Моделирането с BIM при проектиране и строителство набира все по-голяма популярност в България

08.02.2017 г.4 мин.

Моделирането с BIM (Building Information Modeling) при проектиране и строителство набира все по-голяма популярност в България, показва проучване на Инженер.bg, което проведохме по идея на Hoval България, озаглавено „3D моделиране с REVIT“.


Според проучването над 71% от българските фирми, включили се в изследването, използват BIM файлове в работата си, но голяма част от респондентите смятат, че не разбират REVIT напълно и имат нужда от обучение, консултации и създаване на стандарти за работа. Въпреки това всички респонденти са на мнение, че всеки лев, вложен в BIM, се връща многократно.Въпросите в анкетата бяха насочени основно към BIM файловете и практическото им използване. Попитахме респондентите как биха оценили знанията си спрямо BIM файловете и до каква степен ги прилагат в работата си; какъв софтуер използват за проектиране на ОВК инсталации и как оценяват BIM за ОВК планиране.Какво коментираха проектантите по ОВК и архитектите?


„Ние сме малко проектантско бюро и отскоро използваме REVIT за моделиране. Изключително улеснява работата ни и резултатите са много добри. В началото беше малък ад, но след това си намерихме BIM консултант, който ни написа стандарти, планове за работа, научи ни да използваме софтуера и т.н.“, споделя проектант.


„Абсолютно всички позитиви за BIM, за които четем в интернет, са постижими и това го казвам от личен опит. За съжаление материята на BIM е доста тежка, обемът знания, които трябва да имаме е много голям и се иска доста работа от наша страна да догоним западните си колеги“, смята архитект.


“Последният проект на офис сграда реализирахме изцяло в BIM среда и BIM мениджмънт. Изключително висока оценка даваме за всички инсталации, не само за такива за ОВК“, коментира мениджър в строителния бранш.


„Надявам се строителният и инвестиционният сектор в България да проумеят, че иновациите и технологиите носят печалби и нови пазари“, споделя мениджър.


Това са само част от интересните мнения на проектанти, архитекти и мениджъри в ОВК сектора, които събрахме.Проучването се базира на данни, набрани чрез онлайн анкета, която изготвихме със съдействието на Hoval България, компания предоставяща освен класическите DWG файлове, вече и 3D/ BIM файлове за 3D моделирането с REVIT. Анкетата разпространихме във всички канали на Инженер.bg в социалните мрежи – Facebook, LinkedIn, Twitter и Google+. В проучването се включиха архитекти, строители и проектанти от ОВК сектора, сред които 47.4 % са проектанти, 26.3 % са мениджъри от различни нива в индустрията и строителството и 26.3% сръководители на проекти.Ние от Инженер.bg ще продължим да следим тенденциите в проектирането и да информираме нашите читатели и партньори с актуална и коректна информация, за да бъдете сред първите в пазарното състезание! Следете ни и в социалните мрежи, където можете да споделяте и вашето мнение относно тези или други въпроси!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Hoval България 

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg