Рувекс: Пластинчатите топлообменници на SWEP – оптимално решение за соларни инсталации

15.07.2019 г.5 мин.


Съвременните слънчеви колектори са по-ефективни отвсякога. Освен това възможността за използване на абсорбиращи повърхности в цветове, различни от черни, помага на архитектите да открият нови творчески възможности за вписването им в екстериора.Затова и напълно логично, пазарът на слънчево отопление е един от най-експанзивните в европейския енергиен сектор в последните години. В Австрия например, той е нараснал с 18% годишно между 1994 и 1999 г.

 

„А в следващите редове ще ви разкажем за ролята на компактните пластинчати топлообменници BPHE на шведския производител SWEP в ефективните слънчеви отоплителни системи“, обърнаха се към читателите за Инженер.bg от доказаната търговска, инженерингова и производствена фирма Рувекс, която предлага изделията на SWEP в България.


Ефективността на пренос на топлина в конвенционалните едноконтурни системи понякога е ниска. Нагряваният от слънцето етилен гликол в тях тече през спираловидна тръба във водния резервоар. Енергията се прехвърля от етиленгликола във водата в резервоара. Въпреки това, замърсители като водорасли или ръжда по тръбите, в крайна сметка водят до нарушен топлообмен и лоша хигиена. Поради това, резервоарът трябва да се отваря и почиства периодично, което е нежелателно и отнема много време.Съществуват две основни причини за недостатъчен пренос на топлина в едноконтурните системи. Първо, ниска турбулентност в тръбите вътре в резервоара и второ, образуването на отлагания по тръбите поради неподвижна вода в резервоара.

 

Използването на междинен компактен пластинчат топлообменник BPHE на SWEP, свързващ двойна система, избягва тези проблеми. „BPHE създава напълно турбулентен поток, който подобрява преноса на топлина между двете вериги, което го прави значително по-ефективен от едноконтурното решение. Въпреки че едноконтурната система има предимството, че може да работи без допълнителна помпа, вътрешният тръбопровод заема много пространство, а преносът на топлина е по-малко ефективен, отколкото при пластинчатите топлообменници BPHE“, поясниха от фирма Рувекс.Тъй като в тръбите на резервоара не се задържа вода, не е необходимо той да се почиства. По този начин двуконтурната система осигурява решение за пренос на топлина, което не се нуждае от поддръжка. Освен това, двуконтурната система има предимства по отношение на управлението. „По-лесно е да се постигне по-прецизен контрол на извличането на топлина, когато цялата тръбна система е извън резервоара“, поясниха от фирма Рувекс.


Четиридесетпроцентен разтвор на етилен гликол се нагрява от слънчевата радиация, когато преминава през слънчевите колектори. В едноконтурната система гликолът стопля водата, преминавайки през спираловидно разположена тръба във водния резервоар. При двуконтурната система тръбата вътре в резервоара не е необходима, защото цялата слънчева топлина се прехвърля към водата през топлообменниците BPHE. При използване на вариант с нисък дебит на двуконтурната система, водата може да се използва както за радиатори, така и за санитарна вода. В такива системи температурите на водата в резервоара се контролират, така че да се формират различни температурни слоеве. Водата в радиатора и водата в резервоара за загряване на санитарната вода се вземат от различни температурни слоеве. Както може да се види на илюстрацията вдясно, има различни приложения на компактните пластинчати топлообменници в двуконтурните системи.

 

Пълната гама топлообменни апарати на компанията SWEP може да бъде намерена, поръчана и закупена в магазините и складовата база на Рувекс в цялата страна.


Повече информация за Рувекс АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Рувекс, SWEP

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Рувекс АД
http://ruvex.bg/bg