Мехатроникс: Delta разработи решение за нанасяне и инспекция на конформно покритие на печатни платки с висока ефективност

24.02.2021 г.5 мин.

Печатните платки (PCB) се използват широко в различни индустриални отрасли. Те трябва да бъдат с нанесено конформно покритие, което изолира и предлага защита срещу влага, корозия и прах за различните приложения. „Висококачественото нанасяне на конформното покритие подобрява надеждността и издръжливостта на печатните платки. Некачественото му разпределение може да доведе до пукнатини в покритието или да засегне функциите и приложенията на печатната платка“, съобщиха за Инженер.bg от водещата инженерингова и търговска фирма Мехатроникс, официален дистрибутор на Delta Electronics за българския пазар.

Наскоро Delta предостави решение за нанасяне и инспекция на конформно покритие за PCB на производител на електронни автомобилни компоненти в Китай. Решението интегрира контролер за движение на Delta и система за машинно зрение, чрез които се контролира прецизно количеството на конформното покритие и местата на нанасяне. То може да се приложи чрез автоматизирана оптична инспекция (AOI) с директен пръстеновиден UV светлинен източник. Предимствата от използването му са бързи резултати, висока прецизност на дозиране и интегрирани процеси, включително дозиране на покритието, изпичане и проверка за гарантиране на висока ефективност на платките.

Решението включва и контролер за движение от серията DVP-50MC на Delta за зареждане на печатните платки. Конвейерът доставя печатната платка до станция за нанасяне на конформно покритие, а AC серво система от серията ASDA-A2 задвижва дюзата за нанасяне на покритието върху горната и долната част на печатната платка. След процеса на изпичане системата за машинно зрение инспектира двете страни на печатната платка и може да задейства аларми, ако има неправилно или недостатъчно нанесено покритие.

Внедреното решение се отличава със следните предимства:

  • Високоефективно и прецизно позициониране за нанасяне на покрития

„По този начин се осигурява безупречно нанесено конформно покритие върху печатните платки чрез прецизно позициониране със системата за машинно зрение, която бързо може да определи местата за нанасяне или недостатъчно нанесено покритие. Контролерът DVP-50MC управлява движението по три оси на платформата за нанасяне на покрития с висока скорост на коректното количество, като по този начин предотвратява прекомерно или неравномерно дозиране“, поясниха от фирма Мехатроникс.

  • Лесна работа за гъвкава пренастройка

Производителят на електронни автомобилни компоненти може да контролира процесите на дозиране, изпичане и инспектиране на покритието на печатни платки директно върху HMI интерфейса от серията DOP-100. С удобния за ползване и редактиране интерфейс клиентът ще спести време при разработването на различни операции и ще осъществи бърза пренастройка само чрез размяна на позициониращите модули и фотошаблоните за нанасяне.

  • Безпроблемна интеграция

Основните компоненти, включени в решението, са проектирани и произведени от Delta за безпроблемна интеграция и експлоатационна гаранция. Това спестява разходи и време за поддръжка и намалява аномалиите и спирането на технологичния процес.

Решението за нанасяне и инспекция на конформно покритие за печатни платки използва високопрецизните продукти за индустриална автоматизация на Delta, като контролира количеството и позиционирането в местата за нанасяне като определя бързо траекториите. „Системата за машинно зрение помага на клиента да инспектира покритията, за да се осигури високо качество и ефективност, а вторичната проверка изисква по- малко време и ръчен труд. Решението може да се използва широко в различни индустриални отрасли, например при производството на автомобили и електронни компоненти, индустриални продукти, прецизни инструменти, информационно комуникационно оборудване, битова електроника и мн.др.“, коментираха в заключение от Мехатроникс.

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta Electronics, freepik.com

Тагове: Delta Electronics, автомобилостроене, електроника, Мехатроникс, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мехатроникс ЕООД
http://www.delta-electronics.bg/