Кимекс: Заваръчно оборудване на Kemppi е тайната за успешна интеграция на роботизирани клетки за заваряване

28.09.2020 г.4 мин.

Гъвкавото роботизирано заваряване носи предимствата на автоматизираното серийно производство, дори в производствени среди, в които обемите варират в широки граници, а видът на детайлите се променя непрекъснато. Въпреки това, стабилната работа, повторяемото високо качество и поддържането на 24-часово производство без оператори изискват успешна интеграция и надежден източник на енергия, който регулира точно и гъвкаво параметрите на заваряване. „Финландската компания Orfer, производител на роботизирани системи за обработка, използва заваръчно оборудване изключително и само на Kemppi както за ръчно, така и при роботизирано заваряване“, разказаха за Инженер.bg от доказаната производствена и инженерингова компания Кимекс, изключителен представител на Kemppi за България.

Компанията Orfer Oy е с централа в град Ориматила, Финландия, и е специализирана в проектирането, производството и поддръжката на иновативни роботизирани системи за обработка за своите клиенти от целия свят. Компанията също така внася индустриални роботи Toshiba и Kawasaki и ги интегрира в тези системи. Orfer произвежда и среднотежки стоманени конструкции с роботизирани клетки, които са със собствен дизайн и се предлагат под различна марка.

Натрупаният с годините експертен опит на Orfer в роботизацията и индустриалната автоматизация е резултат от тясно сътрудничество с клиентите, от развитие на собствените ѝ производствени мощности и дългосрочно интеграционно партньорство с Kawasaki.

 

За ползите от гъвкавата производителност

Трите заваръчни робота, собственост на Orfer, работят във фабриката в Ориматила като пилотни проекти за успешно интеграционно сътрудничество между Kemppi и Kawasaki. Най-новата роботизирана заваръчна клетка е базирана на автоматизирано заваръчно оборудване A7 MIG Welder на Kemppi. „Роботът променя настройките си всеки път, когато детайлът се сменя. Чрез извикване на необходимите параметри от вградената памет, роботът може да заварява изцяло и наведнъж отделни части. Клетката е гъвкава както по отношение на размера на серията, така и спрямо капацитета, така че производителността на заваряването не влияе на процеса“, споделя производственият директор на Orfer, г-н Сакари Коконен.

По думите на Коконен, оборудването може да бъде настроено доста лесно, ако роботизираната клетка произвежда само един продукт. Когато се налага роботът да заварява различни детайли, по различно време, в хода на технологичния процес, заваряването всеки път следва да бъде с постоянно високо качество.

„Надеждният и безпроблемен източник на енергия за заваряване е задължителен в такова производство, тъй като в подобна среда има достатъчно други фактори, които могат да причинят проблеми. За нас надеждността означава надеждност и сигурност в настройките. И A7 MIG Welder ни осигурява точно това", категорични са от Orfer.

Заваръчното оборудване на Kemppi изисква минимална поддръжка. „Единственото, което се налага, е замяна на консумативите, когато това е необходимо. Сервизният екип на Kemppi за ремонт и техническо обслужване работи бързо и с отлично качество, така че оборудването никога не ни е създавало проблеми", споделя в заключение Коконен.

Източник на снимковия материал: Kemppi, Кимекс

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Кимекс ООД
http://www.kimex-bg.com/