„Наръчник за вирусоборци“ на Festo спечели първо място в конкурса „Дайте дъх“ в подкрепа на борбата с COVID-19

04.08.2020 г.5 мин.

 

 

 

 

 

 

Светът е изправен пред огромното предизвикателство да овладее пандемията от COVID-19, а редица блестящи умове от най-различни географски ширини впрегнаха ума и знанията си в мисията да облекчат най-тежко засегнатите страни. В резултат екип на Festo и група учени от института Фраунхофер за производство, инженерство и автоматизация (Fraunhofer IPA) получиха признание за своята иновативна разработка – дигиталното приложение „Наръчник за вирусоборци“

 

На 29 юли се състоя официалната церемония по връчването на наградите от международния конкурс Give a Breath (б.ред. в превод от английски „Дайте дъх“) в Мюнхен, организиран по инициатива на немското сдружение за борба с кризата от коронавируса Munich Re and the Fraunhofer. Най-интересните проекти бяха отличени в три категории: „Неинвазивни белодробни респиратори и кислородни концентратори“, „Респираторни маски за неинвазивна вентилация“ и „Обучение и подготовка за работа с разработеното оборудване на допълнителен помощен персонал“. Наръчникът за вирусоборци на Festo и института Фраунхофер е победител в категорията „Обучение и подготовка“.

 

 

„Тези три компонента: неинвазивни респиратори и кислородни концентратори, респираторните маски и обучението за работа с това оборудване – са достатъчни, за да бъде настроена цялостна респираторна система. Оборудването следва да може да се произвежда навсякъде по света, използвайки 3D печат или други бързи производствени методи. Основната цел е да бъде създадена технологична основа за бързото снабдяване с респиратори на местно ниво, за да се избегне потенциален недостиг при необходимост от спешно лечение на пациенти с COVID-19, като по този начин се смекчи въздействието на пандемията върху хората, засегнати по целия свят“, информираха за Инженер.bg от Фесто България.

 

В своя проект, в сътрудничество с медици от няколко болнични заведения, експертите от Festo и учените от Fraunhofer IPA обединяват сили при разработката на дигитално ръководство, на базата на съществуващо приложение. „Чрез него регистрираните потребители получават инструкции за използването и поддръжката на новоразработеното оборудване. Онлайн ръководството предоставя конкретна информация за лечение на пациенти с COVID-19“, уточниха от компанията.

 

 

„Със Smartenance Festo осигури за проекта работеща и надеждна платформа, която се нуждаеше само от леко препрограмиране. Софтуерът обикновено се използва за поддръжка и обслужване на машини в индустриалното производство“, обясниха още от Фесто. „Екипът от Фраунхофер, специализиран в разработването на дидактически компоненти в областта на медицинските технологии, предостави учебното съдържание“, добавиха те.

 

Огромното знание в Наръчника за вирусоборци ще бъде безплатно за всеки потребител по целия свят.

 

 

„Адмирирам предприемаческия дух и смелостта на екипа да поеме инициативата и да се впусне в това предизвикателство. Възможността да помогнем на хората по света, борейки се с коронавируса с помощта на чисто дигитален продукт, даде силна мотивация на всеки от участниците в проекта да продължи да помага със знанията и уменията си. Ние от Festo се гордеем, че спомогнахме за реализацията на тази идея, която получи своята оценка и признание“, коментира г-н Андреас Орози (Andreas Oroszi), ръководител направление „Дигитализация“ във Festo.

 

Над 150 идейни проекта от целия свят бяха представени в конкурса „Дайте дъх“. Паричните награди и бюджетът за изпълнение на проектите възлизат на 1 млн. евро.

 

 

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo, Give a Breath Challenge

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg