Festo ще демонстрира технологии за автоматизация чрез левитация със свръхпроводници на Hannover Messe 2017

30.03.2017 г.7 мин.

Festo ще покаже три нови, вълнуващи концепции за промишлено приложение на свръхпроводими технологии по време на световното технологично изложение Hannover Messe 2017, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията. С окачената транспортна шейна SupraDrive може да се работи изключително динамично, а със SupraShaker се реализира окачена система с опция за накланяне. SupraLoop пък показва как технологията на суперпроводниците може лесно да бъде комбинирана с други транспортни системи. „И трите концепции демонстрират специалните характеристики на свръхпроводниците, които разкриват огромен потенциал, когато се изисква безконтактно съхранение или манипулиране по енергийно-ефективен начин“, коментираха от Фесто.Свръхпроводимостта е явление, което се наблюдава при някои материали в условията на ниски температури. То се характеризира с пълно отсъствие на електрическо съпротивление и заглушаване на вътрешното магнитно поле (б.ред. ефект на Майснер). Свръхпроводниците са материали, които проявяват това свойство. Ефектът позволява обектите да бъдат държани на определена позиция и да маневрират безконтактно. Левитационната разлика остава стабилна, дори отвъд стени. Благодарение на своите възстановителни сили, свръхпроводимите магнитни лагерни компоненти автономно се завръщат в запаметена позиция, дори когато един от тях е временно отстранен  изцяло без външен контрол.


Специалните характеристики на свръхпроводниците разкриват техния огромен потенциал в приложения, в които се изисква безконтактно съхранение или манипулиране. Така автоматизацията може да направи пробив в области на приложение, които до сега са били разглеждани като невъзможни или трудно достъпни за автоматизация“, заяви Георг Бернер, ръководител „Стратегическо корпоративно развитие“ на Festo и проектен координатор за концепциите SupraMotion. „Ние вече сме разработили общо 15 различни концепции за четири ключови области на автоматизацията: транспорт във всякаква пространствена ориентация, прехвърляне на окачени предмети между системите, маневриране на обекти на разстояние и трансфер на окачени обекти и тяхното задвижване. В момента работим заедно с наши клиенти върху стартирането на някои от първоначалните пилотни проекти“, допълни той.


На изложението в Хановер Festo ще представи три нови възможни приложения на SupraMotion.


SupraDrive: динамично линейно движение

Демонстрацията на SupraDrive ще покаже как окачена транспортна шейна може да работи изключително динамично и да бъде прецизно позиционирана. Три криостата със свръхпроводници, монтирани от двете страни на хода, позволяват шейната да се носи няколко милиметра над повърхността. „Движението и позиционирането се извършва от задвижващ блок от Multi-Carrier системата на Festo, която е инсталирана между криостатите“, поясниха от компанията.В допълнение към плавното ускоряване и почти неизносваемо динамично движение, тази концепция има предимството, че всички движещи се компоненти могат да бъдат затворени в корпус. Това значително улеснява почистването без прекъсване на транспортния процес. Тъй като шейната левитира, тя не може да бъде възпрепятствана или замърсена, което допринася за безопасната експлоатация на системата и хигиеничната работна среда. Наред с това, самата шейна се движи безшумно.


Концепцията може да се използва в области, в които компонентите трябва да се почистват често или по време на работа, например в лабораторната автоматизация, в медицинската техника или в хранителната, фармацевтичната, както и опаковъчната промишленост“, коментираха от дружеството.


SupraLoop: комбинация от различни транспортни системи

Комбинацията от различни транспортни системи със свръхпроводима технология ще бъде демонстрирана на изложението от SupraLoop. Тя се състои от три отделни транспортни системи, работещи в една верига: класическа транспортна лента, Multi-Carrier система на Festo и Siemens и системата SupraMotion.Няколко носещи елементи се транспортират от SupraLoop. Техните намагнетизирани долни страни служат както като магнитен съединител за безконтактния управляващ блок на системата Multi-Carrier, така и за постигане на ефекта на левитация от системата SupraMotion. С помощта на набор от точки, носителят може да бъде прехвърлен от конвейерната лента на криостат със свръхпроводници и след това да се свърже с тях и да се транспортира в суспензия – дори отвъд прегради и стени.


Възможно приложение за тази концепция би било прехвърлянето на отделни транспортни шейни от даден процес в т.нар. чисти помещения без контакт“, допълниха от фирмата.


SupraShaker: окачена вибрационна система с опция за накланяне

При SupraShaker плоскост е окачена над криостат със свръхпроводници. Ексцентричен електромотор поставя системата във вибрационен режим чрез магнитен съединител. Накланянето във всяка желана посока също е възможно благодарение на прехвърлянето на магнитното поле. Разликата в левитацията между плоскостта и системата за автоматизация осигурява механично разделяне между инструмента и машината, както и предотвратява вибрациите от пренасянето им по цялата система.Процесите, използвани от вибрационните конвейери, могат да се извършват много по-тихо и ефективно с този тип оборудване. Плоскостта много лесно се подменя или почиства, което е голямо предимство, особено в запрашени среди“, обясниха специалистите от Фесто.


И трите системи, които ще бъдат демонстрирани, се управляват от платформата за автоматизация CPX, която включва интерфейс OPC-UA“, заявиха в заключение те.


Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Фесто

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg