БиблиотекаКлючове и контакти

АС-ДС: Миниатюрният автоматичен прекъсвач серия SH на ABB – всеки е чувал за него, но не всеки знае какво прави той

7 мин.


Миниатюрните автоматични прекъсвачи (MCB) от серията SH на ABB са надеждно решение за защита на жилищни електрически инсталации. ABB използва дългогодишния си опит в производството на MCB, за да създаде продукт, който комбинира в себе си оптималните функции, подходящи за жилищна употреба. „Гамата Compact Home е многофункционална, като предоставя на потребителите оптимално решение за защита срещу претоварване на електрическата инсталация. Изделията се предлагат с крива на изключване тип B и C и максимален ток на изключване между 3 и 6 kA. Номиналните токове са ограничени от 6 A до 40 A, като това е най-често срещаният диапазон в жилищните приложения“, коментираха за Инженер.bg от фирма АС-ДС, която предлага продуктите ниско напрежение на ABB.Представете си, че живеете в апартамент, построен някъде през 60-те години на миналия век. Навън е пролет и точно тази вечер вие сте решили да направите набързо прословутото пролетно почистване. За да ви е приятно, сте си подготвили любим плейлист с MP3-ки на компютъра и музиката звучи във всички стаи. Пълните съдомиялната машина и я включвате, междувременно натискате старт бутона и на пералнята и чак тогава вадите прахосмукачката и започвате почистването. Но само след малко чувате едно кратко „щрак“ – осветлението угасва, музиката се чува само в някои от стаите или изобщо я няма, пералнята и съдомиялната са спрели, а прахосмукачката не дава признаци на живот. Това Ви нервира и се опитвате да разберете какво се случва?! Обикновено „причината“ бързо става ясна. Онова „нещо“ на стената е изключило. И така, Вие го включвате отново, но след малко то отново изключва, за да избегне претоварването.


Но какво всъщност се случва?


Досадно е, но днес очевидно няма да завършите почистването на апартамента Ви. Миниатюрните прекъсвачи на ABB, за щастие, ще предпазят Вашата инсталация от претоварване и късо съединение дори ако изключвателят бъде принудително застопорен във включено положение. Това са т. нар. миниатюрни автоматични прекъсвачи (MCB) с механизъм за свободно разединяване. Дори ако пръстът Ви държи превключвателя във включено положение, вътрешният механизъм ще се задейства и ще гарантира безопасно изключване на претоварената верига.


Какво точно прави MCB?


Краткият отговор: предпазва проводниците от претоварвания и къси съединения. Когато погледнем вътрешността на един MCB, можем да видим как всъщност работи.


За защита от претоварване решаваща роля има температурата на биметалния елемент, през който преминава токът (жълта зона). Ако номиналният ток – токът, за който е проектиран прекъсвачът, се повиши леко, биметалният елемент се нагрява в по-голяма степен и след определен период от време това води до превключване на комутационния механизъм.


„Защитата срещу късо съединение се намира в електромагнитната намотка (т.нар. зелена зона). В случай на късо съединение токът се повишава много рязко и намотката създава магнитно поле, което едновременно задейства превключващия механизъм и отваря контактите чрез механизъм за бързо разединяване. Допълнителното бързо разединяване за отваряне на контактите в случай на късо съединение спомага за свеждане до минимум на енергията на късо съединение, което от своя страна поддържа възможно най-ниското напрежение, на което са подложени проводниците“, поясниха от AC-DC.


И в двата случая, т.е. късо съединение или претоварване, процесът на изключване води до възникването на волтова дъга между контактите на MCB прекъсвачите. Тази дъга всъщност има обратен ефект, когато се опитвате да разделите двете вериги. За да се загаси дъгата, която е с температура над няколко хиляди градуса по Целзий, тя трябва да бъде насочена далеч от контактите, над направляващите пластини към дъгогасителната камера (т.нар. синя зона). В камерата вече бившата мощна електрическа дъга се разделя на няколко по-малки дъги, докато възбуждащото напрежение вече не е достатъчно и те биват погасени.


Днес миниатюрните автоматични прекъсвачи MCB се инсталират във всички жилищни, офисни и административни сгради, хотели и т.нат., предпазвайки електрическите инсталации от повреда. Изобретението, патентовано през ноември 1924 г. от Хуго Щотц и неговия главен инженер Хайнрих Шахтнер, направило бързо развиващата се електрификация на частни домове все по-безопасна и по-ефективна. „През изминалите близо 100 години ABB Stotz-Kontakt е произвела над един милиард автоматични миниатюрни прекъсвача, усъвършенствайки непрекъснато продуктите и разширявайки лидерските си позиции в тази технология. В наши дни тези MCB се произвеждат в завода на ABB в Хайделберг, който наскоро бе удостоен с награда Industry 4.0 за своето авангардно производство“, заявиха в заключение от доказаната българска инженерингова компания.


Повече информация за АС-ДС ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: АС-ДС, ABB

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сградите

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019