеин от гъби Meati Foods. В сътрудничество със системния интегратор на Rockwell Automation –компанията Cybertrol Engineering, те успяват да ускорят ефективно производството на протеини с използването на иновативна технология и внедряването на системно решение за автоматизация, базирано на платформата на Rockwell Automation“, разказаха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова и търговска фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.

Това определя насоката на развитие на Meati Foods като производител на продукти, които са алтернатива на месото на базата на гъбен мицел. За разлика от много други месни алтернативи, Meati е протеинов и хранителен продукт, който осигурява значителни витамини от група B, фибри и цинк.

Иновативен патентован процес

Използвайки нови техники за обработка на храни, компанията Meati разработва система за производство на мицел по последователен и ефективен начин. Подобно на варенето на бира, Meati отглежда своя мицел във ферментационни резервоари. При пивоварството дрождите преобразуват въглехидратите или захарните молекули в алкохол. В технологичния процес на Meati гъбите, т.е. мицелните спори, превръщат захарта и азота в богат на протеини мицел.

„Патентованият процес е много бърз. Само за три дни една партида на Meati дава толкова протеинова продукция, колкото месото от пет крави“, обяснява Уайтли.

Критичната роля на данните

Докато Meati продължава да усъвършенства технологичния процес в пилотно и изследователско съоръжение, от компанията полагат основите на производственото си съоръжение за серийно производство. То е вертикално интегрирано и включва всички процеси, необходими за отглеждане, прибиране, обработка и пакетиране на продукта.

За да подкрепи прехода към серийно производство, Meati се обръща към Cybertrol Engineering, водещ в индустрията интегратор на контролни и информационни системи. Той има най-висока степен на системен интегратор в партньорската програма на Rockwell Automation™. „Знаехме, че автоматизацията и достъпът до коректните данни са от решаващо значение за подобряването на нашия процес, както и ключът към успешното му мащабиране“, категоричен е Уайтли.

„Cybertrol изгражда решението на базата на платформа на Rockwell Automation, базирана на PlantPAx, модерна разпределена система за управление (DCS) и контролери Allen-Bradley® ControlLogix®. Системата включва FactoryTalk® View SE HMI с FactoryTalk Historian за събиране и управление на данни за процеса и FactoryTalk VantagePoint® за самостоятелни анализи. Системата работи в EtherNet/IP™ мрежа“, поясниха специалистите от фирма Ротек.

„Докато нашите типични решения за хранително-вкусовата промишленост архивират и проследяват от 500 до 2000 елемента, екипът на Meati поиска да проследяваме от 5000 до 10 000 точки за данни във всеки един момент“, заявява Крейг Мьолер, старши мениджър бизнес развитие в Cybertrol Engineering.

В резултат на изпълнението на това условие решението позволява още по-задълбочена и непрекъсната прозрачност на данните, необходими за поддържане на качеството на продукта, както и за оптимизиране използването на вода и енергия в рамките на процесите.

„Взехме осъзнато решение още в началото, а именно да използваме възобновяема енергия, за да електрифицираме съоръжението и да внедрим голяма система за повторно използване на водата“, казва Уайтли. „Данните ще предоставят информацията, от която се нуждаем, за да станем по-ефективни в бъдеще“, добавя той.

Необходимост от по-бързо внедряване

„От гледна точка на устойчивостта смятахме, че е важно да представим този продукт на пазара възможно най-бързо. Вярваме, че светът просто не може да чака този тип алтернатива“, категоричен е г-н Уайтли. „ За да ускори времето за излизане на пазара, Cybertrol създаде ускорен 10-месечен график за внедряване, което е с около 25% до 50% по-бързо от сравними проекти, допълва той.

И тъй като производственият обект Mega Ranch е първото по рода си съоръжение, това довежда до повече промени по време на разработката, отколкото е характерно за една типична система. „Въпреки че трябваше да правим промени, това бе един от най-бързите проекти, по които сме работили в такъв мащаб. Времето за излизане на пазара на продукта бе основен приоритет и успяхме да ускорим нашия процес, защото от мениджмънта на Meati вземаха бързо решения“, продължава коментара си Мьолер.

Успешно стартиране и продължаващо разширяване

Mega Ranch започва производството по график и Meati Foods пусна продукта си през март 2023 г., като компанията планира да произвежда десетки милиони килограма годишно от своята месна алтернатива Meati.

„Като следствие от успешното си сътрудничество с Meati Foods, интеграторът Cybertrol получи наградата Rockwell Automation PartnerNetwork за 2023 г. за устойчивост”, допълниха още от фирма Ротек.

Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation

Тагове: Rockwell Automation, контролери, производство, процесна автоматизация, Ротек, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ротек ООД
www.rotec.bg