Хората на MachTech&InnoTech 2023, или кой всъщност стои зад машините, роботите, инструментите и дигитализацията

19.11.2023 г.6 мин.

Е ли човекът център на Вселената? Едва ли, но със сигурност е съзидател на своята собствена вселена, със сигурност участва и в собствените вселени на всички околни, така че всички ние формираме общо и физическо, и абстрактно пространство, в което се опитваме да поберем нашата креативност, идеология, потенциал. И в последните години стигаме до там, че все по-често задаваме въпросите ще заместят ли роботите хората, ще отстъпи ли място човекът на машините, които сам е създал, ще ни доведе ли дигитализацията до момент, в който няма да ни се налага да мислим за нищо. Ние от Инженер.bg не можем и няма да дадем отговор на тези питания, но затова пък открихме вдъхновението, от което имаме нужда, по време на тазгодишното издание на международния технологичен форум MachTech&InnoTech. И така, представяме Ви „Хората на MachTech 2023”.

Софийска професионална гимназия „Джон Атанасов“ – среща с бъдещето

В дъното на зала 3 на Интер Експо Център – София открихме учениците от Софийска професионална гимназия „Джон Атанасов“, които някой ден ще са в челните редици на техническите иноватори в България. Срещнахме се с Ангел Чолаков от 11-ти „Е“ кл., Стоян Махинов от 11-ти „Б“ кл., Виктор Георгиев от 11-ти „Б“ кл., Мартин Михайлов от 12-ти „А“ кл., Кристиян Недков от 12-ти „А“ кл., Радослава Коларова от 12-ти „Б“ кл. и Александра Бочукова от 12-ти „Б“ кл., които целяха да покажат свои авторски разработки, да популяризират дейността на своето училище и да разкажат за своите постижения. Страстта към технологиите за част от тях започва с компютърните игри, но това, което задържа интереса им, е стремежът към иновациите и възможността да създадат нещо ново, различно, „в което има бъдеще“.

Участието ни е интересно за посетителите, защото сме най-младите участници в изложението и чрез нас те могат да видят откъде всъщност започва всичко“, коментираха учениците.

 


 

 

Юрий Граховски, главен инженер на 3D Hybrids: „Ако беше лесно, нямаше да е интересно“

 

 

Юрий Граховски е машинен инженер с 15-годишен опит в проектирането на тежки машини и – внимание – създател на първия български 3D принтер, което освен пионерска, се оказва и доста сложна задача. Той обаче умее да използва трудностите в своя полза – ето защо: „Интересът към техниката се зароди в мен още когато бях малък. Но това бяха нелеки времена, в които нямахме достъп до ресурси и информация – което само засили ентусиазма и любопитството ми и ме накара да полагам още повече усилия. Беше трудно, недостижимо...“.

 

 

 

 

 

 

 

Ивалин Костадинов, ръководител на отдел „Рязане и заваряване“ в Камартон България: „Кой ден от годината очаквам с нетърпение? Всеки ден!“

 

 

Ивалин има две висши образования в техническата сфера – инженер по заваряване и строителен инженер по стоманени конструкции. „Баща ми се занимаваше с металообработващи машини и аз съм заобиколен от тях още от три-четири годишен. Стоманата винаги е предизвиквала интереса ми и по-късно открих професионалната си реализация именно в това направление. Започнах да работя в същата сфера още като първокурсник в университета“, разказа ни той. „Участваме на MachTech всяка година, като се стремим винаги да покажем по-нови и по-интересни машини. Смея да твърдя, че тазгодишното издание на форума е сред най-успешните“, коментира още инж. Костадинов.

 

 

По време на събитието Инженер.БГ проведе и специална игра с награди за всички свои читатели и почитатели. Задължително условие за участниците беше да дадат отговор на въпроса „Как си представяте индустриалните роботи след 10 години?“. И тъй като само човекът може да измисли робот, ето някои от най-любопитните отговори:

Индустриалните роботи ще са много по-разпространени и ще заместват хората в редица дейности.“

Ще ги виждаме навсякъде – офиси, магазини, заведения...“

Ще са напълно интегрирани в обществото.“

Хуманоидни, със способност да работят с ръчни инструменти.“

С човек зад тях!“

Източник на снимковия материал: Инженер.БГ

Тагове: 3D принтиране, 3D технологии, MachTech, заваръчно оборудване, заваряване, металообработваща промишленост, металообработка