Роботизираното цвете на Festo, или как да отворим съзнанието си за утрешния ден от дигиталното бъдеще

22.02.2021 г.4 мин.

Бионичният свят на Festo продължава да се разраства и да впечатлява с интригуващи решения и идеи, а с новия проект на компанията той буквално разцъфтява. Bionic Flower, или бионично цвете, е най-новото попълнение от колекцията бионични творения на Festo. „Вдъхновен от растителния свят, развойният екип на Festo Didactic разработва роботизирано цвете, което движи венчелистчетата си при допир или светлина. Сензорите и изпълнителните механизми имитират биологията на растителните видове и предлагат многобройни отправни точки за т.нар. STEM* обучение на подрастващите“, съобщиха за Инженер.bg от Фесто България.

Механизми на движение, точно както при природните модели

За създаването на бионичното цвете специалистите на Festo изследват и изучават механизмите на движение на водната линия и мимозата. Общото между тези два представителя на флората е начинът, по който отварят и затварят своите венчелистчета под влиянието на външни въздействия – уникален способ, който служи за възпроизвеждане и защита срещу естествените врагове. „Лилиите имат спираловидна структура и отварят и затворят своите листа в зависимост от интензитета на светлината, определена от циркадния ритъм. При мимозата, от друга страна, листата се затварят едно след друго в отговор на механични стимули като допир или вибрация“, обясниха от Фесто.

Модулна концепция, насърчаваща личното творчество

С помощта на конструктивния модел учениците могат да изработят механично задвижващо устройство и да проследят как реагира то на външни влияния. Бионичното цвете се състои от 15 хартиени венчелистчета и механизъм, който спомага за тяхното отваряне и затваряне. Той се управлява посредством Wi-Fi връзката на мобилните устройства.

„Основният замисъл на проекта е да насърчи креативността на учениците. Така например, всеки от тях има възможността да проектира свой дизайн на листата на цветето, развихряйки собственото си въображение. Някои от елементите могат да бъдат разпечатани чрез 3D технология или ученикът да създаде свои индивидуални компоненти“, поясниха от фирмата.

Кодиране, сензорни и светлинни ефекти

Основните функции на роботизираното цвете се използват без програмиране. „Микроконтролерът има възможност да бъде програмиран с графичния интерфейс Open Roberta. По-опитните и напреднали младежи пък могат да програмират своето бионично цвете в среда на C++, като отвореният му код е напълно достъпен в интернет“, заявиха от Фесто ЕООД.

По отношение на сензорите за светлина и близост, учениците могат да адаптират системата за управление към различни сценарии. Чрез вградените LED сензори бионичното цвете отговаря на избрани въздействия с определени цветове.

„Съчетавайки различни аспекти от света на биониката и инженерството, проектът има за цел да стимулира подрастващите в посока развитие на комуникативните умения, работа в екип, критично мислене и лично творчество и да разкрие нови хоризонти към дигиталното бъдеще“, коментираха в заключение от Фесто.

Повече за уникалното роботизирано цвете Bionic Flower на Festo можете да научите от видеото по-долу!

*STEM обучението покрива области от науката, технологиите, инженерството и математиката

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Тагове: Festo, бионика, дигитализация, обучение, Фесто

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg