Агрополихим чества половинвековен юбилей, навлизайки в следващ етап на развитие и с нова дирекция „Екология и климатични промени”

10.07.2024 г.6 мин.

През 2024 г. Агрополихим, доказан лидер в производството на земеделски торове, отбелязва своя 50-годишен юбилей, а в чест на празника компанията откри изцяло нова дирекция „Екология и климатични промени”. Създаването на това звено подчертава стремежа на дружеството да остане в авангарда на глобалната декарбонизация и устойчивото развитие. С богатия си опит и прилаганите новаторски подходи, Агрополихим продължава да се утвърждава като пионер по пътя към нисковъглеродна икономика и климатична неутралност. Повече за плановете си в тази посока и за новото звено на компанията, пред Инженер.bg разказаха специалистите от Агрополихим.

Половинвековен опит и зелени иновации

С пет десетилетия опит в производството на минерални торове, Агрополихим успява да съчетае традицията с иновациите. Компанията е известна със своите устойчиви екологични проекти, които са не само емблематични, но и ефективни.

„През последните години значително намалихме потреблението на фосилни горива – от близо 300 млн. m3 природен газ през 2015 г. до по-малко от 5 млн. m3 през 2023 г. Това намаление от над 98% е значително постижение, което служи като пример за останалите в индустрията“, коментираха от българската компания.

Впечатляващо намаляване на въглеродните емисии

Агрополихим отчита и забележителни резултати по отношение на намаляването на емисиите на парникови газове. За периода от 2015 г. до 2023 г. компанията постига над 97% намаление на общите си въглеродни емисии. Това поставя Агрополихим десетилетия напред в сравнение с целите на Европейския съюз за климатична неутралност, които включват 55% намаление на емисиите до 2030 г. и нулеви нетни емисии до 2050 г.

Дирекция „Екология и климатични промени”: Мисия и ръководство

„Новата дирекция „Екология и климатични промени” ще бъде отговорна за разработването и изпълнението на ключови политики и програми, свързани с устойчивостта. Основните приоритети на дирекцията ще включват опазване на околната среда, управление на климатичните промени, биоразнообразието, устойчивото използване на ресурсите и прехода към зелената индустрия”, поясниха от Агрополихим. „В новото звено ще работят както дългогодишни служители на компанията с богат опит, така и новоназначени експерти, които ще се фокусират върху разработването и комуникацията на екологични и социални политики”, съобщиха от компанията.

Ако проявявате интерес към професионална реализация в сферата на агрохимията и желаете да се развивате в компания с лидерски позиции в областта, следете свободните работни позиции в Агрополихим в микросайта на дружеството в Борса.bg.

Начело на дирекцията е д-р инж. Мая Стефанова, която започва своята кариера в Агрополихим през 2007 г. като еколог, а от 2010 г. ръководи отдел „Екология“. Д-р инж. Стефанова има впечатляваща квалификация, включваща бакалавърска и магистърска степен по „Екология и опазване на околната среда” и „Техники и технологии за опазване на околната среда” от Техническия университет във Варна. През 2016 г. тя защитава дисертационен труд на тема „Климатични промени и възможностите за тяхното ограничаване“, свързана с производството на азотна киселина – дейност, от съществено значение за климата.

Устойчивостта като корпоративен принцип

„За нас в Агрополихим, въпросите за устойчиво развитие и опазване на околната среда не са нови. Те не произтичат само от регулациите на Европейския Съюз (ЕС), а са в основата на всяка наша дейност през последните 25 години”, сподели д-р Стефанова. „Ние вярваме, че успешният бизнес модел е устойчивият и това е водещият принцип при дефиниране на стратегическите цели на компанията”, подчерта тя.

Агрополихим 5.0: Нови стандарти за индустрията

С навлизането в новия си етап на развитие – т.нар. Агрополихим 5.0, компанията си поставя още по-амбициозни цели – научно обосновани и насочени към ефективно потребление на ресурси, управление на корпоративния въглероден отпечатък и опазване на биоразнообразието. През следващото десетилетие Агрополихим ще се стреми да идентифицира и разширява бизнес възможностите, които позволяват устойчив растеж и създават споделена стойност. Вярна на своето корпоративно мото „Make profit, share and have fun”, Агрополихим цели да повишава конкурентоспособността си чрез иновации и подобряване на социалните и екологичните условия в региона, укрепващи развитието и просперитета на местната общност.

„С новата дирекция „Екология и климатични промени” и амбициозните ни планове за бъдещето, Агрополихим не само затвърждава своята лидерска позиция в торовата и химическата индустрия, но и задава нови стандарти за отговорен и устойчив бизнес. Компанията ни продължава да доказва, че устойчивостта и иновациите вървят ръка за ръка, както и че успешният бизнес е този, който се грижи за околната среда и обществото”, допълниха още от дружеството.

Източник на снимковия материал: Агрополихим, canva.com

Тагове: HR, Агрополихим, кариера, производство, торове

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Агрополихим АД
https://agropolychim.bg