ЛогиСофт: Споделете Вашата рецепта за шоколад с приятел благодарение на ултрамодерната машина на HACOS и Siemens

13.05.2022 г.5 мин.

Дългогодишната българска инженерингова компания ЛогиСофт предлага модулни системи за цялостно управление на фабрики за производство на шоколад, базирани главно на техника за автоматизация на Siemens. Днес тя ще ни представи ултрамодерното и предизвикателно решение, реализирано от машиностроителната компания HACOS на базата на най-новите технологии за дигитализация на Siemens. „Решението за автоматизация, което HACOS предложи за тази уникална машина, произвеждаща шоколад по рецепта на клиента с идеята за споделяне на шоколад с приятел, е базирано изцяло на най-новата технология SIMATIC на Siemens“, разказаха за читателите на Инженер.bg от ЛогиСофт.

Малка врата със син орнамент води към едно от най-сладките места в Амстердам – Tony’s Chocolonely Super Store. Зад кокетна витрина работи напълно автоматична машина за шоколад, която приема поръчки директно от клиентите чрез таблетите в магазина. Клиентът може да избере 3 от 20 съставки и след 40 минути да се наслади на шоколадовото си творение. Изключително компактното, гъвкаво и интегрирано производствено решение, проектирано от белгийския специалист по шоколад HACOS е базирано на най-новата технология SIMATIC на Siemens.

Супер магазинът Tony’s Chocolonely има рафтове и стелажи, пълни с шоколад, но той е много повече от просто магазин, защото мисията му е да предоставя 100% качествен шоколад. Освен това, клиентите могат да се насладят на книги и списания за шоколадовия бизнес, докато похапват от любимия десерт. Членовете на екипа на HACOS използват богатия си опит с машини за шоколад и най-новите технологии за автоматизация, за да вместят индустриална машина в занаятчийската производствена среда. Резултатът е забележителен и впечатлява с:

Ултракомпактност. „Линията за формоване, в комплект с охладителна система и резервоари за съхранение на шоколад, е част от ултракомпактен дизайн и подходящи компоненти за автоматизация, визуализация и контрол“, поясниха специалистите от ЛогиСофт.

Ултрагъвкавост. Линията за формоване може да произвежда единични блокчета по поръчка с един от трите вида шоколад на два слоя и 3 допълнителни съставки от възможни 18.

Ултрапрозрачност. Процесът е напълно интегриран в специално изработена система за поръчки, проследяване и плащане. Това означава, че решението за автоматизация следва да осигури отворени интерфейси за безпроблемна интеграция с пренос на данни в реално време.

„Клиентът може да наблюдава процеса на живо или да получава актуализации във вид на текстови съобщения. Решението за автоматизация на машината получава, актуализира и споделя необходимите данни с клиента, управителя на магазина и оператора. Елегантният, защитен с IP65 дизайн и брилянтният дисплей на 12-инчовия SIMATIC HMI Comfort Panel PRO помагат на операторите да следят всяка поръчка”, споделиха от ЛогиСофт.

„Решението за автоматизация, което HACOS предложи за тази уникална машина, е базирано изцяло на продуктите на Siemens. Базовият контролер SIMATIC S7-1200 получава данните за рецептата от системата за поръчки и проследяване на магазина, записва ги, обновява състоянието на рецептата в RFID етикетите на матриците, актуализира данните, наблюдава и контролира процеса на охлаждане и уведомява системата на магазина, когато партидата, или по-точно комплектът от две шоколадови блокчета е готова за опаковане“, информираха от екипа на Логисофт.

Гъвкавостта на решението SIMATIC гарантира безпроблемно прехвърляне на данни към и от системата за поръчки и проследяване и позволява производството на шоколад в партида от един брой в процес, който е едновременно прозрачен и ефективен.

„SIMATIC HMI Comfort Panel PRO се отличава с брилянтен дисплей в комбинация със страхотен дизайн и може да се монтира без допълнителен корпус или шкаф, което спестява място и разходи за монтаж. А интеграцията на всички компоненти за автоматизация в TIA Portal помага за рационализиране чрез висока степен на стандартизация, модули за многократна употреба и функционални блокове“, допълниха от доказаната българска инженерингова компания.

Източник на снимковия материал: LogiSoft, Siemens

Тагове: Siemens, дигитализация, контролери, контролно-измервателна апаратура, ЛогиСофт, машиностроене, софтуер

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЛогиСофт ЕООД
http://logisoft.bg/bg/