Направляващите цилиндри тип DFM на Festo са внедрени в собственото производство на компанията в Рорбах, Германия

26.10.2018 г.5 мин.


Festo, международен лидер в областта на решенията за автоматизация, експлоатира собствените си задвижващи направляващи устройства тип DFM в производството на компанията в завода й в Рорбах, Германия. „Цилиндрите DFM са изключително здрави, мощни и компактни, което ги прави оптимални при операции за монтиране, повдигане, спиране, захващане или притискане. Тези характеристики на новото поколение цилиндри тип DFM се оказаха изключително подходящи за производствения конвейер на самите устройства“, разказаха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.Нарасналото търсене на пневматични цилиндри с направляващи е първопричината за пълната техническа модернизация на DFM устройствата. Новата конструкция е създадена, за да подпомогне координирането и опростяването на производството на DFM, включително и за постигането на по-кратки производствени цикли. „Тази цел бе успешно постигната, тъй като сега DFM устройствата се произвеждат на интервали от една минута“, допълниха от българския офис на производителя.

 

Различно производство на една линия


За да могат да се произвеждат различни цилиндри DFM на един конвейер, изделията трябва да бъдат премествани в специфично положение към различни производствени станции. Това се извършва от вече действащ DFM цилиндър. Предизвикателството е в обединяването на различните типове размери DFM устройства, различните дължини на хода и различните варианти на сачмени и плъзгащи лагери на една технологична линия. Резултатът е иновативно решение за вътрешното производство на инструменти, а именно постигната е пълна автоматизация на целия процес – от производството на буталния прът до окончателната проверка и то в рамките на само една производствена линия.

 

Бързина и гъвкавост


Всяка минута върху конвейера постъпва карета, носеща корпуса, буталото и лагерните втулки. На първото ротационно индексиращо устройство втулките се пресоват в корпуса и се калибрират само чрез една операция. В същото време изпълненията със сачмени лагери се транспортират до пресата в следващата станция. Тук се извършва пресоването на сачмените лагери. Операцията се извършва чрез рутинна процедура на смяна на програмата. Ако не се изискват допълнителни промени, настройката отнема само 1 минута.

 

Следващата стъпка включва добавяне на смазка за целия експлоатационен срок на лагерите. Греста може да бъде дозирана много точно под формата на филм или чрез резервоар с разпръскващи дюзи. След това буталото се вкарва в корпуса посредством възвратно-постъпателно движение, а капакът се монтира, така че само буталният прът да остане видим.

 

Тестове за оптимално качество


Следващият етап са изпитанията на DFM цилиндъра. Първият тест, на който изделието се подлага, трябва да гарантира бързата му реакция, а това включва изпитания при ниско и високо налягане и тест на хода на цилиндъра, които трябва да покажат дали са необходими корекции. „Крайният етап на процеса по сглобяване на изделието включва поставянето на носещата платформа. Изделията получават окончателно одобрение за експедиция след безпроблемно изпитване при минимално работно налягане. На този етап се поставят информационната табела и логото на Festo, след което устройствата се опаковат за складиране, докато бъдат експедирани след само няколко дни“, заявиха в допълнение от Фесто ЕООД.

 

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg