Новият Motion терминал на Festo открива нови хоризонти в областта на автоматизацията

14.06.2017 г.6 мин.

Пневматиката е техническа област, която лесно може да бъде автоматизирана. Но както смартфонът промени пазара на мобилните комуникации преди десетина години, така и Festo Motion терминалът ще повлияе върху технологиите в областта на автоматизацията. „По време на Хановерския панаир Festo демонстрира своя абсолютно нов Motion терминал VTEM, чрез който управлението на пневматични устройства става още по-лесно, универсално и гъвкаво. На практика той изстрелва пневматиката в ерата на Industry 4.0 посредством приложения, които са в състояние да заменят до 50 отделни устройства, използвайки най-новите постижения в пиезо технологиите и софтуерното обезпечаване”, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията.


Новият тип функционална интеграция, в съчетание със софтуерни приложения, ще опрости цели решения, тъй като ще е нужно само едно устройство. Под класическия дизайн на Festo Motion терминал се крие едно технически напълно усъвършенствано изделие, използващо последните технологии в областта на информатиката.

 

Industry 4.0


Пиезо технологията, интегрираните сензори за позициониране на хода на буталото и интегрираните сензори за налягане, заедно с управлението чрез приложенията Motion Apps, откриват напълно нови перспективи пред производителите на пневматично оборудване и инсталации. „Сливането в едно на механика, електроника и програмиране в терминала Festo Motion ще превърне пневматичните продукти в истински компоненти на концепцията Industry 4.0 и ще направи производството още по-гъвкаво. Промените в пневматичните функции и адаптирането на нови формати ще се извършва чрез изменение на параметрите през съответните приложения. Интегрираните интелигентни сензори за контрол, диагностика и самообучение ще премахнат необходимостта от допълнителни устройства“, коментираха от Фесто.


 

Motion Apps


При първоначалното пускане на пазара Festo Motion терминалите разполагат с десет функции, които са достъпни през Motion Apps: от лесни функции на разпределители до сложни задачи за енергийно-ефективно движение, от пропорционален принцип до различни профили на движението. Специалното в случая е, че всичко това функционира само чрез вентила. Бързото активиране на нови функции през приложенията позволява на производителите на оборудване да имат базовото устройство и след това да изберат съответните приложения, за да го оборудват с различни функции в зависимост от изискванията на потребителя. Към момента се работи върху създаването на нови допълнителни приложения.

 

Асоциирането на функции през приложенията има и други предимства: защита срещу неправилна намеса и защита на ноу-хау, тъй като външно няма да си личи какви функции изпълнява вентилът. Поддръжката също е опростена, а дългите списъци с резервни и бързоизносващи се части остават в миналото.

 


Действителна енергийна ефективност


Разработените приложения Motion Apps, както и функциите за диагностика на херметичността, пестят енергия по време на работа. В тази насока собствена роля има и енергоспестяващата пиезо технология, използвана за пропорционалната степен на предварителна настройка на вентила.

 

„С приложенията „Избираемо ниво на налягане” и „Еко ход” консумацията на въздух може да бъде гъвкаво адаптирана към изискванията. Благодарение на първата функция дигитално избраната степен на налягане ограничава пневматичната сила до нивото, необходимо за приложението. Функцията „Еко ход” намалява консумацията на сгъстен въздух до изискваното минимално ниво, когато не се изискват сили на натиск и задържане в крайно положение“, поясниха от Фесто. В зависимост от приложението, това ще реализира икономия на електроенергия до 70% в сравнение със стандартен режим на работа.


 

По-малки разходи и съставни елементи


Festo Motion терминалът позволява едновременно бързи и мощни движения и диагностика за херметичност. Например в сравнение с електрическите решения, са необходими по-малко контролери, тъй като един контролер може да управлява до осем движения посредством VTEM. Освен това консумацията на електроенергия намалява, а необходимото пространство за вграждане е с около 65% по-малко.

 

В технологично отношение решенията с терминала Festo Motion представляват рентабилни алтернативи за осем приложения. Вместо вентил, регулатор на налягането и сензор за налягане, т.е. три устройства, потребителите могат да използват само едно от тях, а именно вентила.

 

Повече информация за Фесто ЕООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Повече информация за Фесто Производство ЕООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
https://www.festo.com/cms/bg_bg/55737.htm