Астел: Запазете качеството на продуктите при сушене с лиофилизатори CryoDryer на Gellert Engineering

24.11.2021 г.4 мин.

Какво е общото между кафето, ваксината срещу дребна шарка и храната за астронавти и военни? Всички тези продукти са третирани чрез т.нар. процес на лиофилизация за отделяне на съдържащата се в тях влага. От 1981 г. насам немската технологична компания Gellert Engineering разработва промишлени и лабораторни лиофилизатори с широк кръг на приложение, които на българския пазар предлага доказаното търговско дружество Астел. „За разлика от другите методи на сушене, при лиофилизацията рехидратираните продукти са с отлични качества и запазват оригиналната си форма. Независимо дали сте производител на специални храни или лекарства, този тип апаратура значително ще подобри работните процеси и предлаганите от Вас продукти“, коментираха специално за читателите на Инженер.bg от Астел, официален представител на Gellert Engineering у нас.

Лиофилизаторите представляват специални апарати, в които се извършва дехидратация при ниско налягане. При т.нар. лиофилизация (сублимационно сушене) продуктите първо се замразяват, а след понижаване на налягането съдържащата се в тях замръзнала вода сублимира директно от твърдо в газообразно състояние. Това прави процеса особено подходящ за третиране на течни водоразтворими проби с приложение в сектори като хранително-вкусова и химическа промишленост, селско стопанство, медицина и фармацевтика.

Производствените лиофилизатори, разработка на Gellert Engineering, могат да обработват от 100 до 600 l вода. Те са базирани на технология с една камера с рафтове, чиято площ варира от 10 m2 до 60 m2. След завършване на лиофилизацията, охлаждането на продуктите се осъществява посредством въздушна система, но процесът може да бъде подпомогнат от хибридна водна система по желание на клиента. „Производителят предлага също и опция за оборудване на камерата с втора врата за пренасяне на продуктите в отделно стерилизирано помещение. Системата може да бъде изработена и в мобилен вариант“, обясниха специалистите от Астел.

Технически характеристики на лиофилизатор CryoDryer 100:

 • Капацитет на ледения кондензатор: 100 kg;
 • Производителност на кондензатора: 80 kg/24 h;
 • Температура на кондензатора: от -50 °C до -80 °C;
 • Обем на камерата: 3000 l;
 • Размери на камерата: 1300×2400 mm;
 • Размери на рафта: 800×2000 mm;
 • Брой рафтове: 7 + 1;
 • Площ на рафта: 10 m²;
 • Разстояние между рафтовете: 40 mm;
 • Температура на рафта: от -35 °C до +40 °C (при температура на кондензатора -50 °C)
 • Точност на температурата на рафта: ± 2 °C;
 • Охлаждаща система: въздушно охлаждане (водно охлаждане по избор).

Gellert Engineering произвежда също лиофилизатори с по-малък капацитет, вариращ от 5 до 20 kg, с рафтове с площ от 2 до 4 m2. „Пилотните и лабораторните апарати са подходящи за разработване на продукти, но и за производство на малки количества. Симулирайки работата на промишлените агрегати, този тип лиофилизатори за подходящи за създаване и тестване на рецепти, които производителите могат впоследствие да прехвърлят на по-големи системи“, добавиха още от българската фирма.

Източник на снимковия материал: Астел, Gellert Engineering, freepik.com

Тагове: Астел, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Астел ЕООД
http://www.astelbg.com/