Астел: Алвеограф Alveolab на Chopin Technologies анализира прецизно и лесно параметрите на тесто

19.04.2021 г.4 мин.

Френското дружество Chopin Technologies има почти 100-годишна експертиза в разработването на оборудване за осигуряване качеството на зърнени култури, брашно и свързаните с тях продукти. Аналитичната апаратура на компанията помага на производители от хранително-вкусовата промишленост по целия свят да отговорят и на най-строгите международни стандарти. „Такъв тип апарат е алвеографът Alveolab, който се използва за анализ на вискоеластичните свойства на тестото. Той намира широко приложение при охарактеризиране на жито и брашно, както и за гарантиране качеството на продукти съгласно наложените стандарти“, коментираха за Инженер.bg от доказаната българска търговска кампания Астел, официален представител на Chopin Technologies за България.

Алвеографът представлява лабораторен апарат, измерващ вискоеластичните свойства на балон от тесто, който се надува под въздействието на подадено налягане. Чрез извършване на такъв вид тестове с Alveolab се възпроизвежда деформацията на тестото по време на ферментация в резултат на отделящия се въглероден диоксид. Така производителите от хранително-вкусовата промишленост имат възможността да следят важни за качеството на тяхната продукция структурно-механични (реологични) параметри.

„Основни параметри са устойчивостта на тестото на деформация (P), разтегливостта, показваща максималния обем въздух, който може да се съдържа в балона (L), както и здравината на тестото по време на изпичане (W)“, обясниха специалистите от Астел.

Тестът с апаратурата на Chopin Technologies е изключително лесен за изпълнение, изискващ само смесването на брашно и подсолена вода, от които се подготвят калибрирани парчета тесто. Всяка готова проба се надува под налягане автоматично от Alveolab, докато полученият балон с въздух се спука. Измерваните параметри се изобразяват графично в реално време на свързан към апаратурата монитор, а в края на тестването се генерира стандартен сертификат за анализ, към който лесно може да се добави името и логото на съответния производител.

Методът, използван при Alveolab, съответства изцяло на всички съществуващи международни стандарти, включително: AACC № 54-30A, AFNOR № V03-710, ICC № 121, GOSTR 51415-99 и NF EN БДС ISO 27971.

Приложна област на алвеографа Alveolab:

  • Охарактеризиране на жито и брашно според тяхното приложение;
  • Качествен контрол на жито и брашно;
  • Измерване въздействието на различни добавки;
  • Измерване въздействието на съдържащия се глутен върху еластичността на тестото;
  • Смесване на жито или брашно;
  • Осигуряване на съответствие към конкретни спецификации.

„Апаратът намира приложение и в зърнобази и в мелници при класифициране на брашно по реологични показатели. Гарантирайки висока ефективност и точност на измерване, Alveolab осигурява на производителите на тестени продукти силно конкурентно предимство чрез спазването на всички установени международни стандарти“, добавиха в заключение от Астел.

Източник на снимковия материал: Астел, Chopin Technologies, pixabay.com

Тагове: Chopin Technologies, Астел, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Астел ЕООД
http://www.astelbg.com/