Акцентите на Festo от изложението Valve World Expo са в посока повишаване на безопасността на хората и процесите

21.02.2019 г.11 мин.

Лидерът в областта на автоматизацията Festo бе участник в изложението Valve World Expo в Дюселдорф, Германия, което се провежда на всеки две години. „Трябва ли да се минимизират рисковете по отношение безопасността на хората и околната среда, докато контролирате потенциално опасна експлозивна атмосфера, как се дигитализира пневматиката и какви са начините за бърза и проста конфигурация на вентили и контролни шкафове? На Valve World Expo 2018 Festo предложи решения на всички тези въпроси, свързани с безопасността (Safety Integrity Level (SIL)) и ATEX зоните, както и нови гъвкави пневматични функции и начини за бързо и лесно конфигуриране”, съобщиха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

 

Бърза и лесна конфигурация на контролни шкафове


„Начинът за ефективно и надеждно проектиране на Festo дава възможност само с няколко щраквания да конфигурирате своите контролни шкафове. От юли 2018 г. предлагаме най-новия онлайн инструмент за конфигурация и поръчка на контролни шкафове по интелигентен и интуитивен начин“, коментираха от Фесто. Сега инженерите и конструкторите, работещи с водни технологии, ще могат да проектират специализирани и готови за инсталиране контролни шкафове за рекордно кратко време и така да намалят разходите си в сравнение с конвенционално проектираните контролни шкафове.


 

Бърза и надеждна конфигурация на автоматични вентили – новият конфигуратор на Festo пести време и пари


От вентили с ръчно управление до автоматични вентили – новият конфигуратор на Festo прави избора на оптимално решение елементарен и лесен като детска игра. Необходимо е само да изберете няколко параметъра, а конфигураторът веднага ще предложи подходящи комбинации, което ще направи проектирането в процесната индустрия бързо, надеждно и лесно. „Със своя конфигуратор за процесни вентили Festo прокарва път и за цифровизацията, като подпомага клиентите ни да навлязат в ерата на Industry 4.0. В ролята ни на експерт в областта на автоматизацията, компанията комбинира богатите си познания в областта на индустриалните приложения с най-новите разработки в сферата на информационните технологии“, допълниха от Фесто.


Филтър-регулаторите на Festo от неръждаема стомана и с алуминиево покритие – надеждна защита от студ и корозия


Обработката на сгъстен въздух в тежка експлоатационна среда се нуждае от здрави и надеждни филтър-регулатори. В зависимост от необходимостта на потребителите, Festo предлага съответно оптимален филтър-регулатор, независимо дали корпусът му е с алуминиево покритие до -40 °C или от неръждаема стомана до -60 °C.


Филтър-регулаторът LFR-...- EX4 с алуминиево покритие може да се монтира в контролен шкаф или директно върху автоматични вентили на място. Той се отличава с висока устойчивост срещу корозия и издръжливост на екстремни температури от -40 °C до + 80 °C. Дебитът му е до 3400 l/min. Компонентите на филтър-регулатора PCRP са изработени от висококачествена неръждаема стомана 316L. PCRP могат да се използват в райони с екстремни температури до -60 °C. Той осигурява дебит от 4100 l/min. И двата филтър-регулатора отговарят на изискванията на ATEX за зони 1 и 21, като двете серии могат да се използват и в схеми със степен на безопасност до SIL 2.


 

Иновативна технология за защита на компресори


В сътрудничество с Shell Global Solutions (SGSI) Festo разработи електрически сервозадвижващ механизъм за антипомпажен вентил (ASCV). Устройството е оборудвано и с уникален механизъм за механична безопасност, която очаква получаването на патент. Задвижващият механизъм има доказани предимства пред традиционните пневматични решения, например позволява по-прецизен контрол и изисква по-малко поддръжка през жизнения цикъл на инсталациите, поради несложната си конструкция.

 

Оптимизирана инсталация на контролните шкафове: Платформата за автоматизация CPX-E и вентилният терминал VTUG на Festo в единно пакетно решение


Налице е нарастваща тенденция към намаляване размерите на контролните шкафове, като системите за управление, дистанционните входно/изходни устройства и вентилни терминали на Festo също не правят изключение. Компанията предлага пакетно решение, включващо модулната система за управление CPX-E и универсалния вентилен терминал VTUG. Такъв тип решение е по-компактно и по-ефективно в сравнение с други подобни решения за контролен шкаф.

 


Първото IoT решение до ключ


„Кои са четирите фактора, които движат концепцията Industry 4.0 и Интернет на нещата? Това са основно работата в мрежа, адаптивността, енергийната ефективност и новите бизнес модели. С IoT портала CPX-IoT, Festo прокарва път към надеждна облачна технология, която ще даде възможност на производителите на машини и системи, както и на крайните клиенти, да подобрят значително цялостната ефективност на оборудването си“, поясниха от Фесто. Един от първите мрежови компоненти е модулът за енергийна ефективност MSE6-E2M, с който могат да бъдат спестени значителни средства.

 

За революцията в автоматизацията


Пневматиката сама по себе си е една от най-удобните за ползване технологии. „Сега тя става още по-лесна за използване и по-гъвкава за приложение чрез новия Festo Motion Terminal. VTEM изстрелва пневматиката в ерата на Industry 4.0 с приложения, които могат да заменят до над 50 отделни компонента, като това стана възможно чрез последните разработки в областта на пиезотехнологията и софтуера“, заявиха от Фесто.


„Точно както смартфонът предизвика много вълнение в пазара на мобилни комуникации преди десет години, така Festo Motion Terminal ще преобърне напълно технологията за автоматизация. Новият метод за функционална интеграция, съчетан със софтуерни приложения, ще опрости цялата верига по създаване на стойност, тъй като ще се изисква само един хардуерен компонент“, допълниха от българския офис на компанията. Под непретенциозния външен вид и класическия дизайн на продуктите на Festo се крие техническо усъвършенствано решение, базирано на най-съвременните информационни технологии.


Висока производителност


Задвижващите механизми със завъртане на четвърт оборот за тежки експлоатационни условия DFPD-HD могат да контролират надеждно големи обеми от флуиди, като например от чист и отработен въздух или пък от отпадъчни води. Проектиран на принципа на кулисните механизми, този задвижващ четвъртоборотен механизъм е изключително надежден. С въртящ момент от 9000 до 32 000 Nm, той гарантира надеждно управление на големи обеми от флуидни потоци. „С основание може да се разглежда като оптимално решение за автоматизация на големи сферични вентили, дроселни вентили и въздушни шибъри, използвани в електроцентралите и химическата промишленост. Механизмите DFPD-HD осигуряват бърз и надежден контрол, например на големи количества чист и отработен въздух или на чисти и отпадъчни води“, разказаха от Фесто.

 

Повече от 15 години експлоатация без повреди


Подразделението Bayer на групата Crop Science разчита на над 1500 електромагнитни разпределителни вентили от тип VOFC на Festo вече 15 години, които осигуряват безопасността на многофункционална система за растителна защита. Благодарение на тези вентили статистически системата може да се повреди поради неправилна работа само веднъж за период от 2410 години. През 2002 г. Bayer инвестира около 110 милиона евро в изграждането на многофункционална система на своя терен в Дормаген, близо до Кьолн, Германия. Така бе постигнато обединяването под един покрив на разработките и производството на нови активни съставки за растителна защита, лабораторната обработка, вземането на проби и тестването, до внедряването им в технологичните процеси.

 


Системата е проектирана, така че наличните подсистеми и оборудване, като сушилни, центрофуги, дестилатори, миялни машини и други реактори да могат да бъдат гъвкаво свързани и експлоатирани. Системата за управление на процесите е разпределена върху 67 системи за автоматизация, което позволява гъвкаво адаптиране на технологичния контрол. Тъй като процесната разработка изисква използването на запалими течности, чести промени на процесите и множество интерфейси и прагове на сработване, части от системата са класифицирани като потенциално експлозивна зона 1 и зона 2, съгласно разпоредбите за предотвратяване и защита от експлозии. „До този момент нито един от около 1500-те вградени електромагнитни вентили с TÜV сертификат SIL 3, инсталирани в системата, не се е повреждал за 15-годишния експлоатационен срок. За да провери това Bayer премахна 14 електромагнитни вентила от системата след 15 години непрекъсната работа и ги подложи на широкообхватни тестове в камера за климатични изпитания на Festo. Резултатите от тези изпитания бяха изключително положителни. Това позволи на Festo да потвърди 20-те лабораторни теста, проведени преди 20 години в Германския технически контролен съвет TÜV-Rheinland“, заявиха в заключение от Фесто.

 

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!



Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Фесто ЕООД
www.festo.bg