Фесто България показа готовност за лидерство в процесната автоматизация

02.06.2014 г.5 мин.

Във VIP клуба на най-утвърдените марки в индустриалната автоматизация местата са строго ограничени. И въпреки, че новини не липсват, обикновено те са свързани с преливане на финансови потоци от сделки за покупко-продажби, продиктувани от стремежа към преразпределение на ролите в отбора на големите. Затова и новината, която един от най-големите производители на компоненти за автоматизация  в света Festo съобщи официално през лятото на миналата година, а именно че процесната автоматизация е нов фокус в стратегията за развитие на компанията, предизвика силен отзвук. Защото, когато компания с историята, пазарната мощ и инженерното ноу-хау на Festo обяви, че наред с индустриалната автоматизация, в която е безспорно име, вече ще има и друга опорна линия на стратегическо развитие, това означава пренареждане на световната шахматна пазарна дъска.А отговорът на основния въпрос - "Дали и как тази новина ще се отрази на бизнеса, който Festo развива на българския пазар", даде преди броени дни офисът на компанията у нас. Колегите от Фесто България бяха домакини на поредица от презентации на тема: „Festo - партньор в процесната автоматизация”, които се проведоха в градовете Пловдив, Стара Загора, Варна, Плевен и София. На тях беше потвърдено стратегическото развитие на компанията в посока изпълнение на цялостни проекти за автоматизация на процеси във всички направления на индустрията, чрез представянето на широката гама от технически изделия и решения на Festo, както и успешни реализации.

 

Събитията бяха открити от инж. Стефан Иванов, управител на Фесто ЕООД. "За нас процесната автоматизация е сравнително нова дейност, за успешното развитие на която, компанията се готви от 1999 - 2000 г. Показателно за доверието на нашите клиенти, както и за качеството на решенията, които предлагаме е, че 18% от оборота ни вече се формира от тази дейност. Силата на Festo се дължи на няколко безспорни факта. На първо място, компанията е фамилна собственост, т.е. стабилността й не зависи от текущи борсови индекси и финансови спекулации. Също така, Festo инвестира 9% от оборота си в проучвания и развитие на продуктовата си гама, както и 1.5% от оборота в обучение на собствените си експерти и служители", заяви г-н Иванов. "Затова и зад името Festo стоят 2900 технически патента, над 16 000 служители в 176 държави по целия свят и оборот от 2.24 млрд. евра за 2012 г.", допълни той.

 

В презентацията си г-н Иванов обърна внимание и на другите направления, които Festo развива паралелно с индустриалната и процесната автоматизация, а именно изпълнението на специални решения по клиентски задания, услуги за енергийната ефективност и дидактиката. “Festo Didactic е световен лидер в областта на базови обучения и обучения за напреднали в сферата на индустрията. Услугите, които предлагаме варират от специализирано образователно оборудване за обучителни центрове до обучение и консултации за промишлени производствени компании”, поясни г-н Иванов. Петото стратегически важно за Festo направление на развитие е в областта на електрическите задвижвания. "Ние смятаме, че бъдещето принадлежи на т.нар. plug-and-play продукти, затова от 1996 г. компанията инвестира сериозно в развоя на широка гама електро задвижвания", допълни той.

 

Лектор на втората част от презентациите бeше инж. Павел Манолев, Специалист Процесна Автоматизация във Фесто ЕООД. Той представи пълната гама от продукти и  решения,  които Festo предлага. "В състояние сме да изпълним комплексни проекти в областта на пречистването на води, в сферата на енергетиката, в химическата индустрия, в климатизацията и мн. др. Продуктите ни са сертифицирани в съответствие с всички утвърдени международни стандарти, включително: DIN, VDE/NDE и ЕN. Гамата включва и полево оборудване, специално взривозащитено изпълнение", коментира лекторът.


В последната част от презентационната програма бе представена системата Zenon, която е Windows-базирана, мащабируема платформа за процесна автоматизация, разработена в съответствие с OPC стандарта. От Фесто съобщиха, че в момента са в процес на внедряване на подобна система.

 

Материалът, с който Инженер.bg съобщи за навлизането на Festo в процесната автоматизация, бихте могли да прочетете ТУК. 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg


Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg