Решения на Festo за автоматизация на лаборатории увеличават производителността при тестване за COVID-19

02.06.2020 г.5 мин.

  


Глобалната пандемия от COVID-19 доведе до огромно натоварване на лабораториите, което надхвърли в голяма степен техните възможности. Много центрове за диагностика и лаборатории навсякъде по света са в надпревара с времето, за да приспособят възможностите си за провеждане на нужните изследвания. „Решенията за автоматизирано манипулиране на течности в случая могат да бъдат много полезни. Те позволяват на производителите на оборудване да създадат мащабируеми устройства с много висока производителност“, съобщиха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

 

 

Тестването има огромно значение за успеха в борбата срещу COVID-19. Само чрез всеобхватна диагностика може да се оцени мащабът на пандемията и нейното развитие. Принципно използваните методи на тестване са два.


PCR тест


Тестът, който се основава на PCR (б.ред. полимеразна верижна реакция), дава информация дали в момента човекът е активно болен от COVID-19. За целта се вземат проби от носоглътката и се изпращат за анализ в лабораториите. Там лаборантите проверяват дали пробата съдържа новия коронавирус, като изолират вирусната РНК, превръщат я в ДНК и след това използват PCR теста, за да увеличат ДНК до откриваеми нива.

 

Описаната нагледно процедура на тестване е особено важна в началото на пандемията, както и за своевременно откриване на клъстерна заболеваемост. Използва се, за да се определи кой отделя вируса и трябва да бъде изолиран, за да се предотврати по-нататъшното му разпространение. Поради тази причина тестовете, базирани на PCR, са един от най-важните инструменти за контрол върху разпространението на вируса.


 

Тест за антитела


Вторият метод е тестът за антитела, наричан често серологично изследване. Антителата са малки протеини, които се произвеждат от имунната система, и се срещат предимно в кръвта на човек. Някои от тези антитела атакуват вируса и го неутрализират. От около пет до десет дни след инфекция със SARS-CoV-2 имунната система на организма произвежда серия от антитела. Те могат да останат в тялото на човек в продължение на месеци или дори на години след оздравяването, като осигуряват имунитет. В случая със SARS-CoV-2 трайността на имунния отговор на човешкия организъм все още не е добре проучена, предвид факта, че коронавирусната инфекция е ново заболяване.


С развитието на пандемията от COVID-19 тестовете за антитела стават все по-важни. Тези тестове помагат да се разбере как епидемията засяга населението и какво ниво на имунитет е постигнато в обществото. Мащабното тестване помага на лицата, които вземат решения, да определят дали ограниченията за контакт трябва да бъдат облекчени и как да се премине постепенно към нормален ритъм на живот.


Увеличаване на възможностите за тестване чрез решенията на Festo за лабораторна автоматизация


Техническите решения могат да помогнат за значително увеличаване капацитета на лабораториите за тестване. Голямото портфолио от решения за обработка на течности на Festo дава възможност на производителите на лабораторно оборудване и диагностичните центрове да създават мащабируеми устройства за инвитро диагностика (IVD) с висока производителност. Със своите компоненти и интелигентни подсистеми за лабораторно оборудване Festo предлага решения за автоматизация на типични процеси на тестване като обработка на епруветки с проби, пипетиране и дозиране на буферни разтвори или РНК“, поясниха от Фесто ЕООД.

 

„Продуктите на Festo за автоматизация на лаборатории са тествани и проектирани за най-взискателните индустриални приложения. При разработването на компонентите Festo се фокусира върху високата производителност, прецизността и точността, при което коефициентът на вариация – стандартизираната дисперсия на вероятностите – е по-добър от три процента. Високата степен на стандартизация и поддържаните складови количества гарантират постоянна наличност на компонентите. Това дава възможност за бързо установяване и разширяване на капацитета за тестване, което води и до надеждно провеждане на тестовете за COVID-19“, допълниха от българския офис на немския технологичен лидер.


Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg