Ви Ей Си България: Лъчисти нагреватели на Schwank помагат на завод на BMW да намали енергийните си разходи

02.01.2018 г.5 мин.

 


Заводът за обработка на стомана в Суиндън (Swindon), Англия, работи от началото на 50-те години на двадесети век. Той заема площ от 1 млн. кв. фута (около 93 000 m2), а производственият процес в него е напълно автоматизиран. През 2000 г. заводът става собственост на немския автомобилен гигант BMW Group, които поставя като свой приоритет повишаване на енергийната му ефективност. Имайки предвид сериозния принос на отоплителната система за формирането на енергийните разходи, компанията решава да замени съществуващата отоплителна система с нова, по-ефективна. След направено задълбочено проучване, от BMW се спират на отоплителна система, изградена на базата на високоефективни лъчисти газови нагреватели на утвърдената немска компания Schwank, разказаха за Инженер.bg от фирма Ви Ей Си България, официален представител и дистрибутор на Schwank у нас.


 

В завода в Суиндън работят около 1000 служители, които произвеждат по-голямата част от компонентите за каросерията на серията MINI. От завода в Суиндън компонентите се доставят директно до производствените мощност в Оксфорд, където са и автоматичните линии за асемблиране на самите автомобили.

 

Логичен е стремежът на BMW Group непрекъснато да увеличава производството, като в същото време намали количеството на използваните в производствения процес ресурси. Отоплителната система е основно перо във формирането на разходите и на въглеродния отпечатък. В тази връзка, от BMW Group вземат решение да заменят старата котелна централа, която се използва за отопление на завода в Суиндън, с нова високоефективна отоплителна система. Първоначално водещите критерии са ефективността и социалната отговорност. Впоследствие към тях се прибавени и допълнителни изисквания, като възможност отоплението в различните сгради да може да се контролира, както и да се осигури оптимален комфорт за служителите. Също така, наличието на различни работни зони, изискващи различни работни температури и време за работа, превръщат гъвкавостта в критерии от първостепенно значение.


След задълбочено търсене на система, която да отговаря на изискванията на BMW, от компанията избират отоплителна система, базирана на високоефективни лъчисти газови нагреватели на Schwank. Доставени са над 400 отделни лъчисти нагревателя, в това число тръбни нагреватели от серията ultraSchwank и лъчисти нагреватели supraSchwank. При подбора на нагреватели за всяка отделна сграда, сериозно внимание е обърнато на съчетаването на физическите и експлоатационните характеристики на сградата с тези на нагревателя, така че да се получи оптимален резултат.

 

След инсталирането на новата отоплителна система е постигната много висока гъвкавост по отношение на отоплението. Обособени са 50 отделни отоплителни зони, контролирани и следени чрез изградената централна система за сградна автоматизация (BMS) на Johnson Controls. Новата отоплителна система е проектирана, така че да позволява лесно поддържане на оптимален комфорт в многото и различни сгради на завода. Постигнатите икономии на енергия възлизат на 47 %, което означава възвръщане на инвестицията в рамките на до 2 - 3 години. Филип Плоуман (Philip Plowman), мениджър отдел „Енергия и договори” в BMW UK, споделя: „През първата година постигнахме намаляване на емисиите от въглероден диоксид (CO2) с над 5 500 тона. Това e еквивалентно на обема на над 2 000 басейна с олимпийски размери”.Информация за фирма Ви Ей Си България – марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Ви Ей Си България, Schwank

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ви Ей Си България ЕООД
www.vacbulgaria.com