За първи път „Наградите на БАИТ“ се излъчваха онлайн! Вижте победителите в конкурса

25.02.2021 г.5 мин.

На 24 февруари т.г. за 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в конкурса на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии, познати като „Наградите на БАИТ“. За  първи път церемонията се проведе във виртуално студио и бе излъчвана онлайн. Инженер.БГ е медиен партньор на събитието и също проследи награждаването пред светещия екран на компютъра. А кои са победителите и отличените проекти? Ще Ви разкажем в следващите редове…

Водещ на събитието бе изпълнителният директор на БАИТ – г-жа Весела Калъчева. Стартът му бе даден от председателя на Управителния съвет на БАИТ г-н Огнян Траянов. Господин Траянов връчи и специално учредената за 10-ата годишнина на конкурса Почетна грамота на акад. Кирил Боянов за академичен принос в развитието на информационните технологии, в знак на признателност към пионерите в сектора и като повод за размисъл и самочувствие у тези, които вървят по техните стъпки.

Кои са победителите в отделните категории?

В категория „Младежка награда“ отличие получи Радостин Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив за иновативния проект „АзБуки.ML“. Проектът цели да направи използването на „Machine Learning“ технологиите за обработка на естествен език лесно достъпни и широко използвани в българската ИТ индустрия.

Призът в категория „Образователна награда“ бе връчен на Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, който преподава роботика, електроника и 3D принтиране. През 2020 г. Георги реализира проекти, като прилага успешно практически занятия за ученици от 1 до 7 клас.

Наградата за журналистически принос отиде при г-жа Майя Бойчева-Манолчева, инициатор и водещ на технологичния подкаст ICTalks, в който участват журналисти, експерти, учени, представители на браншови организации, мениджъри на ИТ компании и визионери.

 

В категория „Публична администрация“ наградата спечели проектът на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) „Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление“.

С награда за „StartUp компания“ бе отличена Ондо Солюшънс, която предоставя ИТ услуги и решения в земеделието, за разработената от нея високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури.

Наградата за „Успешен български ИКТ продукт/услуга“ бе присъдена на Сторпул Сторидж АД за разработения от нея софтуер за дистрибутирано съхранение на данни в облак.

В категория „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“ наградата бе спечелена от Работоспособни.бг за едноименната социална кариерна платформа, предоставяща възможност за привличане на значими за пазара на труда социални групи (хора с увреждания, хора в пенсионна възраст и пенсионери).


Тази година наградата за специален принос бе обявена от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Носител на наградата, която бе под знака на 25-годишнината от създаването на БАИТ и приноса на асоциацията за развитието на ИТ индустрията в България, е д.т.н. инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ и неин почетен изобретател.

Всички победители в юбилейното издание на конкурса получиха MultiTraining Gold карти за обучения в основите на Agile практиките; електронни устройства и ваучери, за чиято стойност могат да закупят книги.

Благодарим на БАИТ, и по-специално на г-жа Мирела Йорданова, мениджър „Публичен сектор“, за доброто партньорство и възможността за поредна година да наблюдаваме награждаването от първо лице! Желаем на всички победители много успех в настоящите и бъдещи ИТ проекти!

Източник на снимковия материал: БАИТ, Инженер.bg

Тагове: информационни технологии, награда