Мехатроникс: Решение на Delta осигурява високоскоростно етикетиране на бутилки и подобрява производителността с 66%

18.10.2023 г.6 мин.

Етикетирането е ключов етап от процеса на опаковане, който лесно може да бъде автоматизиран чрез интеграцията на етикетиращи машини в производството. Поставянето на етикети върху бутилки обаче често е съпътствано с многобройни предизвикателства, като например неправилно подравнени бутилки по линията, недостиг на материали и др., с които традиционните етикетиращи машини с термосвиваем ръкав трудно биха могли да се справят. В резултат на това се наблюдават престои, забавяния и спиране на производството, както и необходимост от ръчно отстраняване на проблемите.

„За да спести всички тези главоболия на производителите, световно утвърденият лидер в промишлената автоматизация Delta Electronics разработи иновативно решение за етикетираща машина със свиваем ръкав и двойна глава. То намира широко приложение в редица браншове на индустрията, включително в производството на храни и напитки, фармацевтични продукти, домакински и почистващи химически препарати, агрохимикали и др.“, разказаха за Инженер.bg от водещото инженерингово и търговско дружество Мехатроникс, официален дистрибутор за България на Delta Electronics.

След като бутилките се напълнят и затворят, те се пускат по конвейерната лента. Бутилките са равномерно разположени на еднакво разстояние една от друга. „Електрически очи“, разположени от двете страни на лентата, следят за неправилно подравнени бутилки и сигнализират в реално време при наличие на проблем, за да се спре подаването на етикети. Междувременно транспортната лента извежда неправилно подравнените бутилки и поддържа стабилността на конвейера. Когато сензорът засече приближаваща се бутилка, ролката с етикети се разтяга и развива от подаващото устройство и машината започва за изрязва и подава етикети. След това модулът с двойна глава поставя етикетите последователно, а нагревателният модул допълнително ги загрява, за да се свият и увият прецизно около бутилката. Така се постига не само изключителна надеждност на процеса, но и висока ефективност и производителност.


„Решението за етикетираща машина с термосвиваем ръкав и двойна глава обединява множество технически продукти и компоненти на Delta. Линията за подаване на бутилки използва стандартно компактно векторно управление от серията MS300 и безсензорно векторно управление от серията VFD-EL-W. Тези устройства се отличават с изключителна производителност и компактен дизайн за икономия на пространство“, обясниха специалистите от Мехатроникс. „В допълнение, модулът за подаване на етикети е оборудван със стандартна променливотокова серво система ASDA-B3 за прецизен, плавен контрол на движението и висока производствена ефективност. Високоефективен и гъвкав PLC контролер за движение от серията AX-3 осигурява високоскоростни изчисления и различни команди за управление на движението. Системата подава сигнали към човеко-машинния интерфейс DOP-100 чрез Modbus комуникация, предоставяйки различни данни за мониторинг и по-добра ефективност на управлението“, допълниха още те.

Решението за етикетираща машина със свиваем ръкав и двойна глава на Delta осигурява следните предимства на производителите:

  • Значително подобрение на ефективността на производството

В сравнение с конвенционалните машини за етикетиране с термосвиваем ръкав с една глава, решението на Delta има капацитета да спести работно пространство и да постигне високоскоростна обработка, подобрявайки производителността с до 66%, или 30 000 бутилки на час.

  • Разнообразни режими за непрекъснат производствен процес

Решението на Delta поддържа три вида режими на етикетиране: ляво, дясно и с двойна глава. Потребителите могат да превключват между различни режими по време на работа според техните нужди. Когато етикетите при някой от режимите свършат, системата е в състояние да превключи на друг, а след добавяне на етикети, отново да се върне към първоначалния, за да се постигне непрекъснатост на производствените процеси.

  • Ефективно филтриране на смущенията в сигнала

Контролерът се предлага с 200K високоскоростен цифров вход (DI) в комбинация с алгоритъм за прецизно определяне на броя на бутилките, филтриране на 99% от смущенията в сигнала и избягване на грешки при етикетиране.

„Решението на Delta за машина за етикетиране със свиваем ръкав и двойна глава интегрира висококачествени продукти за автоматизация от един производител, с цел оптимизация на производствения процес. С цялостна концепция за защита, Deltа предоставя високоскоростна, прецизна и лесна за експлоатация система, която напълно отговаря на изискванията на опаковъчната индустрия и кара клиентите да „прегърнат“ идеята за високопроизводително, ефективно и интелигентно производство“, допълниха още от Мехатроникс.

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta Electronics, canva.com

Тагове: Delta Electronics, етикетиране, Мехатроникс, процесна автоматизация, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мехатроникс ЕООД
www.delta-electronics.bg