Трокут Тест Груп: Измерване на твърдост или микроскопски анализ? А защо не и двете със серията Qness 60 EVO A/A+ на QATM

25.01.2021 г.7 мин.

Серията Qness 60 EVO A/A+ на компанията QATM извежда измерването на микротвърдост на съвсем технологично ниво. Тези лабораторни устройства от най-висок клас са последно поколение измервателни уреди, които съчетават в себе си най-доброто от двете области – измерване на твърдост и микроскопски анализ без компромиси и с максимално удобство при работа с тях. „Иновативният модел „A“ за измерване на твърдост по Бринел/Кнуп/Викерс осигурява оптимизирано автоматизирано измерване и предлага високопрецизен контрол на позиционирането за всички системи с три оси. Гъвкавите възможности за последователно преместване по осите XYZ с хиляди точки за анализ позволяват изключително висока производителност на лабораторията без намеса на оператор. От своя страна, революционната оптична система с цветна камера осигурява възпроизводими и надеждни резултати всеки път“, коментираха за Инженер.bg от фирма Трокут Тест Груп, която предлага пълна гама висококачествени машини за подготовка на металографски проби и оборудване за изпитване на твърдост на компанията QATM.

Революционна оптична система

„Оптичната система на обективите, която е собствена разработка на QATM, създава нов стандарт в тази област. Освен с цел осигуряване на кристално ясно изображение за измерване на микротвърдост, за осветлението на Кьолер се използва бяла LED светлина и моторизирано задвижване на блендата, което гарантира идеален контраст дори за изображения с голямо увеличение“, допълниха от Трокут Тест Груп. За осъществяване на структурния анализ се прилага серия от цветно коригирани висококачествени обективи. Потребителите могат и да избират между двете оптични системи на камерите.

„Утвърдени специалисти в металургията са на мнение, че качеството на изображението, осигурено от Qness 60 EVO за измерване на твърдост по Викерс/Кнуп/Бринел, е сравнимо във всички аспекти с това на високотехнологичните микроскопи на утвърдени производители“, поясниха от Трокут Тест Груп. Актуалната концепция и новите лещи в оптичната система позволяват на устройството да отговаря напълно, дори на най-строгите физически изисквания за „дефиниране на тестовата система“ в съответствие с DIN EN ISO6507-1/2: 2018.

Осемпозиционна револверна глава за смяна на инструментите

В ултрамодерната револверна глава на уреда могат да се разположат до 8 различни индентори или обективи. Компактната конструкция, която е наклонена под ъгъл от 20°, гарантира много добър поглед върху тестовото пространство.

Важно е да се отбележи, че неотдавна разработените модули за измерване на твърдост служат като модулни държачи на инденторите, като позволяват надграждане на тестовото оборудване (в режим Plug-and-Play) за измерване на твърдост също по Бринел и Кнуп в произволен момент след доставката“, информираха от Трокут Тест Груп.

Интерактивен софтуер за всички версии


Софтуерът Qpix Control2 е пионер в областта на ултрамодерното софтуерно обезпечение на уреди за измерване на твърдост. Той е разширен с включването на интелигентни инструменти за измерване на ъглови и линейни величини и дава отлична възможност за създаване на шаблони, а вече и за тестване на заваръчни шевове (модели A/A+). Освен това, опционалните софтуерни модули INSPECT могат безпроблемно да бъдат интегрирани в общата операционна инфраструктура за:

 • Фазов анализ;

 • Измерване дебелината на слоеве и покрития;

 • Анализ на размера на структурното зърно.

Точно позициониране и голямо тестово пространство

И трите оси на уредите са стандартно оборудвани с оптична система за директно измерване на позиционирането. Осите и револверната глава могат да бъдат позиционирани с точност до 1.5 μm, така че да бъде постигнато многократно и прецизно измерване на тънки слоеве, специални тестове или установяването на координатите за анализ.

Различни тестови височини

Уникалната конструкция на високодинамичната револверна глава за смяна на инструментите позволява позициониране на пробните образци на различни височини в тестовата зона. Иновативната технология CAS предпазва устройството от стълкновения.

Оптимизирана ефективност и шумоизолиран дизайн

Оптимизираните параметри на тестване и по-кратките интервали за серийно автоматично фокусиране, регулирането на яркостта и анализът на изображението способстват за постигане на ненадминат по продължителност цикъл в условията на ежедневна работа с новите тестери за измерване на твърдост по Бринел/Кнуп/Викерс EVO. Те са още по-бързи от предишния модел. Допълнителна полза от новата концепция на уреда е акцентът върху намалените нива на шум при работа и движение, което ги прави особено подходящи за използване в лабораторни условия.

Предимства на Qness 60 A/A+ EVO:

 • Широк диапазон на тестовото усилие (0.25 g – 62.5 kg);

 • Включен сертифициран по ASTM + DAkkS индентор за измерване на твърдостта по Викерс;

 • Динамична 8-позиционна револверна глава за смяна на инструмента;

 • Бяла LED светлина с моторизирана бленда;

 • Софтуер Qpix Control2 с интуитивни 3D елементи за управление;

 • Възможност за микроскопски функции чрез софтуерния модул INSPECT;

 • Напълно автоматизирани цикли на тестване и анализ без оператор;

 • Управление по XYZ осите чрез оптична система за директно измерване на преместването (разделителна способност 0.5 µm);

 • Само за вариант A+: камера с автоматично получаване на изображението на образеца (49 x 37 mm).

Източник на снимковия материал: Трокут Тест Груп, QATM

Тагове: QATM, контролно-измервателна апаратура, процесна автоматизация, Трокут Тест Груп

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Трокут Тест Груп
www.trokuttest.com