Мултивак България: Разработваме съвременни машини и технологии за устойчиво, качествено и „зелено“ опаковане

15.03.2023 г.5 мин.

В процес на обсъждане е нов европейски екологичен закон, който се очаква да забрани разпространението на плодове и зеленчуци в пластмасови опаковки. По отношение на нетрайни продукти, като домати, грозде и т.н., е планирано той ще влезе в сила още в средата на 2023 г. За по-дълготрайни продукти, например кълнове, горски плодове и др., забраната за пластмасови опаковки вероятно да бъде въведена от средата на 2026 г. Като част от ангажимента си за налагане на екологични и устойчиви практики в индустрията, международният лидер в областта на опаковъчни решения Multivac развива успешни решения за устойчиво опаковане. Пример за опаковки с висока ефективност на материалите, рециклируемост и надеждно съхранение, което удължава срока на годност на хранителните продукти, е гамата PaperBoard. Повече подробности за техническите решения в областта, които утвърденият производител предлага, ще Ви разкажем в следващите редове.

„Част от „бестселърите“ ни за опаковъчния сектор са компактният трейсийлър  T 305, трейсийлърът за големи партиди TX 710, свободно конфигурируемата опаковъчна машина за термоформоване R 245, както и системата за визуална инспекция I 410, която е високопроизводително решение за контрол на качеството със собствен транспортен конвейер“, коментираха от екипа на българското дъщерно дружество пред Инженер.bg.

А ето и предимствата на всяко от представените решения:

Трейсийлърът T 305 е предназначен за автоматизация в малки производства. Този модел разполага с компактни размери, които позволяват монтирането му в помещения с ограничени габарити, без необходимост от допълнително разширение.

TX 710 е проектиран да решава предизвикателствата с опаковането на големи партиди от стоки. „Този модел впечатлява със своята иновативна машинна технология, цялостна сензорна система, интелигентно управление и висока степен на надеждност на процеса. Неговата функционалност е еталон за качество на опаковката и постоянно висока производителност на цикъла. Също така той разполага с вградена новаторска концепция за инструменти – X-tools, която допълнително гарантира гъвкавостта и качеството на опаковане. Биоразградимата целулоза, от която са направени тарелките, свидетелства за устойчивостта на опаковъчните процеси“, коментираха българските експерти.

„Машината R 245 се основава на иновативна технология за опаковане на пресни продукти в термоформовани опаковки. R 245 е свободно конфигуруема опаковъчна машина за термоформоване, която предлага широка гама от опции за оборудване. Освен това тя позволява ефективно производство на опаковки със сложни форми“, поясниха от българското дружество.

Системата за визуална инспекция I 410 е високопроизводително решение за контрол на качеството. Тя притежава собствен транспортен конвейер, по който опаковките се прехвърлят от транспортната единица нагоре по веригата или се подават ръчно. „Интелигентната система намира отлично приложение при опаковане на листни салати, както и за проверка на уплътнителния шев – като  протекция срещу замърсяване. Също така I 410 може да се инсталира в края на трейсийлър и система за етикетиране – с цел проверка на етикетите и печата“, добавиха още специалистите.

И още…

L 301 e рентабилно решение за етикетиране. Устройството поставя етикети с променливи данни (б.ред например датата на срока на годност). Интегрируемите контролери на устройството за етикетиране позволяват автоматизирането на множество задачи, като зареждане на оформление за печат или настройки по параметрите на L 301. Тези данни могат да бъдат запазени директно в каталога с информация за продуктите на TX трейсийлъра, което позволява ефективно и надеждно управление на устройството чрез контролния панел на трейсийлъра.

Източник на снимковия материал: Мултивак България, Multivac, canva.com

Тагове: Multivac, индустрия, машиностроене, Мултивак България, опаковане, производство, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Мултивак България ЕООД
bg.multivac.com/bg