Нова производствена база на Festo в Шарнхаузен, изградена с технологии на бъдещето

02.11.2015 г.8 мин.

Водещият немски производител на продукти и цялостни решения за индустриална автоматизация Festo отвори нов високотехнологичен завод за производство на разпределители, вентилни острови и електроника в Шарнхаузен, Германия”, съобщиха за Инженер.bg от търговското дружество у нас – Фесто ЕООД. „Изграждането на новата производствена база е съобразено с изискванията на бъдещето. В една високо технологична държава, каквато е Германия, заводът на Festo в Шарнхаузен заема място в челните редици по отношение на нивото си на автоматизация на процесите”, коментираха от Фесто.


 

Новата фабрика се характеризира с гладко протичащи и енергийно ефективни производствени процеси. Произвежданите продукти са с високо качество и с ясно изразен фокус върху изискванията на клиента. Също така, фабриката се отличава и с устойчивото и зелено производство. От изключителна важност за цялата концепция е високото ниво на адаптивност на избраното място за производство, което го прави подходящо за бъдещо развитие. „ Главната цел на Индустрия 4.0 е изграждането на напълно мрежово управлявана фабрика. Тук, в новия технологичен завод в Шарнхаузен, ние непрекъснато работим за постигането на тази цел, но трябва да се подчертае, че говорим за един еволюционен процес“, коментира д-р  Еберхарт Файт, председател на Управителния съвет на Festo AG. „Знанията, придобити от нашите изследвания по отношение на Индустрия 4.0, също са насочени към бъдещото развитие на завода”, допълва той.Индустрия 4.0 се превръща в реалност

Много от основните принципи и изисквания на Индустрия 4.0 вече са реалност в технологичния завод на Festo в Шарнхаузен. Например, всеки ден, служителите на завода работят съвместно, в директен и абсолютно безопасен контакт, с гъвкав робот, който изпълнява ролята на помощник, освобождавайки работниците от изпълнението на ергономично еднотипни задачи. В момента се изгражда и единна енергийна система, която в бъдеще ще осигури прозрачност по отношение на енергийния поток и потреблението на енергия в завода. „Това ще се случи на база систематично наблюдение на взаимодействието между потребителските звена в производствения отдел и в сградата, поясниха от Фесто. Последователно, в новата производствена база ще се прилагат модерни информационни технологии. „Днес таблетът е основен инструмент за сервизните инженери, когато става въпрос за бързо откриване на машинни повреди или обработка на поръчки незабавно на място”, поясниха от Фесто.


 

С акцент върху квалификацията на служителите

За Festo, Индустрия 4.0 означава не само разработване на нови технологии, но също така и поставянето на хората във фокуса на бъдещото производство, подготвяйки ги за новите им задачи, чрез допълнителни обучения и придобиване на квалификация. „Нашите служители са мотивирани, осведомени и могат да получат необходимата квалификация на база съществуващите условия, за да се справят с предизвикателствата на бъдещето. Така те са готови за изискванията на производството на утрешния ден”, заявява д-р Файт. Учебната фабрика, интегрирана в завода, също допринася за това, като помага на служителите да придобият допълнителна квалификация и им осигурява практически ориентирано обучение.


 

Високоефективно взаймодействие

При планирането на новата база, съвместно са работили експерти от отделите Покупки, Строителство, IT, Логистика, Производство и Човешки ресурси. Това дава възможност, независимо от сложната архитектура, заводът да се превърне в реалност само за три години. Според управителя на производствената база Стефан Швердле, динамичната адаптация в съответствие с изискванията на бъдещето, е само една част от цялата концепция. „Процесът на развитие по никакъв начин не завършва, когато заводът отвори врати. Със служители, които са готови да се учат и са отворени към промените в областта на производството, ние сме готови да се изправим пред новите предизвикателства в условията на глобална конкуренция, на каквато сме свидетели в областта на автоматизацията. Това е начинът, по който ние ще сме в състояние да изпълним дори сложни промени по един устойчив начин”, заявява г-н Швердле.


 

Производствена база за пример

Освен като пример за висока производителност и конкурентно производство, новата производствена база служи на Festo и като референтна фабрика, в която се демонстрират най-новите технологии за автоматизация, оптимален поток от материали и добре смазана верига на добавената стойност. „Тук нашата сила в областта на иновациите излиза на преден план. Създали сме пространството, необходимо за кооперативно технологични и продуктови разработки, а също така и значително сме подобрили времето за производство, чрез оптимизирани процедури и реконструирани основни процеси“ , разказва д-р Файт. „Следователно, можем да докажем на нашите клиенти и партньорски фирми, че тук в Германия, нашето производство отговаря на най-високите стандарти и можем да създадем атрактивни и модерни работни места“, добавя той.


 

Отлична бизнес локация

От самото начало, град Остфилдерн също се отнася положително към проекта на Festo. „Това разширяване превръща Festo не само в една от най-иновативните компании, но и в най-големият работодател в града“, заявява кметът Кристоф Болай. Според него, чрез разширяването на производството и развитието на съоръженията в Шарнхаузен, Festo поема ясен ангажимент към града. Затова и образът на Остфилдерн, намиращ се в района на Баден-Вюрнетберг, е значително подобрен, като града доказва за пореден път, че привлекателно място за развитието на успешни компании.

 

Новата високотехнологична база в цифри

Заводът в Шарнхаузен е основната база на Festo за производство на разпределители, вентилни острови и електроника. В същото време, той изпълнява ролята и на референтна фабрика за клиенти. Заводът е разположен на обща площ от 66 000 квадратни метра и в него работят 1200 души, а инвестицията от страна на Festo възлиза на общо 70 милиона евро.

 

За Festo

Festo AG & Co. KG е един от водещите световни доставчици на технологии за промишлена и процесна автоматизация. В световен мащаб, независимата семейна компания, със седалище в Еслинген (Esslingen), Германия, доставя пневматични и електрически решения за автоматизация за повече от 300 000 клиента, в 200 индустриални бранша. За финансовата 2014 г., Festo Group отчита оборот от 2,45 милиарда евро. Групата разполага с 250 представителства по света, в които работят около 17 800 души.

 

Източник на снимковия материал: Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
https://www.festo.com/cms/bg_bg/55737.htm