Festo ще открие нова производствена сграда в столицата, празнувайки 25 години производствена дейност в България

27.08.2015 г.5 мин.

Биониката на Festo, имитираща слонски хобот, ще бъде показана при откриването на новата сграда в София

 

Световният лидер в областта на автоматизацията Festo ще открие нова производствена сграда в София, съобщиха за Инженер.bg от търговското дружество у нас – Фесто ЕООД. Събитието ще съвпадне с честването на 25 годишнината от старта на производствената дейност на концерна в България, осъществявана от Фесто Производство ЕООД. Официалната церемония ще се проведе на 11 септември т.г. от 9:00 часа, в комплекс Фесто на бул. „Христофор Колумб” 7 в столицата.

 

Ако споделите празника на колегите от Фесто, ще имате възможност да се запознаете с някои от иновациите на водещия немски производител, включително с една от най-интересните разработки на Festо, а именно с т.нар. бионичен асистент (Bionic Handling Assistant), поясниха от Фесто ЕООД.Какво представлява той ли? Всъщност това е развойна платформа, комбинираща широка гама от технологии и компоненти – от производствени до серийни продукти, например: сензори и разпределители, задвижвания и хващачи, както и системи за контрол и управление и развойна софтуерна среда за приложения и продукти.


Иновационното творение обединява гъвкавост на движението с прецизен захват. То представлява еластично захващащо рамо, чиято структура и цялостен принцип на действие имитират слонски хобот. За производството на бионичния модел Festo използва адаптивни хващачи от последно поколение, SMAT сензори, бионични задвижващи механизми, нова пиезо клапанна технология, съвременни системи за управление, както и нови софтуерни разработки.Bionic Handling Assistant е разработен като част от бионичната мрежа за обучениe (Bionic Learning Network) на немския технологичен лидер.  Тя е съвместен изследователски проект между компанията и няколко утвърдени университети, институти и научно-изследователски центрове, чиято цел е да прехвърли биологични принципи от природни модели към света на техниката, създавайки иновативни, технологични решения и визии за индустриални приложения. Иновативният модел е резултат от съвместната работа на Festo и Института по производство и автоматика Фраунхофер (Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation (IPA)).„Бионичният модел е следващ етап в развитието на човешко-машинния интерфейс. Той е пример за това, как конструктивната гъвкавост и новите концепции за управление, базирани на гласово и визуално разпознаване, биха могли да помогнат на хората за по-лесно и преди всичко за по-безопасно взаимодействие в завода на бъдещето”, коментираха от Фесто ЕООД. „Той е разработен така, че позволява на клиентите да създават индустриални иновации в областта на медицината, селското стопанство, здравеопазването или образованието”, допълниха от фирмата.Bionic Handling Assistant е оценен още през 2010 г., спечелвайки Немската награда за разработка на бъдещето (German Future Award), връчена от президента на Германия. Отличието за технологична иновация се присъжда ежегодно на изследователи и разработчици, чиито творения са стъпка напред за човечеството.Със създаването и развитието на бионичната платформа, технологичният лидер успява да постигне някои от глобалните си цели, сред които непрекъсната оптимизация на производствените процеси, управление на движения чрез визуално и гласово разпознаване, както и развитие на самообучаващи се решения. „Наред с това Festo даде нов тласък в областта на автоматизацията и биомехатрониката, разработвайки нови тестови обекти, технологии и развойни платформи с фокус върху енергийната ефективност. Автоматизираната последователност от движения вече може да е значително по-енергийно ефективна и производителна, осигурявайки на индустриите изцяло нови решения на реални практически проблеми”, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.Фесто Производство ЕООД e утвърден производител на магнитни сензори, чиято основна производствена програма обхваща производството на сензори и принадлежности към тях, както и производството на присъединителни кабели. Дружеството произвежда над 1300 вида изделия.

 

Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
https://www.festo.com/cms/bg_bg/55737.htm