Надеждна превенция срещу Легионела с термична дезинфекция на сградната инсталация и MTCV вентили на Danfoss

23.06.2020 г.6 мин.


Дори и в периода на физическа изолация, фирма Данфосс, сегмент Отопление, остана близо до своите партньори, като проведе редица уебинари по актуални теми. Едно от събитията разгледа проблема с Легионелата в сградните инсталации за битова гореща вода (БГВ) и неговите решения, разработени от международния производител на регулиращо оборудване Danfoss. Ето какво научи екипът на Инженер.bg от инж. Гергана Константинова, която бе основен лектор на уебинара.„Нашата основна теза е, че чрез балансирана система за БГВ ще постигнем комфорт, ще намалим разходите на вода, както и риска от Легионела. Danfoss е първият производител, който въведе термичното балансиране, с което в сградните инсталации се осигурява постоянна температура през цялото време“, заяви инж. Константинова.


Тъй като оптималната среда за развитие на Легионелата включва температури в диапазона от 35 до 46 °С, то поддържането на водата извън тези граници е от решаващо значение за превенция. Но прекалено ниските или прекалено високите температури в инсталацията за БГВ крият своите рискове. Ето какви са те според специалистите от Данфосс:


Прекалено ниски температури на БГВ:

 - Риск от развитие на Легионела;

 - Понижен комфорт на потребителите, особено в отдалечените точки на системата;

 - Разхищение на вода, тъй като тя се източва дълго време преди да дойде горещата вода;

 - По-високи разходи.


Прекалено високи температури на БГВ:

 - Увеличаване на топлинните загуби и повишени разходи за електроенергия, тъй като циркулационната помпа работи по-дълго време;

 - Увеличаване на корозията и образуване на варовик;

 - Риск от изгаряния на потребителите.


„От направените проучвания става ясно, че нито трайното повишаване на температурата на БГВ, нито увеличаването на напора на циркулационната помпа са добри решения“, посочи инж. Константинова. За да работи оптимално системата за БГВ, от Данфосс съветват да се вземат следните мерки:

 - Правилно оразмеряване на тръбопроводите за БГВ, рециркулация и предвиждане на изолация за тях;

 - Правилно оразмеряване на циркулационната помпа и контрол на времето ѝ за работа;

 - Управление чрез вентил MTCV на Danfoss.


Легионелата е аеробна бактерия  – естествен обитател на застояли води. Вдишана от човека чрез водни аерозоли обаче, тя е патогенна и може да доведе до тежки усложнения като пневмония. Появата и размножаването на Легионела в сградните инсталации се контролира с различни химични и физични методи, но най-лесният от тях е високата температура. При температура на водата 65 °С, дезинфекцията на системата отнема около 10 минути.

 

„Термичното балансиране осигурява еднаква температура постоянно, независимо от променящите се работни условия. А с MTCV се намалява до минимум циркулационният поток. Гамата решения са от типа Plug&Play. Предлагат се в няколко разновидности с различни функционалности“, разказа още инж. Константинова.


Ето кои са видовете MTCV вентили:


MTCV А: термичен баланс вентил, който работи като ограничител на температурата на връщащия поток. Вентилът се затваря, когато температурата надвиши зададената стойност с 5 °С. Той прави системата по-надеждна, пести енергия и има ценово предимство спрямо останалите версии.


MTCV В: осъществява термичен баланс и термична дезинфекция с пряко действие (за до 8 клона). Вентилът представлява надградена версия на MTCV А, като има опция и за термометър.


MTCV В: освен термичен баланс, този вентил извършва електронна термична дезинфекция, като е подходящ за по-големи или силно проблемни инсталации за БГВ. „Към момента това е най-модерното решение на пазара за мониторинг, обслужване и пълен контрол на щранга“, заявиха от Дансфосс.Според годишния епидемиологичен доклад на Европейския център за профилактика и контрол на заразните заболявания за 2017 г. най-много случаи на заболели от Легионерска болест има в Италия, следвана от Франция и Испания.

 

Повече информация за Данфосс ЕООД, сегмент Отопление, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Данфосс, freepik.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Данфос ЕООД, сегмент Climate Solutions
http://heating.danfoss.bg