Първите награди Festo Innovation Award показаха сериозния потенциал на компанията в иновативните разработки

03.02.2020 г.4 мин.


Иновативни идеи, интелигентни разработки и изключително международно и интердисциплинарно сътрудничество – това бяха критериите на журито при връчването на новоучредената вътрешна награда за иновации Festo Innovation Award. „В края на миналата година на церемония в Еслинген, Германия, бяха тържествено връчени наградите на победителите в учредените три категории: „Функционални иновации“, „Намаляване на разходите“ и „Интердисциплинарно и трансгранично сътрудничество“. С радост искаме да отбележим, че сред отличените екипи е и този на българския производствен център на Festo“, информираха за Инженер.bg от Фесто EООД.Участие в надпреварата взеха над 100 разработки, което е ясно свидетелство за иновативната сила на Festo – от създаването на нови продукти, през находчиви решения за намаляване на разходите, до сътрудничество между отделните подразделения на компанията в международен мащаб.


В категорията „Функционални иновации“ на първо място бе отличен научно-изследователският екип от Еслинген-Беркхайм, разработил пиезо вентил с размер от само 4.5 mm. Прецизният вентил с изключително тънък профил не се нагрява по време на процеса на превключване и затова е особено подходящ за работа с термочувствителни продукти в подразделението LifeTech и електрониката.В категорията „Намаляване на разходите“ журито бе впечатлено от новоразработения от Роланд Кнут, специалист в завода в Шарнхаузен, процес на пробиване, за който е подадена заявка за патент. Специална геометрия на свредлото елиминира необходимостта от времеемкия процес по сваляне на заусенъци на пробитите отвори, което спестява годишно около 4 милиона евро само в завода в Шарнхаузен. Това дава огромно конкурентно предимство на Festo, тъй като процесът е уникален в световен мащаб.


 

В третата категория „Интердисциплинарно и трансгранично сътрудничество“ победител е екипът с българско участие, който включва специалисти от шест държави: Германия, Холандия, България, Швейцария, Китай и Корея. Те съвместно разработиха и пуснаха на пазара система за продухване с азот за производството на полупроводникови компоненти – изключително мащабна задача, включваща три завода, два производствено-технически центъра в Азия и главните центрове за научно-изследователска дейност и продажби.


„И трите вида иновации са еднакво важни за нас. Ние във Festo искаме да насърчим всички служители да мислят в тези три направления. Големият успех на първите награди за иновации ни носи изключително удовлетворение и с нетърпение очакваме да видим какво ще представят кандидатите следващата година“, коментира д-р Андреас Хьолшер, един от създателите на концепцията за наградите.


Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg