Иновативният аксесоар Alfa Laval Extend™ повишава ефективността в млекопреработката, като намалява с до 50% интервалите на CIP

26.02.2025 г.6 мин.

Според научни данни за производството на литър мляко се изразходват между 0.2 и 11 l вода, като 28% от тях се използват за почистващите процеси (CIP), а 25% – в етапа на пастьоризация, където също по-голямата част са необходими за CIP. Сходно е и количеството на отпадъчните води, които се генерират вследствие на целия производствен процес. Много от млекопреработващите предприятия се намират в региони, в които водата е критичен ресурс, но дори и да не е така, индустрията се стреми към по-висока ефективност на ресурсите и по-добра производителност. Ето защо Alfa Laval, утвърден производител на решения за топлообмен и обработка на флуиди, разработи своя най-нов продукт – Alfa Laval Extend™. „Устройството е предназначено да оптимизира разхода на вода и да удължи интервалите между почистванията на пастьоризаторите в млечната промишленост“, съобщиха пред Инженер.bg от българския офис на компанията производител.

Alfa Laval Extend™ е революционен Plug-and-Play аксесоар, подходящ за почти всеки пластинчат топлообменник. Лесен за инсталиране, той намалява натрупването на биофилм с до 99% и удължава критичния интервал на почистване с 50%, като значително увеличава времето за работа на производствената линия“, допълниха от екипа.

Защо е разработен Alfa Laval Extend™?

Индустриалната практика показва, а академичните среди потвърждават, че термодуричните и термофилните бактерии в пастьоризираното мляко са важен параметърът за пастьоризаторите. Тези микроорганизми, които се намират в суровото мляко, „преживяват“ пастьоризацията. „Тъй като температурата е благоприятна и са налични достатъчно хранителни вещества и вода, при достатъчно време, бактериите образуват слой върху повърхността на топлообменника. А това е първият етап от образуването на бактериален биофилм“, разясниха от Alfa Laval.

Практиката сочи, че броят на бактериите в млякото, излязло от пастьоризатора, започва да нараства след около 6 до 8 часа. Затова преди да бъде премината допустимата микробиологична граница, се извършва CIP (Cleaning In Place). Именно толкова – 8 часа – е и максималното време на работа на пастьоризатора преди CIP.

За да удължи този интервал, намалявайки натрупването на биофилм, Alfa Laval разработва и новия си продукт.

Как работи Alfa Laval Extend™?

Alfa Laval Extend™ представлява електрическа „капсула“, свързана към входните и изходните тръби на пастьоризатора. Тя изпраща слаб ток през пакета нагревни плочи, предотвратявайки прикрепването на бактериите към повърхността. Това иновативно решение работи без химикали, без създаване на допълнителни покрития или контакт с продукта и може да бъде инсталирано от вътрешните за компанията инженери, без да се нарушава производството“, посочиха от българския екип на компанията.

„Като се има предвид, че бактериите обикновено имат отрицателен повърхностен заряд поради наличието на амино, фосфатни и карбоксилни групи, ние прилагаме контролиран променлив електрически ток към топлообменника. Бактериите са по-малко склонни към адхезия и се отделят по-лесно от повърхността, а скоростта на потока на млякото ги поддържа в движение“, допълниха експертите.

Изпитванията в лабораторни условия демонстрират, че технологията Alfa Laval Extend™ значително намалява натрупването на бактерии върху повърхност от неръждаема стомана. Повтарящи се тестове показват намаляване на жизнеспособните вегетативни бактерии с 80% върху повърхността от неръждаема стомана и около 40% до 50% намаление в млякото.

Какви са резултатите от Alfa Laval Extend™?

Интегрирането на устройството в пастьоризатора води до намаляване на:

  • Броя CIP;

  • Консумацията на вода;

  • Енергийните нужди;

  • Химикалите;

  • Отпадъчните води.

Същевременно Extend™ повишава:

  • Времето на работа;

  • Производителността и ефективността на производствената линия;

  • Качеството на крайния продукт – поради по-малкото термофили.

В резултат от всичко това, устройството води до общо минимизиране на оперативните разходи и до повишаване на сигурността.

Alfa Laval Extend™ е „променящо играта“ решение за млечната промишленост, предназначено да увеличи времето за работа и да намали въздействието върху околната среда. Този иновативен, неинвазивен аксесоар удължава интервалите на почистване от 8 на 12 часа, което значително повишава производителността. Чрез намаляване на натрупването на биофилм, Extend™ спестява значителни количества вода, енергия и почистващи химикали. Лесен за инсталиране и подходящ за всякакъв размер пастьоризатори, той предлага универсален и ефективен начин за подобряване на вашите млечни операции“, допълниха още от компанията.

Източник на снимковия материал: Alfa Laval (Алфа Лавал)

Тагове: Alfa Laval, Алфа Лавал, топлообменник, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Алфа Лавал ЕООД
www.alfalaval.bg