От фермата до трапезата! Стартираха Международните хранителни изложения в Интер Експо Център София

09.11.2023 г.7 мин.

На празника на месопреработвателите и колбасарите B2B изложението Месомания празнува 30-годишен юбилей.

На 8 ноември т.г., в деня на големия български празник Архангеловден, когато е и денят на месопреработвателите и колбасарите, в Интер Експо Център  в столицата стартираха традиционните международни хранителни изложения Месомания, Пътят на млякото, Булпек, Интерфуд & Дринк и Wine&Spirits Show. За първи път тази година се провежда и специален формат за сектор „Пчеларство“ – Bee Rise. Инженер.БГ е традиционен медиен партньор и участник в B2B изложението. Заповядайте на щанда ни, за да си поговорим за дигитализацията в сектора! А какви са акцентите и техническите решения за хранително-вкусовата промишленост от първия ден на събитието, вижте в следващите редове.

Искате ли да опитате светещи бонбони? А виждали ли сте ферментатор за винопроизводство от златна ламарина? Всичко това и още много иновации Ви очакват от 8 до 11 ноември в шестте зали на Интер Експо Център – София. Машини за преработка, сортиране и пакетиране на зеленчуци и плодове; сладкарско оборудване; универсални камери за термична обработка на месо и риба; лабораторни и индустриални продукти; решения за мониторинг на температура, влажност, атмосферно налягане и CO2 в производствени бази, складове помещения, изби и оранжерии; микрологистика; пакетираща техника; електронни везни с обхват от грамове до стотици тонове; технически газове с приложение в хранително-вкусовата индустрия; лагери, лагерни тела и линейно направляващи системи; резервни части и инструменти са само част от високотехнологичните решения, които могат да се видят на B2B изложението.

Тази година организаторите отчитат 30% ръст в броя на изложителите. Над 460 компании от България, САЩ, Италия, Турция, Гърция, Северна Македония, Полша, Румъния, Тунис и Тайланд представят утвърдени български и международни брандове.

Сред изложителите е фирма СИАД, която представя решенията на групата SIAD, предназначени за хранително-вкусовата индустрия – газове и технологии за опаковане на хранителни продукти, течен азот за шоково замразяване на храни, азот за съхранение и бутилиране на течни храни, газове, подобряващи качеството на виното и др.

В изложението участват още фирма БУЛТЕХ, на щанда на която посетителите на форума могат да се видят решенията за ХВП на Schaeffler Group с марките FAG и INA.

Заповядайте още на щандовете на Loren Networks, San Max Trade, Geya 99, ПИМ, Hranmechanica, Бимко и мн.др.

В церемонията по откриването се включиха гости с международно значение за хранително-вкусовия сектор

Официалното откриване започна точно в 15.00 часа в централното фоайе на изложбения център. Специални гости бяха г-жа Джозепина Дзара, посланик на Република Италия в България, г-н Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, г-н Кирил Вътев, министър на земеделието и храните, г-жа Ирина Щонова, зам.-министър на икономиката и индустрията, г-н Атанас Урджанов, председател на Асоциация на месопреработвателите, г-жа Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, г-н Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, г-жа Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, г-н Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара, г-н Цветан Симеонов, председател на УС на Търговско-промишлената палата, г-н Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център и др.

„Бих искал първо да поздравя всички именници по повод Архангеловден, но освен тях днес имаме още два повода за празнуване – 30 години на изложението Месомания и патронния празник на месопреработвателите в България. Както казват, случайни неща няма. Радвам се, че отново сме тук в пълни мащаби и пожелавам ползотворни срещи“, приветства гостите г-н Ивайло Иванов по време на официалното откриване.

„Събития като тези, които имат и международен характер, насърчават постиженията и примерите на фирмите, които дават по-високо ниво на българската икономика. Хранително-вкусовата промишленост се развива с устойчиви темпове през последните години и има голям потенциал за създаване на добавена стойност и работни места, за привличане на инвестиции, за насърчаване на малките и средните предприятия. Както знаем, това е една традиционна за България промишленост и предприятията в нея допринасят за икономическото и социалното развитие на абсолютно всеки един район от страната. Понастоящем производството на храни и напитки формира около 17% от общата добавена стойност в индустрията. В сферата работят над 6 000 фирми и 80 000 човека“, сподели г-жа Щонова. 

Как си представяте кухнята на един главен готвач робот и неговите помощници роботи? А бихте ли опитали тяхно ястие?

Това са въпросите, чийто отговор трябва да дадете, за да се включите в специалната ни игра. Заповядайте на традиционния щанд на Инженер.БГ в централното фоайе, за да участвате в томболата, в която можете да спечелите преносим електрически мини блендер! Отново сме подготвили въпроси и изненади за най-малките!

Елате да си поговорим за дигитализацията в хранително-вкусовата индустрия и да Ви разкажем за специализираните ни Виртуални библиотеки – Хранително-вкусова промишленост и Умно фермерство и земеделие.

А ако не можете да присъствате физически, каним Ви да следите нашите дигитални канали във Facebook и LinkedIn, където непрекъснато споделяме любопитна информация от мястото на събитието!

А сега Ви каним да се насладите на експлозия от вкусове и технологии с избрани кадри от първия ден на форума в нашата богата галерия от снимки!

Източник на снимковия материал: Инженер.БГ

Тагове: изложение, производство, хранително-вкусова промишленост