Билки с постоянно високо съдържание на активното вещество със системата за автоматизация mTRON T на JUMO

11.11.2020 г.3 мин.

Днес върху рафтовете на почти всяка кухня можем да видим наредени бурканчета със сушени билки, или както се наричат в кулинарията – подправки. Но те не само придават изключителен вкус на нашите ястия, но от хилядолетия играят важна роля при приготвянето на лекарства. Един от най-често срещаните начини за лечение на простуда например е чаят от лайка. „Процесът на сушене на билките отнема много време. Те трябва да се третират изключително внимателно, за да се гарантира оптимално качество и възможно най-високо съдържание на активното вещество. Системата за автоматизация mTRON T на JUMO намира отлично приложение в този отрасъл при измерване на температурите, наляганията, скоростите на вентилатора и на отработения въздух, задвижванията на ремъчните предавки, както и за контрол на всеки индивидуален процес на сушене на различните билки“, информираха за Инженер.bg от ЮМО България.

Hofgutkräuter е немска компания, специализирана в производството на билки, сред които лайка, мента, глухарче, корен от арника, маточина, артишок и пащърнак.

В зависимост от продукта, процесът на сушене е с различни стойности на температурата и скоростта на лентата. Продуктите, които трябва да се сушат, се транспортират по конвейер до лентовата сушилня. Докато билките преминават през системата с общо 5 точки на преобръщане, те се изсушават чрез подаване на топъл въздух.

Компанията Hofgutkräuter е взела решение да модернизира лентовата си сушилня, за да подобри енергийната й ефективност и да се увеличи гъвкавостта на системата.

 

Температурите, наляганията, скоростите на вентилатора и на отработения въздух, както и на ремъчните предавки се измерват в около 20 точки върху и в лентовата сушилня. Всеки процес на сушене се контролира чрез системата за автоматизация mTRON T на JUMO. Технологичният процес се следи непрекъснато за неизправности и измерените стойности се запазват, за да се осигури проследимост на продукцията и нейното документиране.

„В областта на подавания въздух се използват контролери за влажност и температура. В системата са интегрирани също хигротермични и температурни сензори. В секцията за отработен въздух контролерите dTRON на JUMO са разположени – наред с други устройства – сензори за скорост заедно със сензори за диференциално налягане на JUMO. Скоростта на ремъчната предавка също така се управлява от контролерите dTRON на JUMO“, коментираха в заключение от офиса на немския технологичен лидер в областта на контролно-измервателната техника и автоматизацията.

Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO, freepik.com

Тагове: JUMO, контролери, процесна автоматизация, сензори, ЮМО България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЮМО България ЕООД
http://www.jumo.bg/