Фесто Производство подкрепя младите специалисти в рамките на проекта ДОМИНО за дуално обучение в България

28.09.2016 г.5 мин.

На 16 септември 2016 г. официално бе дадено началото на проекта ДОМИНО в Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМ) „Н.Й.Вапцаров”-София. Благодарение на него, през учебната 2016/2017 година, по специалността „Електрообзавеждане на производството” започна обучението си първият випуск ученици, който ще трупа знания по швейцарски модел. Редица официални гости и представители на компании, участващи в проекта, присъстваха на тържествената церемония.Проектът представлява дуално обучение за ученици от 9-ти до 12-ти клас, с основна цел придобиване на знания и практически умения в реална работна среда. ДОМИНО, или Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото, е разработен в сътрудничество между България и Швейцария. Бюджетът му е в размер на 3.5 млн. швейцарски франка. Ръководител на проекта е г-жа Петя Евтимова от Министерство на образованието и науката (МОН). През новата учебна година близо 400 ученици от 16 професионални гимназии в 11 града на България ще се обучават по системата „учене чрез работа” по швейцарски модел в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.


Учебният план предвижда в девети клас децата да трупат теоретични знания, а в десети клас ще започнат да посещават фирмите-партньори по проекта. Освен това, през първите две години учениците ще получават и стипендия в размер на 50 лева. В единадесети клас, с разрешение от родителите, те ще имат възможност да започнат работа в партньорска компания, като посещават учебни часове три дни в седмицата, а в останалите два дена ще се обучават в реална работна среда. През последната година практическото обучение ще вземе превес - предвидени са три дни работа срещу два дена за теоретична подготовка в училищна среда. Младежите ще получават и възнаграждение за положения труд през последните две години, което ще бъде в размер на 90% от минималната работна заплата.Гости на събитието бяха Президентът на Република България – г-н Росен Плевнелиев, Н.Пр. Денис Кнобел – Посланик на Швейцария у нас, както и Диян Стаматов – Заместник-министър на образованието. Представители на фирмите-партньори, сред които личаха имената на господата Георги Атанасов, генерален мениджър на Фесто Производство, Карел Крал от ЧЕЗ България, Хуан Карлос Паралехо и Мартин Крон от Нестле България.


Президентът Плевнелиев сподели пред присъстващите, че е изключително радостен от новото начало, което поставя проектът ДОМИНО. Той припомни, че в продължение на десетилетия България е гледала към Швейцария, която отдавна е елиминирала младежката безработица. Освен нея, Президентът даде пример и с държави като Германия, Австрия, Холандия и Дания, които успешно прилагат дуалната система на обучение. „Този проект отваря един нов хоризонт за нас и българската образователна система”, сподели още г-н Плевнелиев.


Посланикът на Швейцария у нас Н.Пр. Денис Кнобел се обърна към учениците с думите: „Вие и вашите родители сте направили точния избор, защото сте избрали да учите нещо конкретно и практично и по-малко да се фокусирате върху теорията. По този начин ще си осигурите по-голяма перспектива за кариерно развитие, както и по-добри шансове да бъдете наети на добри позиции в България”.Фесто Производство подкрепя и участва в пилотния проект за въвеждане на дуално обучение в средното образование в България, адаптирано към потребностите на бизнеса. ПГМ „Н.Й.Вапцаров” е единственото професионално училище по механоелектротехника в гр. София и Софийска област. Това прави партньорството по специалността „Електрообзавеждане в производството” между учебното заведение и Фесто Производство пълноценно, споделят от компанията.


В рамките на сътрудничеството, водещият немски производител предлага на учениците:

 - Обучение чрез работа в реална среда под ръководството на наставник;

 - Работно време, съобразено с училищните занятия;

 - Осигурени въвеждащи обучения;

 - Възможност за реализация след завършване на специалността.


Техниката и техническите решения на Festo на българския пазар се предлагат от фирма Фесто ЕООД.


Информация за фирма Фесто Производство – продуктите и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
https://www.festo.com/cms/bg_bg/55737.htm