Вентех: Как се преработва водата, за да се използва многократно в хранително-вкусовата промишленост?

22.06.2020 г.5 мин.


Водата като количество, качество и състав, е от решаващо значение за много и различни индустрии, но най-голямо влияние може би оказва върху хранително-вкусовата промишленост (ХВП). Там тя е необходима както като неизменна съставка, така и за технологичните процеси, свързани с измиване на продукцията, хигиена на машините, охлаждане и др. Но какво могат да направят производителите на храни и напитки, за да оптимизират употребата на вода, а оттам и цялостната си дейност? Инженер.bg потърси отговор на този въпрос от специалистите от фирма Вентех доказана българска компания в областта на водообработката.Използвайте водата повторно, колкото се може повече


„Един от най-добрите методи за намаляване на количествата потребявана вода в ХВП е повторната ѝ употреба. За щастие има достатъчно разнообразни възможности, с които да се изготви най-подходящата технологична схема за конкретното предприятие, така че да се достигне нужното качество на водата“, заявиха от Вентех.


UV дезинфекцията участва и от двете страни на уравнението


Използвайки един или няколко вида лампи, UV системите излагат водата на ултравиолетова светлина за няколко секунди, с което се постига дезинфекция. Това е лесен и ефективен начин за неутрализиране на вредните патогени, като същевременно действа като екологична алтернатива на пречистването с химикали.


„Все по-голям брой производители на млечни продукти прилагат UV вместо топлинна обработка на водата, за да се съобразят с правилата за преработка на мляко от клас А за международни доставки. От мандрите се изисква да пастьоризират водата, която ще контактува със същите повърхности като млякото. През последното десетилетие UV дезинфекцията е добавена като одобрен метод“, обясниха от Вентех.Ултрафилтрация и обратна осмоза  размерът на порите има значение


Ултрафилтрацията (UF) е друга доказана технология, подходяща като част от схема за повторна употреба на вода. При нея водата преминава през полупропусклива мембрана, като по този начин се отстраняват замърсителите. „Това, което е важно при UF инсталациите, е здравината на мембраните, тъй като от тях зависи оптималната работа и постигане на най-ниските възможни дългосрочни разходи за експлоатация и поддръжка“, коментираха специалистите.


Обратната осмоза също е мембранна технология, подобна на UF, но с много по-малки пори, която може да премахва и разтворените твърди частици  нещо, което не може да се постигне с ултрафилтрация.


Други подходящи технологии при пречистване на вода за повторна употреба:


Окисление  Процес за получаване на мощния хидроксилен радикал. Три окислителя са много ефективни: озон, водороден пероксид и ултравиолетова светлина. Могат да се използват в различни комбинации един с друг  въпреки че озонът е възможно да се използва и сам  за получаване на молекулата на хидроксил радикала.


Активен въглен  използва се за адсорбиране на естествени органични съединения, съединения с вкус и мирис и синтетични органични химикали. Ефективен е, тъй като е силно порест материал и осигурява голяма повърхност, по която замърсителите могат да адсорбират.Повече информация за Вентех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: pexels.com, freepik.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
http://www.ventech.bg/