АС-ДС: Система за ранно предупреждение с решение на ACS-Control-System намалява рисковете от наводнение в регион на Бавария

18.01.2021 г.5 мин.

За България новата 2021 г. започна с наводнения. Пороите активираха свлачища, реките преляха, бяха евакуирани хора, а водата отнесе животни и покъщнина. Много държави страдат от това природно бедствие. Катастрофата от наводненията в Бавария, Германия, през 2016 г. скоро няма да бъде забравена. И отново, и отново има наводнения, причинени от пороен или продължителен проливен дъжд. „Ето защо непрекъснато се търсят решения, с които населението може да бъде информирано на ранен етап за повишен риск от наводнения, а те в определена степен могат да бъдат прогнозирани. Благодарение на сензорите за дъжд и измерване нивото на реката в баварския град Геретсхам, населението по поречието на река Алтбах от тази година ще бъде предупреждавано своевременно за риска от наводнение. Системното решение вече е изградено и пуснато в експлоатация, а в него са използвани сензорите на доказаната компания ACS-Control-System“, съобщиха за Инженер.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма АС-ДС, официален представител на ACS у нас.

Още през 2018 г. тогавашният общински съветник към кметството на Геретсхам, Йозеф Алтмансхофер, инициира създаването на система за ранно предупреждение. Темата е обсъдена на няколко общински сесии. Всеобщото мнение е, че предупреждението трябва да бъде подадено своевременно с помощта на технически помощни средства. По време на изграждането на водоснабдителната мрежа на Геретсхам е намерено и оптималното място за инсталиране на системата за предварително предупреждение – във водомерната шахта.

От самото начало е планирано автоматичната аларма да се подава към място с постоянно присъствие на персонал. В случая това задължение поема аварийната служба за комунално-битовите системи за регион Трифтерн (GWT). Операторът на канализационните системи Йозеф Пихлмайер и операторите на водоснабдителните системи Франц Лехнер и Щефан Шулц са на разположение 24 часа в денонощието, последователно през цялата година. След алармено съобщение от сензорите за дъжд или за нивото на реката, аварийната служба GWT трябва да алармира кмета и пожарната команда.

Общината намира партньор в лицето на регионалното представителство в Егенфелден на компанията ACS-Control-System, която е специализирана в производството на голямо разнообразие от измервателно оборудване. За този проект ACS предлага сензори за дъжд с акумулаторни батерии за трансфер на данни към Интернет приложение и устройство за измерване нивото на реката, също с трансфер на данни в Интернет. Общината предлага измервателят на нивото на реката да не се позиционира на притока Фатцьодер в Геретсхам, а по-скоро след като той се слее с Улберингер в Ершпермюле.

Наскоро кметът Едит Лирш, заедно с управляващия директор на ACS Йоахим Щюмпфл и екипа на GWT, ръководен от управителя Карл Кайзер, пуснаха в действие системата за ранно предупреждение за наводненията. „Създадохме практически ориентирана система за ранно предупреждение, специално за река Алтбах, която се оказа доста по-евтина, отколкото беше планирано“, споделя кметът Едит Лирш, а управляващият директор на ACS Йоахим Щюмпфл добавя, че към системата могат да бъдат свързвани и други населени места в общината за ранно предупреждение от наводнение.

Данните от сензорите за дъжд в Геретсхам и измерването на нивото на Ершпермюле скоро също ще бъдат достъпни на уебсайта на регион Трифтерн. Допълнителна информация за високо ниво на водата в Алтбах е достъпна и чрез обаждане на телефонен номер, който подава информация с автоматично обявяване на нивото на водата, както и на сайта на службата за управление и защита от наводнения в провинция Бавария.

Източник на снимковия материал: АС-ДС, ACS-Control-System, Meteo Europe, freepik.com

Тагове: ACS-Control-System, алармени системи, АС-ДС, ВиК, сензори

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АС-ДС ООД
http://www.acdc-bg.com/