FANUC на EMO 2019: „Автоматизацията на производството с роботи никога не е била толкова лесна“

25.07.2019 г.7 мин.

Японският пионер в производството на роботи FANUC е инсталирал повече от 590 000 промишлени робота по целия свят. На многофункционалните машини се възлагат важни задачи в производствените процеси. „По време на мащабния технически форум EMO 2019, който ще се проведе в Хановер през есента, FANUC ще демонстрира на своя щанд – A50 в зала 9многобройни практически приложения като обработка на детайли, зареждане и разтоварване на детайли, както и почистване на заусенъци. Основният акцент в участието на компанията ще бъде поставен върху лесната интеграция на роботите в обработващи машини и производствени съоръжения от всякакъв тип“, информираха за Инженер.bg от ФАНУК България.Никога не е било по-лесно да се автоматизира съвместната работа на обработваща машина и робот, което води до високопродуктивно и ефективно производство. „Именно за да улесни още повече тази интеграция, FANUC разработи пакета QSSR, чието наименование представлява абревиатура на „Quick and Simple Start-up of Robotisation“, или „Бързо и лесно стартиране на роботизацията“. Този пакет улеснява свързването на робот към машина, както и настройката на процеса и последваща работа. FANUC създаде стандартен интерфейс за тази цел и демонстрира решението в няколко приложения, например за Robodrill и Robocut”, коментираха от ФАНУК България.Колаборативността на първо място


Серията колаборативни роботи CR на FANUC ще бъде представена с общо седем примерни приложения. В тях ще бъдат използвани всички модели – от най-малкия CR-4iA до най-големия CR-35iA. На щанда ще бъдат демонстрирани също CR роботи в съчетание с мобилни платформи. За подобни случаи FANUC използва стандартизирани интерфейси, за да може да комбинира своите роботи с всяка мобилна платформа.


Роботите CR служат и като демонстрационни модели за функцията „Hand Guidance Function“, при която роботите се програмират чрез ръчно преместване на TCP (Tool Center Point) и операторът въвежда необходимите траектории или целеви точки с натискането само на един бутон. „Закрепването на специализирания модул за лесен монтаж, или „Easy Attachment Unit“, към китката на робота е изключително лесно. Функцията за ръчно насочване е подходяща за всички роботи на FANUC и е напълно достатъчна за изпълнението на по-елементарни задачи. За по-сложни задачи програмистите използват програмния интерфейс за интелигентни устройства i-Pendant или iR-Programmer“, допълниха от офиса на FANUC у нас.


Машиностроителите и системните интегратори могат да се възползват от нова софтуерна функция, която предлага интересно улеснение, а именно потребителите могат да програмират движението на робота при съвместната му работа с автоматизирана машина чрез CNC интерфейс. По време на изложението EMO 2019 ще бъде представена и версия, която кореспондира и с PLC контролери на Siemens.Компанията FANUC е опростила също и симулацията на програмираните последователности за машината и роботите с помощна функция в Roboguide. Тази нова функция позволява синхронизирано представяне на Roboguide за движението на робота и CNC Guide за програмна симулация на машината.


Кои ще бъдат премиерите на EMO 2019?


По време на изложението ще бъдат демонстрирани за пръв път роботите M-10iD/12 и M-20iD/25. Моделът M-10iD ще бъде използван при демонстрацията на роботизирани операции по зареждане и разтоварване на машина, а M-20iD ще работи в 

клетка за почистване на заусенъци на детайли.

 


Характеристиките на роботите M-10iD, които повишават производителността, включват и изключително високи скорости по осите и точност на повторение на движенията, като създават нови стандарти за роботи от този клас. Здравата им конструкция води до постигането на изключително висока прецизност на позициониране и повторяемост на движенията. Моделът M-20iD/25 притежава същите характеристики. В комбинация със сензор за сила и момент, който е собствена разработка на FANUC, M-20iD/25 ще покаже възможностите си в работна клетка, в която се почистват от заусенъци части за роботите на FANUC.

 

Клетките за обработка и за автоматизирано зареждане и разтоварване на машини ще бъдат свързани с роботизирани клетки за измиване. „Роботът може да манипулира или почистваните детайли, или в подходящо приложение да обслужва измиващата дюза. На EMO 2019 FANUC ще покаже малка работна клетка за измиване на детайли. Използваният робот LR Mate 200iD/7WP представлява оптимално решение за работа в тесни работни помещения и за интегриране в машини. Стандартната му степен на защита е IP67, като роботът LR Mate се предлага опционално и със степен на защита IP69K.FANUC ще представи и нов модел ER-4iA в „Образователна клетка“. „Компанията FANUC е особено активна в областта на обучението. Тя ще бъде партньор на организацията WorldSkills на тазгодишното Световно първенство по програмиране на роботи“, разказаха в заключение от ФАНУК България.


Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/