Светът на техническите иновации през погледа на Belimo - тема на мащабен семинар в столицата

24.10.2016 г.7 мин.

На 6 и 7 октомври Белимо България бе домакин на първия технически семинар, който доказаната на пазара у нас компания организира специално за проектанти в областта на сградната автоматизация и ОВК системите, както и за клиенти и партньори на фирмата. Голямата зала в Бизнес център и хотел "Земята и хората" в столицата бе изцяло пълна с гости, а сериозното внимание, което екипът на Белимо България бе вложил в подготовката на събитието, допринесе за несъмнения му успех. В пълно съответствие със стратегията за развитие на швейцарския производител Belimo, тематично семинарът бе организиран под мотото: "Иновациите са в оранжево". Защо от Belimo са убедени, че това е така, ще разберете от следващите редове!


Белимо България ООД


Семинарът бе открит от инж. Гергана Ангелова, управител на Белимо България, която приветства гостите. "Благодаря на всички вас за вниманието към нас. Надяваме се, че всеки от вас ще извлече максимална полза от участието си. Ще се радваме, ако наред с интересната информация, създадете и добри контакти, а семинарът остави чудесни спомени у вас“, заяви тя.


 инж. Гергана Ангелова


Госпожа Ангелова представи и основния лектор на събитието - г-н Анди Вюндерлин, който от две години е на една от най-отговорните позиции в компанията Belimo, а именно - търговски директор за регион Европа. "Въпреки младостта си, г-н Вюндерлин има седемнадесетгодишен професионален стаж в компанията и познава добре както продуктите, така и тенденциите в развитието на изпълнителните механизми за управление на ОВК системи и управленията за вентили, чиито световен пазарен лидер е компанията Belimo", заяви г-жа Ангелова.


Анди Вюндерлин


Какво е това техническа иновация?

С този въпрос, г-н Вюндерлин се обърна към участниците в семинара. "Иновацията е инвестиция в бъдещето, нещо, което ни изглежда лудо в настоящия момент, но в бъдещето то променя света", заяви той. "Хората, които създават иновации, често са неразбрани в настоящето, но те проправят пътя към бъдещето. Искам да ви покажа снимка от площад "Свети Петър" в нощта на Великден през 2005 г. Какво виждате на нея? Хиляди хора, нали? Погледнете сега снимка от същото място, на същия ден, но вече от 2015 г. Хората отново са хиляди, но всеки от тях държи смартфон, с който снима церемонията", заяви лекторът. "Кой, освен Стив Джобс, би повярвал, че това е възможно да се случи през 2005 г.? За да творим бъдещето, ние от Belimo инвестираме всяка година по 30 млн. швейцарски франка в развой. Така винаги сме една крачка напред и защитаваме мястото си на пазарен лидер", допълни г-н Вюндерлин.


Belimo


На какво се дължи успехът на Belimo?

Основополагащ "камък" в историята Belimo е техническа иновация. Компанията е основана от инженери, на които е хрумнала простичката, но гениална идея да заменят пневматиката в изпълнителните механизми с ел. мотор. По този начин задвижките са станали електромеханични. "Затова и днес, мото в развитието на компанията са иновациите. Нашият стремеж е да разработваме все повече и повече нови продукти, които като технически характеристики и възможности да изпреварват пазарното предлагане. И тези продукти да са ефективни и надеждни. Доказателство за това е фактът, че всеки наш продукт се предлага с петгодишна гаранция", коментира Анди Вюндерлин.


Днес компанията Belimo има над 1500 служители и е представена в 74 държави по целия свят. "Произвеждаме шест милиона изпълнителни механизми всяка година. Поддържаме партньорски отношения в университети в Швейцария. Предлагаме и курсове за обучение, защото знаем, че за да работи добре техниката, експлоатационният персонал трябва да я разбира", категоричен е г-н Вендерлин.


Belimo


През 2016 г. компанията Belimo е открила напълно автоматизиран склад в град Хинвил, Швейцария. Сред референтните й обекти са световноизвестни архитектурно-строителни проекти като: Бурдж Халифа в Дубай, Mall of Africa в ЮАР, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и мн.др.


Продукти за регулиране на въздух и вода


Продукти за регулиране на въздух и вода

През първият семинарен ден в две отделни презентации бяха разгледани продуктите за регулиране на въздух и вода на Belimo. Домакините предоставиха подробна информация както за вече наложили се на пазара продукти, така и за новите разработки на компанията. Обекти на разглеждане в лекцията за регулиране на въздух бяха изпълнителни механизми за клапи за въздух, жалузийни решетки, както и продукти за противопожарна и противодимна защита. По отношение на продуктовата гама за регулиране на вода бяха разгледани зонови вентили, регулиращи, on/off вентили и бътерфлай клапи. Специално внимание бе обърнато на съвременните технологични решения и иновациите на Belimo в сферата на регулирането на въздух и вода.


маг.инж. Светослав Влашки


Вторият семинарен ден бе посветен на съвременните тенденции при хидравличното регулиране в ОВК системите. Със своите познания по темата се отличи маг.инж. Светослав Влашки от катедра "Топлинна и хладилна техника" в ТУ-София, който се включи активно в създалата се дискусия. Домакините на семинара запознаха участниците и със софтуерни инструменти на Belimo за проектанти.Бъдещи продуктови дебюти с марка Belimo

По време на събитието, г-н Вюндерлин съобщи, че компанията Belimo е взела решение да произвежда и предлага сензори за ОВК системи. "От април 2017 г. българските специалисти ще имат възможност да се убедят в качествата и иновативността на нашите сензори за поток, налягане и диференциално налягане", съобщи лекторът.


Друга техническа област, в която Belimo работи много активно, са системите за информационно моделиране на сградите, или т.нар. BIM системи.


Белимо България


В заключение колегите от Белимо България заявиха: "Ние продаваме не просто техника, а светоглед. Нашите продукти са с пет годишна гаранция, гамата ни е обширна и покрива изискванията на всяко приложение, качеството на изделията ни е доказано, доставките - бързи, а най-важното - винаги можете да разчитате на компетентна поддръжка и съдействие от наша страна".


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Белимо България ООД
www.belimo-bg.com