Стадионът на Борусия Дортмунд предлага комфорт и енергийна ефективност без аналог с помпените решения на Wilo

30.05.2019 г.6 мин.

In Macedonian


В дните, в които живеем, екологичната отговорност отдавна не е задача, която стои само пред големите производствени предприятия. А пример за това е не кой да е, а един от любимците на футболните запалянковци по цял свят – Борусия Дортмунд. „След приключването на третия етап от разширението на отборния стадион в Дортмунд, Германия, спортното съоръжение се нарежда сред най-големите стадиони в Европа. За безпроблемното му функциониране и високото ниво на комфорт спомага интелигентната помпа Wilo-Stratos MAXO, която при това предоставя висока енергийна ефективност и осигурява „зелена“ среда“, съобщиха за Инженер.bg от Вило България – дъщерно дружество на немския производител у нас.Атмосфера, която само една футболна арена може да постигне” – така е описан Signal Iduna Park на 2 април 1974 г., когато е „освещаването“ му в приятелски мач между Боруся Дортмунд и ФК Шалке 04. Осемте жълти прожектора, които се извисяват на височина от 62 m, са отличителна черта на пейзажа в Дортмунд. С капацитет от 81 365 зрители, стадионът е най-големият в Германия.


Ако преди 50 години бяхте разказали на гостите и феновете за съоръжение от същия мащаб със стъклена фасада и подово отопление, вероятно щяхте да срещнете единствено недоумение. Но днес стадионът е реалност именно в този му вид“, разказаха от Вило България. В същото време от футболния клуб се отнасят изключително сериозно към отговорността, която носят, като значим спортен бранд за околната среда. „Във време на все по-оскъдни ресурси и нарастващо замърсяване, за нас е от съществено значение да поемем и да се справим с екологичните последици”, заявяват от клуба. „Смятаме, че отговорното използване на енергията и свързаното с това намаляване на вредните емисии са нашите основни и съществени икономически цели. Това включва повишаване на енергийната ефективност“, добавиха още от офиса на Wilo у нас.В смисъла на тези думи, едно от засегнатите направления са именно ВиК и ОВК системите на стадиона. По отношението на снабдяването с вода и нейното отвеждане, съоръжението има силно разнороден профил. По време на играта водопотреблението намалява значително, но се увеличава драстично на полувремето поради тежкото натоварване. В продължение на години домът на Борусия Дортмунд разчита на енергийно-ефективните, надеждни и висококачествени продукти на Wilo – технологична компания също от Дортмунд. Решенията на Wilo създават „зелена“ среда от водоснабдяването за VIP ложите, до отоплението на съблекалните и осигуряването на топла вода.


От 2019 г. новият модел на Wilo – Stratos MAXO, осигурява водоснабдяване и за легендарната южна трибуна, известна като „Жълтата стена“. „Този модел е една от първите smart помпи в света и поставя нови стандарти в енергийната ефективност. Благодарение на напълно оптимизираните и иновативни енергоспестяващи функции, като Multi-Flow Adaptation и No-Flow Stop, се постига индекс на енергийната ефективност (EEI) от ≤ 0.19 до ≤ 0.17”, коментираха от Вило България.


Wilo-Stratos MAXO е помпа с впечатляващи възможности за свързаност, което позволява да бъде по-гъвкаво интегрирана в голямо разнообразие от приложения. Тя може да бъде интегрирана в система за сградна автоматизация или да се управлява чрез мобилно приложение – във всички случаи Wilo използва интелигентни технологии, за да осигури последно поколение комуникационни възможности.Обновена версия на приложението Wilo-Assistant


Един от вариантите за управление на помпената система е приложението Wilo-Assistant, чиято най-нова версия предоставя всичко за високоефективната помпена технология, директно на смартфон или таблет. „Предишната версия на приложението е вече обновена с нов дизайн и интуитивното ръководство за потребителя, нови функции и свързващи решения, които още повече улесняват ежедневната работа операторите“, посочиха от българското дружество. Обектите и работните параметри могат да бъдат наблюдавани и контролирани в реално време. Но приложението осигурява и предварителна помощ – например при планиране и избор на помпа, по време на монтаж и пускане в експлоатация, както и по време на работа.


Ето как английският вестник Times нарече Signal Iduna Park „най-добрия стадион в света“ заради неговите безаналогови атмосфера и удобства…


Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo, Signal Iduna Park

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вило България ЕООД
http://www.wilo.bg/