IMI България: Частичната работа от вкъщи обуславя по-ангажиран персонал с по-гъвкав баланс между работно и лично време

05.02.2021 г.4 мин.

„Завещанието на една пандемия: Ще се промени ли бизнес моделът?“

Въпросът за въздействието на коронависуса върху индустрията бързо зае централно място в глобалния обществен дискурс, поставяйки множество предизвикателства по отношение адаптирането към новите условия на фирмите от производствения сектор. Ето защо, ние, от Инженер.bg, решихме да разберем от първо лице какви са успешните практики на някои от лидерите в бранша. По темата днес разговаряме с HR екипа на Интегрейтид Микро-Електроникс България (IMI България) – гост в рубриката ни „Завещанието на една пандемия: Ще се промени ли бизнес моделът?“.

Мислите ли, че след затихване на ситуацията всички дейности ще се върнат към обичайния си преди това ред, или напротив – ще се променят коренно навиците и методите за работа на хората (в т.ч. начин на общуване, пътувания, работа от вкъщи и т.н.)?

„Интегрейтид Микро-Електроникс България е производствена компания, за която обичайният ритъм на работа означава присъствие на колеги – оператори, инженери и техници, на производствените линии. Дори в пиковите моменти на пандемията, при нас персоналът, пряко ангажиран с осигуряване непрекъсваемостта на производствения процес, продължи да работи при стриктно спазване на всички предписани противоепидемични мерки“, коментираха от компанията.

Коренна промяна настъпва по отношение организацията на работа на някои отдели като „Управление веригата на доставки“, „Човешки ресурси“, „Локално закупуване“, „Търговски отдел“ и „Проектни лидери“, при които естеството на задълженията дава възможност за пълна или частична дистанционна работа.

„Преките ръководители имаха задачата да оценят нуждата от физическо присъствие в заводите ни и да предложат график, който гарантира преди всичко здравето на хората, ефективната екипна работа и постигането на бизнес целите. Настроенията към новата за нас политика за „хоум офис“ бяха смесени в началото на епидемичната обстановка, но в течение на 2020 г. мнозинството от мениджърите преосмислиха и оцениха предимствата на работата от вкъщи за позициите, за които това е приложимо“, допълниха от IMI България.

Ежедневието на една част от служителите на компанията започва да протича във виртуална среда, като някои от тях се сблъскват за първи път с виртуално участие или провеждане на вътрешни обучения, интервюта, одити от клиенти от автомобилния бранш.

Склонни ли сте да запазите някои от наложилите се сега практики и за постоянно? Защо? Какви са позитивите за Вас?

Дори ситуацията да затихне, IMI България ще продължи да се стреми да извлича поуки от уроците на пандемията и да съхрани добри практики с цел повишаване безопасността и мотивацията на служителите си. „Определено политиката за работа от вкъщи е практика, която ще прилагаме активно и занапред, като ще преразглеждаме регулярно доколко релевантна е тя за различните нива специалисти в рамките на компанията. Позитивите от наша гледна точка са в посока по-ангажиран персонал с по-гъвкав баланс между работно и лично време“, категорични са от българското дружество на международния технологичен лидер.

Източник на снимковия материал: IMI България, freepik.com

Тагове: HR, Integrated Micro-Electronics (IMI), Интегрейтид Микро-Електроникс България, пандемия

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Интегрейтид Микро-Електроникс България ЕООД
http://www.global-imi.com/