Румяна Петева от Каменица: Към всеки един човек трябва да подходиш по уникален начин и това е интересното в HR професията

04.08.2022 г.6 мин.

Румяна Петева, Бизнес партньор Човешки ресурси „Верига на доставки и поддържащи функции“ в Каменица гостува в рубриката „Аз, HR специалистът“.

По време на пандемията от Ковид-19 интервютата с кандидати за работа, проведени в кола, сред природата или от обществени места, се превърнаха в практика, а с тях и всякакви непривични моменти“, разказва г-жа Румяна Петева, Бизнес партньор Човешки ресурси „Верига на доставки и поддържащи функции“ в Каменица, най-старата пивоварна в България, част от структурата на втората по големина бирена фабрика в Обединеното кралство и лидер в Централна Европа Molson Coors Beverage Company.

Госпожа Петева е следващият гост в инициативата ни „Аз, HR специалистът“, в която Ви запознаваме с хората, които помагат на инженерите и техническите специалисти да започнат своя професионален път в една компания, а именно – експертите по човешки ресурси. За екипа ни „Аз, HR специалистът“ е важно начинание, с което желаем да помогнем за „разчупване на ледовете“ и да улесним първата и често определяща среща на HR специалистите с кандидатите за работа в една компания.

Кои са най-важните качества, които успешният HR специалист притежава според г-жа Петева и какво я кара да се усмихва често, вижте в следващите редове.

Румяна Петева

Бизнес партньор Човешки ресурси „Верига на доставки и поддържащи функции“ в Каменица

Образование: BA in International Hospitality Management, Griffith College Dublin, Ireland

Избрах професията HR специалист, защото...

...обичам работата с хора – към всеки един човек трябва да подходиш по уникален начин и това е интересното в тази професия. Нещо повече – няма идентични ситуации и казуси. Възможността да учиш и да се надграждаш всеки ден е огромна, както и динамиката на бизнеса, в който работя.

Трите най-важни качества, които притежава успешният HR специалист, са...

...обективност, гъвкавост и стратегическо мислене.

Обективни, но и честни, открити, дисциплинирани, дискретни, справедливи – работим еднакво близо с хората и с бизнеса, като истински посланици на нашите ценности, за да изградим доверие в компанията.

Гъвкавост – готовност да се адаптираме бързо към променящата се работна среда, да сме няколко стъпки напред и да спомагаме процесите по промяна за хората.

И не на последно място – стратегическо мислене – няма как да си гарантираш устойчиво развитие и просперитет без поглед към бъдещето и голямата картина, така че компанията да се развива напред.

На работното място се мотивирам...

...от успехите ни като екип, от новите предизвикателства, от възможността да уча от прекрасни специалисти във всяко едно отношение, от възможностите пред мен за развитие и израстване.

Колегите ми не подозират за мен, че...

Трудно ми е да отговоря на този въпрос – аз съм открит човек, с екипа работим от дълги години заедно и знаем много неща едни за други. Нещо повече – познаваме се отлично и се подкрепяме и допълваме.

Това, което ме кара да се усмихвам често, е...

...животът като цяло. Аз съм позитивен и усмихнат човек по природа. Радвам се на малките неща, на красивия залез, на времето, прекарано с любимите хора, на игрите с децата ми.

Веднъж по време на интервю за работа...

Може би сега, по време на пандемията от Ковид-19, имаме много примери за предизвикателни, комични и не толкова комични ситуации. Не мога да се досетя за конкретен случай, но интервютата в кола, сред природата или от обществени места станаха практика, а покрай тях и всякакви непривични моменти – прекъсвания, шумове, безкрайни повторения и т.н. Може би добър пример е едно дистанционно интервю с кандидат, на което всички от страна на компанията бяхме с маски. Няколко седмици по-късно кандидатът дойде на второ финално интервю в пивоварната и се запознахме буквално наново, защото мерките бяха паднали и най-накрая можехме да си видим лицата наистина.

Ако аз съм на интервю за работа,...

...ще бъда себе си, ще бъда открита и ще се опитам да дам възможно най-добра представа за мен. Разбира се, ще нося и тайното си оръжие – усмивката.

Продължавайте да следите нашите виртуални страници за още вдъхновяващи и забавни срещи в „Аз, HR специалистът“.

Ако проявявате интерес към дейността на Каменица и към възможностите за професионална реализация, които предлага, проверете свободните работни места в компанията като разгледате нейния микросайт в Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: личен архив, Каменица

Тагове: HR, индустрия, Каменица, кариера

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Каменица АД
http://kamenitzacompany.bg/web/