Креативност и технологии, без сатира: В Габрово отвори врати новият офис на Фесто Производство с официална церемония на 7 февруари

10.02.2024 г.7 мин.

Техническият инженерен център, включително новото звено в Габрово, е част от най-големия развоен хъб на Festo извън Германия.

Габрово – градът, с който свързваме хумора, сатирата и безопашатите котки – все по-повече затвърждава и далеч по-значимата си репутация на технологичен център. А поредното доказателство за това е откриването на най-новото звено в структурата на Фесто Производство – българското производствено дружество на международния концерн Festo. Зоната, на чиято площ от 325 m2 се помещават офис и две лаборатории за функционални и комуникационни тестове, официално отвори врати на 7 февруари т.г. в присъствието на представители на ръководството на компанията от Германия и България, служители, представители на местната власт и образователните институции в града. Екип на Инженер.БГ също имаше удоволствието да е гост на събитието, а подробности разказваме в днешния материал.

Новият офис е част от Техническия инженерен център (ТИЦ) към Фесто Производство. В него вече работят 14 специалисти, които ще допринесат за изграждането на най-големия технологичен хъб на Festo извън Германия. А амбициозните планове са те да нараснат двойно още през тази година. Инвестицията в проекта възлиза на повече от 220 000 лв.

Официалната церемония по откриване на офиса бе отбелязана със стилно събитие, в което участие взеха: д-р Волфганг Шперлинг – ръководител на департамент „Електрическа автоматизация“ във Festo, инж. Калин Добрев, управител на Фесто Производство ЕООД и Фесто ЕООД, инж. Кристиян Дилов, ръководител на ТИЦ, инж. Красимир Гичев, ръководител на екипа в Габрово и др.

Д-р Шперлинг запозна гостите на събитието с историята и дейността на Festo, като акцентира върху устойчивото международно развитие на концерна. „Благодаря на всички колеги, които направиха възможна реализацията на този нов център. Пожелавам на тези, които ще работят тук, много успехи и очаквам с нетърпение да видя технологичните иновации, които ще излязат от тази локация“, поздрави той колегите си от Габрово.

От производител на компоненти за индустрията, Фесто Производство се превърна в развойна компания от най-висок технологичен клас. Общо 1200 са сътрудниците ни през 2023 г., които работят в нашите четири локации. А през 2024 г., с поставянето на Габрово на картата на Festo в България, те стават пет. Инвестициите през изминалата година в страната ни са над 20 млн. евро, подобна ще е стойността и за 2024 г. Близките ни цели като производствена компания са производството на печатни платки, тъй като искаме да засилим компетенциите си в електрониката; асемблирането на продукти; а също и в развитието на електрически децентрализирани задвижвания, стъпкови мотори и линейни задвижвания“, разказа от своя страна инж. Добрев.

Искаме да сме изключително бързи в развоя на нови продукти. Всъщност успехът на всяка компания в бъдеще ще се основава на това колко бързо се ориентира на пазара и колко бързо развива дадена идея до финалното ѝ предоставяне на клиента. В България вече разполагаме с пълния пакет от инструментариум, с който да реализираме тази наша цел. По този начин ще допринесен не само за развитието на компанията, но и за изграждането на кадри и за развитието на обществото като цяло. Фесто Производство е вече хай тех компания, която инвестира в развоя“, коментира още инж. Добрев.

Инж. Кристиян Дилов също подчерта активното развитие на Техническия инженерен център през последните години: „Към момента в ТИЦ работят около 130 човека, като предвиждаме двойно увеличение в следващите 4 години. Вече и в Габрово разполагаме с инфраструктурата да растем, като разчитаме за това и на активното сътрудничество с Технически университет – Габрово, математическата гимназия и другите образователни институции в града“.

Аз съм инженер, но преди всичко съм човек и не мога да скрия вълнението си днес! Всичко започна през 2022 г. с 8 човека, които решиха да потърсят по-добра реализация и по-сериозни професионални предизвикателства. Тогава установихме контакт с колегите в София, което ни накара да излезем извън зоната ни на комфорт. Но веднага след първите ни разговори с тях, стигнахме до извода, че това е фирмата, в която искаме да се развиваме. Така, стигаме до днес – когато вече сме в новото ни офис пространство тук, в Габрово. Не сме си представяли, че ще имаме успеха да накараме световна компания на най-високо технологично ниво като Festo да инвестира тук – и то в развойна дейност. Това е много сериозно вдъхновение за всички ни“, категоричен бе инж. Гичев. „Много от колегите ни са възпитаници на ТУ – Габрово. Затова заявявам, че искаме категорично да застанем зад образователните институции в града като наши партньори, чрез различни инициативи с висока добавена стойност. Така например вече сме във финалната фаза по изграждането на лабораторията на Фесто Производство в университета и нямам търпение скоро да Ви поканя на нейното откриване“, посочи още той.

Поздравления по повод разширението на ТИЦ отправиха и инж Мария Башева – областен управител на Габрово, д-р инж. Десислава Колева – главен експерт „Икономическо развитие“ в Община Габрово, и проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на ТУ – Габрово.

Тържеството продължи с прерязване на лентата на новия офис, обиколка на работните пространства и коктейл в неформална обстановка.

Инженер.БГ благодари на Фесто Производство и специално на г-жа Ваня Петрова, PR експерт в компанията, за поканата! Пожелаваме на новия екип в Габрово успехи, креативност и вдъхновение за впечатляващи инженерни разработки!

Източник на снимковия материал: Инженер.БГ

Тагове: Festo, производство, Фесто Производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто Производство ЕООД
www.festo.com/bg