Роботи, смарт решения и хидравлика за индустриална автоматизация показа БР Техника по време на MachTech & InnoTech 2023

17.10.2023 г.6 мин.

Дните на MachTech 2023 отминаха, но посетителите на най-голямото българско изложение за машиностроене и индустриална автоматизация ще помнят още дълго време впечатляващите експонати, които можеха да бъдат видени по щандовете на български и световни брандове. За поредна година в изложението взе участие и утвърдената инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth за България. Нейният щанд пръв посрещаше посетителите на зала 1, а какво видяха те на него, бихте могли да прочетете в репортажа на Инженер.bg от мястото на събитието.

Гостите на изложбената площ на БР Техника имаха възможността да се запознаят с робот на датската фирма Kassow Robots, която вече е част от Bosch Rexroth. Уникалното при тези коботи е, че за разлика от повечето роботи, които са с 6 оси, показаният на MachTech 2023 робот Kassow бе със 7 оси. Роботът притежава допълнителна въртяща се ос, която му позволява да достигне до труднодостъпни места и се отличава с впечатляваща комбинация от висок полезен товар, обхват и скорост. Роботът бе разположен на стандартен XYZ манипулатор, който демонстрира предимствата му при завъртане на детайлите. Роботите на Kassow Robots са общо 5 модела, като компанията-производител е заложила на подобрената прецизност и на широкия диапазон на товароносимостта на моделите.

Друг експонат на щанда на БР Техника бе устройството Smart Flex Effector на Bosch Rexroth, което също е неразривно свързано с роботите. В случая бе демонстрирана възможността за активно компенсиране на грешката в позиционирането на робот, осигурявайки неговата прецизна работа. С негова помощ се намалява в голяма степен рискът от повреждане и брак на манипулираните платки, детайли и други изделия.

Следващият интересен експонат, който можеше да бъде видян, бе модулно решение за пресоване от типа Smart Function Kit на Bosch Rexroth, включващо линеен актуатор с двигател и сервозадвижване, тензодатчик и инсталиран софтуер, с чиято помощ клиентът е в състояние сам да си създаде пресова машина. Освен че се осигурява самото машинно оборудване, в кита е включен и софтуер, който позволява на непрофесионалисти да програмират сами характеристиките на приложението за изключително кратко време. Освен за пресоване, модулните решения Smart Function Kit могат да се използват също за манипулиране и нанасяне на лепило върху всякакви повърхности.

БР Техника демонстрира и индустриална система за контролирано завиване на винтове. Тя намира приложение в масовото производство за сглобяване на изделия и за навиване на винтове с точно определен въртящ момент, например в автомобилостроенето. Системата осигурява точни данни за времето на завиване, графика на въртящия момент, колко оборота са направени, както и други показатели на операцията. С помощта на баркод четец се зарежда и точната програмата за завиване на конкретен винт, като системата сигнализира при зареждането на неподходящи винтове. Тя е с много компактни размери, за да се вгражда в линии за едновременно завиване на 4, 5 или 6 винта. Важното при тази система, което подчертаха от БР Техника, е фактът, че всеки един неин модул може да се поръчва отделно в случай на повреда.

В областта на хидравликата БР Техника показа експонат, който демонстрира възможностите на различни технологии, съчетани на едно място. Решението включваше електроника, серводвигател, пропорционални клапани, хидравлика, цилиндър и PLC управление. С него бе демонстрирана възможността за движение със 100% управление и позициониране в зависимост от изискванията на клиента. Най-важното в това решение е, че то работи с възможно най-малко потребление на електроенергия. С помощта на софтуер се задават началното положение, крайната точка на спиране, скоростта и ускорението, като профилът на скоростта и ускорението могат да бъде различни в различните точки. Тези характеристики зависят от изискванията на конкретното приложение, например при транспортиране на течни флуиди е възможно да се включи функция за демпфериране в крайната точка, която не позволява разплискването на течността.

Специалистите от БР Техника информираха също, че с компоненти на Bosch Rexroth е реализирана и машината за металообработка Rila на компанията Милко ЕООД, която също можеше да бъде видяна на изложението MachTech 2023.

За Вас репортажът подготви инж. Стелина Бонева, редактор и експерт консултант от редакционния екип на Инженер.БГ. Благодарим сърдечно на колегите от БР Техника за отзивчивостта по време на изложението!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Тагове: Bosch Rexroth, БР Техника, изложение, индустрия, производство, процесна автоматизация, роботи, роботизирани системи, хидравлика

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Бюро за Развитие Техника ЕООД
www.brtechnika.com