iNELS: Домашната автоматизация е все по-достъпно решение за ефективност и комфорт. Вижте още от тенденциите за 2023 г.

14.03.2023 г.8 мин.

Вече Ви разказахме за тясната връзка между напредъка на технологиите и възхода на сградната автоматизация, в частност на „умните“ домове. Също така Ви представихме пет от тазгодишните тенденции в домашната автоматизация – подробности за които ще откриете ТУК. А сега ще Ви запознаем отблизо и с останалите тенденции за 2023 г. Специалистите от iNELS – бранда за интелигентни системи за управление и контрол на доказаното търговско и инженерингово дружество ЕЛКО ЕП, коментираха пред Инженер.bg темата с любопитна информация. Сигурност в сградите, грижа за здравето, ефективност в осветлението, широко използване на облачни услуги – „умните“ системи за управление обхващат всичко това. Продължете с четенето, за да разберете повече как иновациите се превръщат в достъпна реалност за по-добър живот.

Кои са останалите тенденции в сградната автоматизация за 2023 г.?

  1. Все по-усилено  използване на смарт технологиите като гаранция за сигурност

Преди време „домашна охрана“ означаваше притежание на скъпа алармена система или просто табелка „Зло куче“. Към днешна дата ситуацията е далеч по-различна. С напредъка на технологиите алармените системи се усъвършенстват и стават все по-достъпни. Най-добрите системи за сигурност са се превърнали в стандарт за съвремието ни. Те включват в състава си комбинация от аларми, детектори и видеонаблюдение, което разпознава лица и всякаква дейност.

„Най-добрите видео домофони Ви известят моментално за засичането на посетител, който наближава вратата Ви. Дори не се налага той да използва звънеца, „умната“ система записва със снимки и звук всяка настъпила ситуация. Автоматичните ключалки също увеличават популярността си. Те позволяват отварянето на врата чрез приложение – „спасение“ за хората, които постоянно си губят ключовете. Освен това тази опция е много практична за случаите, в които искате да дадете достъп на някого от разстояние, например чистачка, детегледачка или да отворите специален сейф за доставки до вратата на куриер – възможностите са огромни“, споделиха специалистите от ELKO EP.

  1. Здравословен начин на живот? Автоматизацията го превръща в лесно постижима цел

С повишаването на средната продължителност на живота, високите технологии за здравни грижи се превръщат във все по-приоритетни. Всъщност, те са и една от причините за ръста в средната възраст – т.нар. уелнес устройства ни помагат да водим по-здравословен живот. Към тях спадат интелигентни уреди, които следят кръвното налягане, нивата на кислород в кръвта, цялостното усещане на тялото и др. Смарт технологиите са отговорни и за здравословната обстановка в дома Ви – например за контрола върху чистотата на въздуха. „Умните“ детектори за запрашеност засичат нивото на замърсяване по няколко различни показателя. Посредством тази информация, системата автоматично регулира вентилацията, като използва пречистватели на въздух, обезвлажнители и овлажнители, а хората с алергии най-сетне могат да си отдъхнат“, поясниха българските експерти.

Добрата форма не зависи само от здравословната обстановка и активностите във фитнеса. Тя е следствие от цялостното усещане за комфорт. Домашната автоматизация позволява свързването на бани, вани и душове с подходящо цветно осветление, озвучаване и температурен контрол, така че да си гарантирате истинско спа изживяване в уюта на дома.

  1. От лукс в стандарт: Автоматизацията на осветлението набира все по-голяма популярност

„Въпреки че сградната и домашната автоматизация се използват широко, все още смарт  осветлението  се  възприема от повечето хора като излишен лукс. Това се дължи на факта, че потребителите не си дават сметка, че „умното“ осветление е неизменна част от автоматизацията на дома. Интегрирането на интелигентни системи само по себе си означава създаване на цялост, а светлината е съществен елемент, който има влияние върху работоспособността, здравето и доброто Ви настроение“, споделиха от българското дружество.

„Автоматизацията на осветлението iNELS дори защитава дома Ви – интелигентните настройки ѝ позволяват да имитира движение на хора, дори когато реално няма никой вкъщи. RGB и димируемото осветление пък са полезни във всяка ситуация. Чрез тях можете да зададете плавно димиране, докато се готвите за сън, както и плавно увеличаване на осветеността, когато се събуждате, като си гарантирате комфортно начало и край на деня. Освен това с професионалната автоматизация, която интегрира осветлението към други устройства, имате възможност автоматично да изгасите светлината и дори осветлението да се саморегулира в зависимост от позицията на слънцето“, заявиха още от ЕЛКО ЕП.

  1. Облачни услуги – необходима оптимизация, за да стане автоматизацията все по-разпространена

„В близкото минало внедряването и потреблението на различни системи за автоматизация, сигурност и защита се реализираше със сложни настройки, при това зависимо от интернет доставчиците. Съвременните облачни технологии обаче оптимизираха настройките, като ги направиха в пъти по-лесни и много по-независими от тези на хардуера за достъп до интернет. Това не само че понижи разходите за настройка, но и позволява отдалечена диагностика и лесна поддръжка“, категорични са българските специалисти.

Повече подробности за предимствата на облачните услуги ще научите ТУК.

  1. Единен стандарт – иновация в полза на потребителите

Все още всеки производител на хардуер и софтуер за автоматизация, климатизация, охранителни и други системи разработва и произвежда затворени системи. Техният недостатък от гледна точка на потребителите и интеграторите е ограничената съвместимост, или иначе казано затворените системи работят само с устройства и приложения на производителя или на избрани партньори. Така се усложнява интегрирането на смарт системи от различни производители или на вече закупени устройства, но това няма да е за дълго.

„В момента се работи по създаването на единни стандарти, които посредством употребата на облачни технологии ще обединят производителите. Благодарение на стандартите потребителят ще получи цялостен резултат – климатизация, осветления, слънцезащита, домашни уреди, мултимедия, охранителна система  и дори смарт контрола върху автомобилите ще се осъществява чрез едно единствено  приложение. Пример за такава система е Home assistant“, поясниха от ЕЛКО ЕП. 

Източник на снимковия материал: ЕЛКО ЕП (ELKO EP), iNELS, canva.com

Тагове: ELKO EP, iNELS, домашна автоматизация, Елко ЕП България, инженеринг, облачни услуги, сградна автоматизация, сигурност в сградите, система за управление, умен дом

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Елко ЕП България ООД / iNELS
www.elkoep.bg