Иновации за оптимизиране на бизнеса и производството бяха представени на специализирания форум „Internet of Things“

31.03.2017 г.8 мин.

International Data Corporation (IDC) за поредна година бе организатор на конференция, посветена на Интернет на нещата (IoT). В събитието, което се проведе на 23 март 2017 г. в хотел Хилтън в столицата, участваха представители на световни дружества като Bosch, BHTC, Schneider Electric, Siemens, SOTI, VMware и български компании, сред които TESY и КЦМ 2000 Груп. Участниците във форума имаха възможността да се запознаят с интересни и разнообразни теми, свързани с услугите и тенденциите в IoT сферата, основните съображения при планиране на IoT, облачните мрежи, IoT платформите и екосистеми с отворен код, изкуственият интелект и машинното обучение, роботите, IoT сигурността и опазването на личните данни.

 

 

Нели Вачева, управител на IDC България, даде старт на специализирания форум пред пълна зала с гости от IT сектора, бизнеса, производството и различни организации. „Интернет на нещата е много актуална тема и един бързо развиващ се пазар. Всяка съвременна компания трябва да има IoT стратегия. Надяваме се, че след днешното събитие всички вие ще имате много по-ясни репери за това как да развивате бизнеса си и кои стъпки да предприемете по пътя към изпълнението на тази стратегия“, заяви г-жа Вачева.

 

Форумът започна с въведение в света на IoT от Мартин Кубан, Старши анализатор, Manufacturing Insights, IDC CEMA. Той представи широкото приложение на IoT в различни сфери като сигурност, мониторинг на трафика, навигация и поддръжка за автомобили, сензори за околната среда, умни сгради, производството и мн.др. Съгласно проучване на IDC (Central and Eastern Europe Decision Maker Survey) от октомври 2016 г., внедряването на IoT в региона все още не е толкова разпространено. Тенденциите обаче сочат, че това скоро ще се промени, тъй като все повече фирми започват да обмислят IoT стратегия за тяхното производство, а много световни гиганти като ABB, Siemens, Schneider Electric и Bosch вече са разработили свои собствени IoT платформи. На въпроса какво трябва да планира за бъдещото си развитие всяка компания, г-н Кубан категорично отговори: „Захващайте се с IoT незабавно“.

 

Следващ лектор бе г-н Билгин Демир, управител за Турция, Източна Европа и страните от Русия и региона на SOTI, който представи единната платформа на SOTI за управление и сигурност на мобилни устройства, приложения и данни. Презентация изнесе и Херберт Витцхум, координатор за дигитализацията в процесните индустрии на Siemens Австрия. „Дигитализацията е следващата стъпка към увеличаване на производството и съответно на приходите в индустрията. За целта е нужно изпълнението на 3 етапа: IoT свързване на машините и устройствата в производството; свързване на B2B клиентите и не на последно място – на крайните потребители“, заяви той. Гостите на форума се запознаха и с платформата на Siemens за събиране и анализ на данни – MindSphere.

 

 

Д-р Павлин Добрев, мениджър „Проучвания и развойна дейност“ в Bosch Software Innovations, разказа за факторите, довели до Industry 4.0. Лекторът подчерта, че развитието на IoT е невъзможно без сътрудничество между компаниите, като пример за това представи някои съвместни проекти на Bosch и компании от ранга на Apple, IBM, Nvidia и др.

 

Едуард Бодор, мениджър „Бизнес развитие на центрове за данни“ за Централна Европа на Schneider Electric, говори за промените в нагласите към облачните услуги през последните години. Въпреки първоначалния бум към тяхното използване, днес много световни корпорации като Microsoft, Dropbox и Netflix се ориентират към изграждането на собствени платформи за съхранение на данни, заради недостатъците на традиционните облачни мрежи. Например латентността и ограничаващите регулации на някои държави. Господин Бодор представи пред гостите и  наскоро разработената платформа на Schneider Electric за свързване на устройства, събиране на данни и анализ – EcoStruxure.

 

Акцент в презентацията на Димитър Костов, директор „Развойна дейност“ във VMware, бе сигурността в интернет пространството и потенциалните рискове за 30-те милиарда устройства, свързани с глобалната мрежа. Примери за това са множеството атаки през последните години в киберпространството, като манипулирането на данни и дистанционното управление на устройства. На 21 октомври 2016 г. хакери почти успяват да доведат и до сриването на Интернет в световен мащаб. За предотвратяване появата на такива проблеми, лекторът представи чек лист, който всяка компания трябва да изисква от IoT доставчика си с цел изграждането на една сигурна IoT система.

 

Заедно с Димитър Алексов, лидер „Глобален съпорт АМС“ за Южен Средноевропейски регион, МСД, участниците във форума отправиха поглед към бъдещето на Internet of Things. Лекторът разкри интересни факти и разказа за предизвикателствата пред IT, нано и био революциите на съвременния свят. Господин Алексов засегна и моралния аспект на човешките действия в разработването на иновативните технологии като роботизация, изкуствен интелект, 3D принтиране на органи и биоинженерство.

 

След почивката Димитър Василев, ръководител отдел „Продуктово и бизнес развитие”, представи българската компания TESY – четвъртият по големина производител на електрически бойлери в Европа. „Интернет на нещата отваря изцяло нови възможности и бизнес реалности пред нас. Именно затова преди около 4 години разработихме първата си пробна серия уреди с IoT, което ни гарантира предвидимост на проблемите, сигурност и надеждност“, заяви той. Господин Василев също сподели, че първите IoT уреди в сферата на ОВК техниката в Европа са български, разработени от компанията TESY.

 

 

Представител на компания BHTC, специализирана в развоя и производството на системи за климатизация на автомобили, бе г-н Йоханес Гремме, ръководител отдел „Изследване и развитие“. Той запозна гостите с предимствата, които IoT технологиите дават по отношение архитектурата на климатичните системи, като увеличен комфорт, намалена консумация на гориво и възможност за реализация на различни креативни идеи и концепции. „Днес благодарение на IoT съществуват цялостни системни решения, които следят параметрите не само в самия автомобил, но и отчитат външни фактори като пътната обстановка, положение на слънцето и мн.др., с цел осигуряване на пълен комфорт и сигурност“, добави още Йоханес Гремме.

 

 

В духа на Internet of Things, всички участници и гости имаха възможността да поддържат непрекъсната връзка помежду си чрез интерактивното уеб приложение на IDC – ЕМА. Благодарение на него всички имаха достъп до информация за събитието и профилите на лекторите, а също така можеха да задават онлайн въпроси, да гласуват и да разменят съобщения помежду си в реално време от своите смартфони и таблети.


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, IDC

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти
http://www.bosch-pt.com/bg/bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Сименс ЕООД, направление Индустрия
http://www.siemens.com/businesses/bg/bg/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД
http://www.bhtc.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Теси ООД
https://tesy.bg/